V Bratislave si pripomenuli zabitého Filipínca. Polícia útočníka opätovne zatkla

Juraj H. z Dunajskej Stredy v sobotu 26. mája sotil na zem a dokopal Henryho Johna Serafica Acordu z Filipín, ktorý obraňoval dvojicu svojich ženských kolegýň z práce. Cudzinec žil v Bratislave niekoľko rokov.

02.06.2018 18:00 , aktualizované: 20:51

Podľa svedkov dostal niekoľko úderov do hlavy od neskôr zatknutého Juraja H. Henry vo štvrtok po niekoľkodňovom zápase ťažkým zraneniam spôsobeným krvácaním do mozgu podľahol.

Dvadsaťosemročný Juraj H. je od piatka opäť zadržaný. Zároveň je obvinený zo zabitia. Informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

„Prípad prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Po preštudovaní spisového materiálu došlo k prekvalifikovaniu tejto trestnej veci na zločin zabitia,“ uviedol Szeiff. Útočník bol umiestnený do cely policajného zaistenia. V prípade preukázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov.

„S prihliadnutím na aj naďalej prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné poskytnúť v súčasnosti bližšie informácie,“ dodal Szeiff.

Vo štvrtok pustil prokurátor útočníka na slobodu. Podľa neho nebolo dôvod predpokladať, že by pokračoval v trestnej činnosti.

V súvislosti s týmto prípadom sa má v stredu (6.6.) na bratislavskom Námestí SNP konať zhromaždenie. Naplánované je na 18.00 h.

O prípad sa začal zaujímať aj premiér Peter Pellegrini. „Nemôžem tolerovať, že vrahovia si voľne môžu chodiť po našich uliciach,“ napísal v reakcii pre Denník N. Pre premiéra je rovnako dôležité, aby bol páchateľ čo najskôr odsúdený a zavretý do väzenia. „Dúfam, že nebudeme svedkami toho, že ešte o rok nebude známy právoplatný rozsudok,“ uviedol premiér pre denník a dodal, že "toto sú veľmi zlé signály pre našu spoločnosť. S vrahom nemôžeme mať zľutovanie a spravodlivosť musí zakročiť okamžite.“

Ministerka vnútra Denisa Saková dôrazne odsúdila „ohavný trestný čin, pri ktorom zomrel nevinný človek.“ Zároveň vyjadrila „presvedčenie, že páchateľ bude postavený pred súd a spravodlivo potrestaný“, uvádza sa na facebookovom profile Polície SR.

Ministerka ocenila prácu záchranárov, policajtov a lekárov, ktorí do poslednej chvíle márne bojovali o život zosnulého a pozostalý vyjadrila hlbokú sústrasť.

„Dôvod, prečo sa prokurátor krajskej prokuratúry nestotožnil s návrhom vyšetrovateľa, si v pondelok pozorne vypočujem a prípad budem sledovať,“ napísal ešte pred opätovným zatknutím útočníka v stanovisku minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

„V tejto lokalite Starého mesta, kde sa na malom priestore koncentruje obchod s oblečením typickým pre neonacistickú scénu, klub v ktorom robia vyhadzovačov nazichuligáni z Ultras Slovan Bratislava (ktorí sa okrem iného preslávili tým, že nechceli do svojich priestorov Alize vpustiť juhoameričana po ktorom kričali že je "neger“) a kde sa každodenne pohybujú ožraté pokrikujúce prasce vyhladávajúce konflikt, dochádza k incidentom až nejak príliš často," uviedla na svojom facebookovom profile iniciatíva Bratislava bez náckov.

Zarážajúce je podľa iniciatívy, „že v zásade nikomu z politických predstaviteľov tento útok nestál ani len za zmienku. Dočítať ste sa o ňom spočiatku mohli iba na stránkach bulvárneho plátku.“

V piatok sa na počesť Henryho uskutočnilo v Bratislave spomienkové podujatie. Skupina na fecebooku vyzvala, aby si ľudia Henryho uctili hlavne tým, že nedovolia, „aby sa jeho brutálna vražda len tak jednoducho prešla mlčaním“.

chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Gábor Gál #rasizmus #Obchodná ulica #Peter Pellegrini #xenofóbia #útok na Filipínca