Juraj H. obvinený zo zabitia Filipínca ide do väzby. Budem si to vyčítať do konca života, povedal

Brutálnu bitku v Bratislave, ktorá sa skončila tragicky, odsúdila verejnosť. Pobúrilo ju, že útočník takmer týždeň po incidente bol vďaka rozhodnutiu okresného prokurátora stále na slobode. Tento fakt rozvíril vzťahy medzi generálnym prokurátorom a ministrom spravodlivosti.

04.06.2018 13:36 , aktualizované: 17:37
debata

Súd o väzbe nakoniec rozhodol. Juraja H. z Dunajskej Stredy, ktorý v sobotu 26. mája na smrť dokopal Filipínca Henryho Acordu, poslal za mreže. Dôvodom bola obava, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Do Justičného paláca v Bratislave prišli mama a súrodenci obete. Pri pohľade na muža, ktorý Henryho pripravil o život, ich premohol plač.

Polícia priviedla 28-ročného Dunajskostredčana na súd na pravé poludnie, na zasadnutie čakal v putách ešte približne pol hodiny. Najskôr sedel na chodbe, pred novinármi sa neskrýval. Keď kráčal chodbou k pojednávacej miestnosti, mama a súrodenci zabitého Filipínca sa rozplakali. Juraj H. len stroho povedal, že to, čo sa stalo, mu je veľmi ľúto. Súd o jeho zotrvaní vo väzbe rozhodol na neverejnom pojednávaní približne za hodinu.

Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana.
hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová

„Okresný súd Bratislava I vzal do väzby obvineného J. H., a to z dôvodu tzv. preventívnej väzby, t. j. dôvodnej obavy, aby nepokračoval v trestnej činnosti. Nakoľko ani jedna z procesných strán nepodala sťažnosť, rozhodnutie súdu je právoplatné,“ uviedol hovorca súdu Pavol Adamčiak. Útočník po rozhodnutí súdu médiám povedal, že si to bude vyčítať do konca života. Na otázku, či bol pod vplyvom alkoholu, nereagoval.

Juraj H. je obvinený zo zabitia, hrozí mu trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. Henryho Acordu napadol na Obchodnej ulici v Bratislave. Televízia Markíza zverejnila video z útoku. Je na ňom vidieť, že Juraj najskôr Henryho, ktorý pred útočníkom ustupoval, udrel do hlavy. Ten spadol a zostal kľačať, útočník ho však ešte kopol do hlavy. Obeť zostala ležať na zemi a Juraj si naňho vyložil nohu. Podľa videa sa zdá, že si svoj útok nakrúcal na mobil a nehybného Filipínca ležiaceho na zemi si fotil.

Nie je vylúčené, že išlo o rasovo motivovaný čin. Juraj H. na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil fotografiu odevu Ku Klux Klanu.

Polícia muža zadržala priamo na mieste činu, návrh vyšetrovateľa na vzatie do väzby však okresný prokurátor neakceptoval a prepustil ho na slobodu. Pôvodne bol obvinený za výtržníctvo a ublíženie na zdraví. Filipínec napokon zomrel v nemocnici vo štvrtok 31. mája. Polícia vtedy zmenila právnu kvalifikáciu na obvinenie zo zabitia a na druhý deň útočníka opäť zadržala. Po zásahu Generálnej prokuratúry sa prípadu chopil krajský prokurátor, ktorý podal v nedeľu návrh na Okresný súd Bratislava I na vzatie útočníka do väzby. Súd tak aj urobil.

Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej mal podať návrh na väzbu už okresný prokurátor. „Dôvody, na základe ktorých bola väzba navrhnutá teraz, po prekvalifikovaní skutku po následku smrti, trvali jasne aj vtedy, boli totožné. Osobne si myslím, že prokurátor mal dať návrh. Lebo on o väzbe nerozhoduje, on dáva návrh, pretože ak to neurobí, sudca nemá na základe čoho konať,“ vysvetlila Kurilovská. „Vzhľadom na to, že vyšetrovateľ ako osoba, ktorá skutok monitorovala, dal návrh, tak si myslím, že prokurátor aj vzhľadom na to, o akú ťažkú ujmu na zdraví išlo a už pri pôvodnej kvalifikácii hrozil vysoký trest, mal dať sudcovi návrh pre prípravné konanie,“ nazdáva sa ďalej Kurilovská.

Na snímke Juraj H. obvinený zo zabitia... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
juraj H dunajska streda filipinec2 Na snímke Juraj H. obvinený zo zabitia Filipínca Henryho čaká na rozhodnutie o jeho vzatí do väzby.

Nie je vylúčené, že išlo o rasovo motivovaný čin. Juraj H. na svojom profile na sociálnej sieti zverejnil fotografiu odevu Ku Klux Klanu – rasistickej organizácie. K inej fotografii s fľašou alkoholu pripísal heslo „white power“ (biela sila, pozn. red.), ktoré môže odkazovať na white power skinhead, neofašistickú subkultúru. Kurilovská podčiarkla, že ak by sa potvrdil rasový motív, hrozil by páchateľovi prísnejší trest. „Muselo by sa to však dokázať – na základe toho, ako sa čin stal, na základe profilu osoby, možno jeho statusov na sociálnych sieťach, ako sa tam prejavuje a podobne,“ objasnila odborníčka.

Na zabitie Filipínca reagovali viacerí politici vrátane ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd). Uviedol, že si chce pozorne vypočuť dôvody, prečo sa okresný prokurátor nestotožnil s návrhom vziať obvineného do väzby.

Tieto slová ostro skritizoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár. „Generálny prokurátor s poľutovaním konštatuje, že politici vrátane ministra spravodlivosti sú schopní doslova zneužívať tragédiu, ktorá sa odohrala v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana,“ reagovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová s tým, že podľa Čižnára ide o bezprecedentnú snahu zviditeľniť sa.

Hovorkyňa pripomenula, že Generálna prokuratúra okamžite prijala opatrenia, aby bol na páchateľa podaný návrh na vzatie do väzby. Ak Čižnár zistí pochybenia pri postupe okresného prokurátora, vyvodí náležitú zodpovednosť. „Generálny prokurátor však nepotrebuje k tomu odporúčania a výzvy pánov politikov. Ministrovi spravodlivosti pripomína a opakovane zdôrazňuje, že do činnosti prokuratúry nemá žiadnu ingerenciu, a preto z jeho strany ide len o silné reči. Generálny prokurátor ministrovi spravodlivosti tiež odporúča, aby s rovnakou horlivosťou si robil poriadky vo svojom rezorte,“ uzavrela Predajňová.

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) zdôraznila, že polícia v prípade postupovala správne, keďže poskytla Filipíncovi prvú pomoc a útočníka zadržala do niekoľkých minút po incidente. A navrhla prokurátorovi väzbu.

V reakcii na udalosť sa Saková stretla s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom, policajným prezidentom Milanom Lučanským a krajským riaditeľom Policajného zboru v Bratislave Csabom Faragóom. Vyzvala ich na posilnenie doterajších bezpečnostných opatrení v hlavnom meste. Ministerka tiež avizuje, že bude rokovať s premiérom, aby našli spôsob, ako finančne pomôcť rodine zabitého Filipínca.

V Bratislave by tak počas letnej turistickej sezóny mali pribudnúť v uliciach policajti. „Bude posilnený výkon služby hliadkami okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I a takisto aj hliadkami pohotovostnej motorizovanej jednotky,“ povedal Faragó a dodal, že jednotlivé kroky zosynchronizovali aj s bratislavskou mestskou políciou. Jej náčelník Ivan Lechner doplnil, že počas leta využijú všetky spôsoby policajnej činnosti – pešie hliadky, motohliadky, cyklohliadky, jazdeckú políciu aj policajných kynológov. Bratislavská krajská polícia tiež vyzvala svedkov incidentu, ktorí by mohli mať informácie nápomocné pre vyšetrovanie, aby sa obrátili na bezplatné číslo polície 158.

Pôvodú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

Upozorňujeme, že zábery z miesta incidentu nie sú vhodné pre maloleté osoby a ľudí so slabšou povahou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #útok na Filipínca