Výbor NR SR súhlasí, aby sa rozhodnutia súdov o odposluchoch nezverejňovali

Súhlasy súdov, ktoré vydávajú v súvislosti s využitím informačno-technických prostriedkov (ITP), sa zrejme už nebudú sprístupňovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o súdoch, ktorý v utorok takmer jednohlasne odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili ho schváliť aj v pléne.

05.06.2018 10:57
gábor gál Foto: ,
Minister spravodlivosti SR Gábor Gál.
debata

Novelu pripravilo narýchlo ministerstvo spravodlivosti a nebola ani v medzirezortnom pripomienkovaní. Minister Gábor Gál (Most-Híd) to vysvetľoval tým, že ide o mimoriadnu okolnosť a bola ohrozená bezpečnosť krajiny. „Aplikačná prax sa zmenila narýchlo, vytvoril sa precedens, na ktorý sme museli reagovať. Ide o bezpečnosť krajiny,“ uviedol ešte v apríli Gál.

Podľa jeho slov krajský súd v rozpore s praxou a názorom ministerstva spravodlivosti zverejnil informácie, ktoré zverejniť nemal. „A keďže vznikol aplikačný problém, tak kvôli právnej istote sme upravili to, že metadáta, ktoré sú v telekomunikačnom systéme, tiež nemôžu byť zverejňované,“ vysvetlil Gál.

Súčasná právna úprava hovorí, že niet zákonnej možnosti nesprístupniť rozhodnutia súdov o odposluchoch. „Tento stav je z hľadiska potreby chrániť bezpečnostné záujmy Slovenskej republiky a riadny priebeh trestného konania neprijateľný,“ konštatuje ministerstvo v materiáli.

Novela má preto zaviesť výnimku z plošného sprístupňovania všetkých súdnych rozhodnutí, a to práve vo vzťahu k súhlasom súdu s poskytnutím údajov tvoriacich predmet telekomunikačného tajomstva, súhlasom na použitie ITP a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Koaličný poslanec Peter Kresák (Most-Híd) vo výbore jednomyseľne presadil pozmeňujúci návrh, ktorý tento absolútny zákaz zjemňuje. A to tak, aby sa netýkal dotknutej osoby, ak nie je ohrozená bezpečnosť štátu. „Nevidím racionálny dôvod, aby samotná dotknutá osoba nemohla vidieť súhlas súdu s nasadením ITP,“ ozrejmil Kresák.

debata chyba
Viac na túto tému: #odposluchy #ITP