V Nitre vraj strieľal chronický sťažovateľ

Len málo chýbalo, aby došlo k tragédii. Na Okresnom úrade v Nitre vytiahol 65-ročný muž zbraň a raz vystrelil. V miestnosti s ním boli dve pracovníčky úradu. Obe ženy skončili v rukách lekárov a muž policajtov. Tento muž však streľbu zrejme plánoval. Na úrad totiž prišiel nielen vyzbrojený, ale aj s taškou pripravenou do väzenia.

06.06.2018 09:28 , aktualizované: 16:27
Nitra, polícia, Okresný úrad, streľba Foto:
Na snímke budova Okresného úradu v Nitre.
debata (43)

Starší muž v stredu ráno prišiel na Okresný úrad, kde sa mal prejednávať jeho priestupok. Prísť mal aj druhý účastník konania. Našťastie, neprišiel. Svedkovia z úradu sa vyjadrili, že zbraň mal muž v nelegálnej držbe. „Povráva sa, že ju chcel použiť proti tomu druhému, čo neprišiel. To ho nahnevalo a vystrelil. Guľka vraj preletela len kúsok od hlavy jednej z pracovníčok a zostala zarytá v stene, vo výške hlavy. Či ju chcel zasiahnuť a netrafil, alebo, naopak, mieril na stenu, to netušíme,“ povedal jeden zo svedkov po incidente.

Prednosta Okresného úradu Karol Borik si nemyslí, že muž mieril na ženy. „Môžem potvrdiť, že sa dnes pred pol deviatou strieľalo. Stalo sa to pri priestupkovom konaní vo veci občianskeho spolunažívania. Dotyčný bol v pozícii obvineného. Navrhovateľ tam nebol. V pojednávacej miestnosti sa nachádzali dve kolegyne – pojednávajúce a tento pán,“ spresnil Borik.

Údajne chcel zastreliť navrhovateľa priestupkového konania

Muž vytiahol pištoľ. „Z revolveru vystrelil a trafil medzi dve ženy,“ dodal Borik. Ženy vtedy od neho stáli na dva metre, po výstrele má jedna problém s uchom a druhá s okom. Prednosta si myslí, že starší pán nemieril na ženy. Dokonca sa, ako hovoria svedkovia, pred pracovníkmi úradu vyjadril, že prišiel zastreliť navrhovateľa priestupkového konania, ktorý neprišiel. Aj preto je možné, že ide o pokus o úkladnú vraždu.

„Na chvíľu sme zatvorili celú budovu, potom sme sprístupnili klientske centrum. Polícia až do pol jednej robila v miestnosti expertízne úkony,“ pokračoval prednosta Borik. Svedkovia vravia, že muž bol po streľbe pokojný. Na policajtov čakal v pojednávacej miestnosti, pri sebe mal tašku s vecami, ktoré si doma prichystal s tým, že ich bude potrebovať, keď ho policajti zatknú. Ženy nechal odísť. Vedenie Okresného úradu sa teraz bude zaoberať aj možným sprísnením bezpečnostných opatrení. „Nebudeme pojednávať, kým sa neprijmú nejaké opatrenia,“ uzavrel Borik.

Sporí sa s kdekým

Muž vystrelil iba raz a policajti boli na mieste prakticky okamžite. Stredisko integrovaného záchranného systému 112 totiž sídli priamo v budove Okresného úradu. „Hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky podozrivého muža obmedzila na osobnej slobode a odzbrojila,“ potvrdila hovorkyňa nitrianskej krajskej polície Božena Bruchterová. Prípad podľa nej prevzal špecializovaný útvar Prezídia policajného zboru. K tomu, či muž zbraň vlastnil legálne, sa polícia v tomto štádiu vyšetrovania nevyjadrila.

Susedia strelca nevedia, aký spor sa mal prejednávať na Okresnom úrade. „On sa sporí s kdekým, je taký chronický sťažovateľ, stále s ním boli problémy,“ povedal jeden z nich. Priestupkových konaní mal niekoľko, v niektorých išlo napríklad o ohováranie.

Psychologička: Konal zrejme v záťažovej situácii

Podľa psychologičky Magdalény Krasulovej muž zrejme prežíval záťažovú situáciu, niečo dôležité riešil, možno aj dlhší čas a to ho znervózňovalo. Použitie zbrane voči inému človeku nesie znaky abnormality v správaní. Ide o neschopnosť adekvátne zvládať záťaž, správanie a riešiť náročné situácie dospelo a zrelo, teda legálnymi prostriedkami. Násilím či hrozbou násilia sa nemožno domáhať svojich práv.

„Takéto správanie býva často hodnotené na hranici s patológiou. V našej spoločnosti je trestné. Samotné použitie zbrane je neakceptovateľné,“ vysvetlila Krasulová. Myslí si, že zbraň, ktorú muž použil, vlastnil nelegálne. „Ak chce človek vlastniť zbraň legálne, skúma sa aj impulzivita a agresivita, schopnosť ovládať svoje správanie je veľmi dôležitá a bez toho, aby bola preukázaná jednoznačne, nie je možné získať zbrojný preukaz,“ dodala Krasulová.

Podobný incident sa odohral pred niekoľkými dňami v Krompachoch, kde vošiel do pobočky banky muž vyzbrojený tĺčikom na mäso a nožom. Ohrozoval pracovníčky banky, pričom jednu z nich držal aj ako rukojemníčku. Stihol si objednať pizzu a dokonca žiadal, aby poňho prišiel vrtuľník. Napokon ho však policajti presvedčili a rukojemníčku prepustil.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #priestupok #Okresný úrad v Nitre