V B. Bystrici a Košiciach sa pochodovalo pre Henryho, v Bratislave akciu prekazilo počasie

Iniciatívy Povstanie pokračuje, Naše Slovensko a Bratislava bez náckov plánovali v hlavnom meste zhromaždenie pod názov Spravodlivosť pre Henryho.

06.06.2018 14:38 , aktualizované: 19:45
Juraj H. Foto: ,
Policajti vedú Juraja H., obvineného zo zabitia Filipínca Henryho Accordu, pred sudcu.
debata (467)

Ich plány ale prekazila silná prietrž mračien. „Je nám to veľmi ľúto, ale z dôvodu zhoršujúcej sa prognózy počasia budeme nútení spomienkové podujatie presunúť na iný termín“, uviedli organizátori na oficiálnom facebooku podujatia s tým, že ďalšie informácie prinesú čoskoro.

Zhromaždenie sa malo začať o 18.00 hod. na Námestí SNP v Bratislave. Trvať malo podľa organizátorov do 20.30 hod. „Po demonštrácii bude nasledovať pochod mestom, ktorý zakončíme na mieste tragickej udalosti, kde môžete položiť kvet na Henryho pamiatku“, uviedli sa na facebooku podujatia. Na sociálnej sieti prejavilo záujem o podujatie viac ako 10-tisíc ľudí a takmer 3,5-tisíca sa na zhromaždenie chystalo

Banskobystričania vzdali hold odvahe Henryho

Tichou manifestáciou si dnes viac ako sto Banskobystričanov uctilo pamiatku Henryho z Filipín. Na Námestí SNP pri morovom stĺpe vzdali zároveň aj hold jeho odvahe, lebo napriek presile vystúpil na ochranu žien. Zhromaždenia boli ohlásené aj v Košiciach, Trnave, Prahe, Brne a Luxemburgu.

Ľudia v Banskej Bystrici svojou účasťou ukázali, že v demokracii nie je priestor pre násilie, extrémizmus a rasovú neznášanlivosť. Medzi účastníkmi sa objavil transparent s nápisom „Rasizmus – Sexizmus – Násilie – Nechceme!“. Radoslav Sloboda z platformy Nie v našom meste pripomenul tragickú udalosť, ktorá sa skončila smrťou mladého človeka a následne si účastníci minútou ticha uctili pamiatku zavraždeného Henryho.

„Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným psychiater Michal Patarák. Na záver stretnutia ľudia zapálili sviečky pri fotografii Henryho a približne po dvadsiatich minútach sa v tichosti rozišli.

Spomienkovú manifestáciu v Banskej Bystrici zorganizovala platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla pôvodne ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013. Od tej doby funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

V Košiciach asi sto ľudí

Približne sto ľudí sa zišlo v parku na Moyzesovej ulici v Košiciach na pietnej spomienke na zabitého Henryho Acordu. Uctili si ho zapaľovaním sviečok a minútou ticha. Cieľom organizátorov bolo nielen uctiť si pamiatku Henryho, ale aj odsúdiť násilie a prejavy extrémizmu. V mene organizátorov vystúpil Peter Neuwirth, aktívny občan, jeden zo zakladajúcich členov Občianskeho fóra počas Nežnej revolúcie v Košiciach.

"Prejavov násilia, rasizmu a extrémizmu pribúda aj v Košiciach. Nesieme na tom vinu aj my svojou ľahostajnosťou a nevšímavosťou, pričom ich prehliadajú aj niektoré štátne orgány. Nestačí byť slušný, ale treba byť aj aktívny a upozorňovať štátne orgány a samosprávu na takéto negatívne javy,“ povedal Neuwirth. Spomienku organizovalo košické kultúrne a komunitné centrum Klub.

Pripomeňme, že Henry zomrel vo štvrtok 31. mája v Ružinovskej nemocnici v Bratislave. Príčinou bolo masívne krvácanie do mozgu a opuch mozgu. Zranenia utrpel v sobotu 26. mája po útoku Juraja H. z Dunajskej Stredy, ktorý je už obvinený zo zabitia a tento týždeň ho sudca poslal do väzby. Útočníkovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. „Veľmi mi je to ľúto,“ povedal obvinený, keď ho policajti viedli pred sudcu.

V sobotu 26. mája nadránom sa na Obchodnej ulici v Bratislave odohral incident, pri ktorom sa Henry snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien zo strany obvineného. Juraj H. Henryho úderom do hlavy zrazil na zem a následne ho kopol na zemi do oblasti hlavy a krku. Následne nehybné telo Filipínca ešte viackrát udrel. Svoje nechutné besnenie zakončil fotografiu, keď si odfotil svoju nohu vyloženú na bezvládnom Henryho tele. Skutok vyvolal pobúrenie na celom Slovensku.

Aby vražda nebola zametená pod koberec

Polícii sa podarilo krátko po incidente zadržať a obviniť Juraja H. Prokurátor okresnej prokuratúry však nevidel v tomto prípade dôvod na väzbu a muža prepustil na slobodu. Polícia v sobotu informovala, že Juraja H. opäť zadržala.

V tejto chvíli nie je preukázaný rasistický motív útoku, hoci facebookový profil útočník môže naznačovať aj túto možnosť. „Chceme pripomenúť, že k napadnutiu došlo v atmosfére protimigrantskej hystérie, ktorú zasiali a dodnes živia aj mnohí vrcholoví politici a zároveň v spoločnosti, ktorá bagatelizuje a normalizuje obťažovanie žien, odmieta systematicky riešiť násilie páchané na ženách a naopak podniká útoky s cieľom dostať ženské telá pod prísnejšiu kontrolu štátu“, uvádzajú organizátori na sociálnej sieti.

Zároveň vyzývajú, nielen ľudí, ktorí sa chystali v stredu na námestia, „aby táto vražda nebola zametená pod koberec ako „bitka o dievčatá“ a príďte spolu s nami žiadať spravodlivosť pre Henryho a jeho príbuzných a príbuzné!“

Henryho do vlasti dopraví letka rezortu vnútra

Zosnulého Henryho Acordu a jeho príbuzných prepraví späť na Filipíny lietadlo letky ministerstva vnútra. Ako ďalej informoval tlačový odbor rezortu, na stretnutí túto možnosť pozostalým ponúkla ministerka vnútra Denisa Saková s tým, že tí túto ponuku prijali. „Deň odletu zatiaľ nie je známy, nakoľko závisí od vybavenia všetkých potrebných náležitostí,“ uvádza ministerstvo s tým, že Saková rodine zosnulého opätovne vyjadrila úprimnú sústrasť a ľútosť nad celou udalosťou.

© Autorské práva vyhradené

467 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pochod #zhromaždenie #útok na Filipínca