Prívalové dažde zasiahli Slovensko, v Bratislave skolabovala doprava

350 zásahov mali hasiči v súvislosti so stredajším prívalovým dažďom. V Bratislavskom kraji bolo zaznamenaných 200 udalostí, z toho 180 v hlavnom meste. V Trnavskom kraji zasahovali hasiči najčastejšie v Dunajskej Strede, kde sa počet výjazdov priblížil k stovke.

06.06.2018 17:22 , aktualizované: 07.06.2018 17:21
Slovensko počasie dažde záplavové Bratislava BAX Foto: ,
Na snímke bezmocný majiteľ utopeného auta na zaplavenej Ružinovskej ulici pod mimoúrovňovou križovatkou s Bajkalskou ulicou v Bratislave.
debata (98)

Od štvrtkového rána zasahovali hasiči v Bratislavskom kraji v súvislosti s odstraňovaním následkov prívalových dažďov 24-krát. Ako ďalej agentúru SITA informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, v Trnavskom kraji bola situácia už o niečo pokojnejšia. „Hasiči tu boli zatiaľ vyslaní k 13 udalostiam, predovšetkým išlo o odčerpávanie vody z ciest a zatopených budov,“ uviedla.

Pohľad na zatopenú cestu na Štefánikovej ulici...
Na snímke zastavená doprava na zaplavenej...
+19Na snímke muž sa brodí  po zaplavenej...

Pre mohutný dážď, ktorý v stredu zasiahol západné Slovensko, zasahovali hasiči v niekoľkých prípadoch aj počas noci. Situácia sa však upokojila, počet výjazdov od 22:00 do 9:00 v Bratislavskom a Trnavskom kraji nepresiahol dve desiatky. Počas stredy operačné stredisko prijalo takmer 1 200 hovorov, z toho 764 v Bratislav­skom kraji.

V súvislosti s prívalovým dažďom hasiči najčastejšie odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a ciest, a odstraňovali popadané stromy. Zasahovali pri 350 udalostiach. Profesionálnym hasičom pomáhalo pri výjazdoch takmer 70 dobrovoľných hasičov.

Výstrahy pred povodňami

Úseky v hlavnom meste, na ktorých pre vytrvalý dážď platili dopravné obmedzenia, sú už prejazdné. Výnimkou je Lazaretská ulica (úsek Špitálska – Cukrová), potvrdila Veronika Slamková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Do 21.00 h platil pre okresy Bratislavského kraja, s výnimkou Malaciek, rovnako i pre južnú časť Trnavského kraja výstraha Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) druhého stupňa pred búrkami. Pre túto oblasť platila aj výstraha pred povodňami druhého stupňa.

Ako informovala Zuzana Farkasová, najvážnejšia situácia bola v hlavnom meste. Prívalové dažde spôsobili vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede.

Pomoc hasičov potrebovali tiež v Senici, Skalici, Hlohovci a Galante.

V Bratislave skolabovala doprava

Z dôvodu mohutného prívalového dažďa bola situácia najkritickejšia v hlavnom meste. Situácia si vyžiadala takmer 180 výjazdov k zatopeným cestám a priestorom v Bratislave.

Pre zaplavené cesty nepremávali niektoré linky MHD, iné premávali nepravidelne a s meškaním do 60 min, informovala Zelená vlna na svojom twitteri.

Podľa správ Stellacentra bol zaplavený podjazd pod Bajkalskou ulicou. Vysoká hladina vody bola i na Bajkalskej, v podjazde pod Prievozskou ulicou. Zaplavilo podľa správ Stellacentra i komunikácia na Drieňovej ulici a tiež vozovku pod železničným podjazdom za križovatkou Tomášikova-Vajnorská v smere od centra. Taktiež pred Devínom v smere od Karlovej Vsi bol úsek neprejazdný, dopravu riadili policajti.

Dopravný kopals v hlavnom meste po prívalových... Foto: Google maps
bratislava, doprava Dopravný kopals v hlavnom meste po prívalových dažďoch.

Na Vajnorskej ulici niektoré autá vo vode aj uviazli. „Je tu železničný nadjazd, pod ktorým je jama. Uviazli dve autá, ľudia sa tam brodia po pás vo vode. Doprava v celom okolí stojí, zatopilo aj električkovú trať,“ priblížila pre TASR očitá svedkyňa Lenka.

Problémy s dopravou boli napríklad aj na Záhradníckej ulici, ktorú zatopilo. Voda spôsobila problémy aj v nákupnom centre na Trnavskom mýte, kde zatopilo podzemné garáže.

Zatopená ružinovská nemocnica

Akútnych pacientov, ktorí potrebujú hospitalizáciu, odkláňaali po zatopení suterénu z Nemocnice Ružinov do ostatných nemocníc patriacich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa zariadenia Eva Kliská.

„V súvislosti s mohutným prívalovým dažďom sa v suterénnych priestoroch Nemocnice Ružinov vyskytlo väčšie množstvo dažďovej vody, ktoré spôsobilo obmedzenie prevádzky výťahov,“ povedala. Práve nefunkčnosť výťahov bola dôvodom presunu pacientov.

Na mieste sa nachádzali dve hasičské autá, ktoré vodu odčerpávali. Okrem suterénu zaplavilo aj príjazdovú cestu k centrálnemu príjmu.

Zmätok na letisku

Búrka v hlavnom meste na dve hodiny sťažila aj prevádzku na bratislavskom letisku. „Od 17.00 do 19.00 h bola pozastavená prevádzka na vybavovacej ploche letiska,“ informovala TASR hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

V dôsledku komplikácií museli podľa jej slov odkloniť aj prílet linky z Bruselu, ktorý namiesto Bratislavy pristál v Brne, úplne zrušený bol plánovaný let do Londýna. Meškanie 1,5 hodiny mali linky do a z Bologne, takisto linka z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Košíc," uviedla Ševčíková.

V Dunajskej Strede je situácia stabilizovaná

Prívalové dažde spôsobili v stredu vyhlásenie mimoriadnej situácie, resp. tretí stupeň povodňovej aktivity v Dunajskej Strede. Kanalizácia nezvládla silný nápor dažďa a krúp, preto museli zasahovať hasiči. Momentálne je situácia stabilizovaná, najviac výjazdov mali dunajskostredskí hasiči.

Ako pre TASR uviedol primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos, situácia sa stabilizovala, najskôr sa znížil stupeň pohotovosti z tretieho na druhý stupeň a o 11. h bol zrušený výnimočný stav. Na majetku mesta nedošlo k väčším poškodeniam, mesto má poistený majetok, avšak nebude potrebné nahlasovať spôsobenú škodu. Obyvateľom bola voda odčerpaná hlavne z pivníc a suterénov. „Myslím, že sme to zvládli vcelku dobre. Je potrebné poďakovať sa hasičom aj dobrovoľným hasičským zborom, ktorí došli do Dunajskej stredy,“ dodal primátor.

Júlia Kedrová z Hasičského a záchranného zboru v Trnave pre TASR uviedla, že hasiči Trnavského kraja zasahovali celkovo 124-krát. „Pomáhali v okresoch Dunajská Streda, Galanta, Trnava, Piešťany, Senica a Skalica. Najviac výjazdov vykonali hasiči z Dunajskej Stredy. Zasahovali pri odčerpávaní vody zo zatopených cestných komunikácií, rodinných domov, pivníc, dvorov a záhrad, v niekoľkých prípadoch hasiči pomáhali aj pri odstraňovaní popadaných stromov,“ povedala.

Hasiči zasahovali prioritne tam, kde bol ohrozený majetok a kde hrozili nejaké škody, pričom 90 percent výjazdov sa realizovalo práve v Dunajskej strede. Pri povodni zasahovalo aj mesto Dunajská streda v rámci svojich technických služieb.

V okrese Trnava zvýšil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred prívalovými povodňami na najvyšší, 3. stupeň. Výstraha platila do 21.00 h.

V ďalších okresoch juhozápadného Slovenska platila do 20.00 h hydrologická výstraha 2. stupňa.

Do 20.00 h platila tiež pre oblasť juhozápadu zvýšená výstraha pred búrkami 2. stupňa, v ostatných častiach západného a prevažnej časti stredného Slovenska bola do 20.00 h vyhlásená výstraha 1. stupňa.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal počas stredy výstrahy pred silnými búrkami s krúpami i prívalovými povodňami. Výstraha pred búrkami platila stále na celom západnom a väčšine stredného Slovenska, v severnej časti Bratislavského a Trnavského kraja je výstraha zvýšená na 2. stupeň. Pre oblasť juhozápadného Slovenska platila do 18.00 h i hydrologická výstraha 1. stupňa pred prívalovými povodňami.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #počasie #búrka #Trnava #prívalové dažde