Bratislavský pochod 'Spravodlivosť pre Henryho' bude v piatok

Zrušené zhromaždenie 'Spravodlivosť pre Henryho' sa v Bratislave uskutoční v piatok 8. júna o 18:00 na Hodžovom námestí.

07.06.2018 16:47
Obchodna ulica, Henry, spomienkove miesto, Foto: ,
Miesto na Obchodnej ulici, kde Juraj H. na smrť dobil Filipínca Henryho Acordu.
debata (69)

„Zhodnotili sme všetky okolnosti, prognózy počasia, byrokratické povinnosti, no najmä mnohé vaše podnety a preto sme sa rozhodli usporiadať podujatie Spravodlivosť pre Henryho už zajtra“, uvádza na svojom facebooku jeden z organizátorov iniciatíva Bratislava bez náckov.

„V sobotu sa bude konať Henryho pohreb, a preto chceme týmto spôsobom vyjadriť úctu k Henryho pamiatke a podporu pre jeho smútiacu rodinu“, dodali organizátori. Z Hodžovho námestia bude zhromaždenie pochodovať mestom a ukončenie akcie je naplánované na mieste, kde došlo k útoku na Henryho.

Iniciatívy Povstanie pokračuje, Naše Slovensko a Bratislava bez náckov plánovali zhromaždenie v stredu. Ich plány ale prekazila silná prietrž mračien. „Je nám to veľmi ľúto, ale z dôvodu zhoršujúcej sa prognózy počasia budeme nútení spomienkové podujatie presunúť na iný termín“, uviedli organizátori na oficiálnom facebooku podujatia.

Príbeh Dávida a Goliáša

Tichou manifestáciou si v stredu viac ako sto Banskobystričanov a Košičanov uctilo pamiatku Henryho z Filipín. Na Námestí SNP pri morovom stĺpe vzdali zároveň aj hold jeho odvahe, lebo napriek presile vystúpil na ochranu žien. Zhromaždenia boli ohlásené aj v Trnave, Prahe, Brne a Luxemburgu.

„Jeho príbeh je ako príbeh Dávida a Goliáša, ale bohužiaľ, neskončil sa tak, ako sme zvyknutí z dávnych textov. Naša sila nie je vo vypnutej hrudi, naša sila tkvie v obrane slabších a v neustálom šírení medziľudského pokoja a lásky. Aspoň tak by to malo byť,“ prihovoril sa k zúčastneným v Banskej Bystrici psychiater Michal Patarák. Na záver stretnutia ľudia zapálili sviečky pri fotografii Henryho a približne po dvadsiatich minútach sa v tichosti rozišli.

Henry Acorda zomrel vo štvrtok 31. mája v Ružinovskej nemocnici v Bratislave. Príčinou bolo masívne krvácanie do mozgu a opuch mozgu. Zranenia utrpel v sobotu 26. mája po útoku Juraja H. z Dunajskej Stredy, ktorý je už obvinený zo zabitia a tento týždeň ho sudca poslal do väzby. Útočníkovi v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov. „Veľmi mi je to ľúto,“ povedal obvinený, keď ho policajti viedli pred sudcu.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pochod #zhromaždenie #útok na Filipínca