Jourová: O vražde Kuciaka mám len toľko informácií ako slovenská verejnosť

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky bola jednou z tém, o ktoré sa počas dvojdňovej návštevy SR zaujímala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľské otázky a rodovú rovnosť Věra Jourová. Ako v piatok uviedla na tlačovej besede, na stretnutí so zástupcami prokuratúry sa z pozície eurokomisárky pýtala aj na to, ako môže vo veci pomôcť.

08.06.2018 15:04 , aktualizované: 15:31
Věra Jourová, eurokomisárka Foto: ,
Eurokomisárka Věra Jourová.
debata (10)

„Viem, že na vyšetrovaní spolupracuje aj Europol a Eurojust, to znamená, že to vyšetrovanie má určitý cezhraničný dosah,“ uviedla. Informácie, ktoré Jourová dostala, boli podľa jej vlastných slov také, aké má aj slovenská verejnosť, „že vyšetrovanie pokračuje, že je tam niekoľko vyšetrovacích verzií,“ povedala s tým, že EÚ má maximálny záujem na objasnení prípadu a potrestaní vinníkov.

Kauza sa podľa eurokomisárky vyšetruje pod veľkým tlakom. „Všetci vyjadrujeme veľmi silnú vôľu, aby sa kauza vyšetrila. Dostala som informáciu, že vyšetrovanie postupuje tak, ako má a mám z toho dojem, že je vysokým záujmom vyšetrovateľov tú vec posunúť k pozitívnemu výsledku,“ zdôraznila.

Ďalšou témou, o ktorej Jourová na Slovensku rokovala, je ochrana oznamovateľov trestných činov, napríklad korupcie. „Máme v Európe veľmi roztrieštenú právnu úpravu,“ povedala v tejto súvislosti. Na Slovensku podľa Jourovej v tejto oblasti chýba legislatíva na posilnenú ochranu oznamovateľov a záruky, že nebudú postihovaní za to, že prejavia určitú spoločenskú zodpovednosť. „Pre mňa ten oznamovateľ, ktorý si zaslúži ochranu, je zodpovedný človek, ktorý má dobrý úmysel chrániť niečo verejného,“ dodala.

Situácia so vzdelávaním Rómov sa v krajine sa príliš nezlepšila

Eurokomisárka sa na Slovenskom zaujímala aj o vzdelávanie rómskych žiakov. „Naším záujmom je nielen vidieť príslušnú legislatívu a plány na papieri, ale najmä vidieť pokrok vo veci vzdelávaní rómskych detí,“ uviedla Jourová. Dodala, že situácia v krajine sa príliš nezlepšila.

Mimovládne organizácie opakovane upozornili, že rómskym deťom na Slovensku je systematicky upierané právo na vzdelanie a na ochranu pred diskrimináciou v základnom školstve. V tejto záležitosti v roku 2015 Európska komisia začala voči Slovensku konanie z dôvodu porušenia európskej legislatívy kvôli diskriminácii a segregácii vo vzdelávaní.

Jourová na Slovensku obhajovala Istanbulský dohovor o boji proti násiliu na ženách, ktorej ratifikáciu slovenská vládna koalícia odmieta. Jourová ale dostala v Bratislave prísľub, že niektoré časti dohovoru krajina prenesie do svojho právneho poriadku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Istanbulský dohovor #Věra Jourová #vražda novinára Jána Kuciaka