Ambulantní lekári odmietajú povinné slúženie pohotovostí

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR odmieta opätovné zavedenie povinnosti pre lekárov vykonávať ambulantné pohotovostné služby. Takúto možnosť, avšak ako krajnú, pripustila tento týždeň ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru).

08.06.2018 16:31
debata (24)
„Upozorňujeme, že úvahami o vrátení pôvodného systému pohotovostí je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v riadnych ordinačných hodinách. Vynucovať povinnosť slúžiť do rána, niekoľkokrát mesačne, následne ordinovať vo vlastnej ambulancii, je neprijateľné. Netreba zabúdať, že väčšina všeobecných lekárov je v dôchodkovom veku a počet ich pacientov často presahuje kapacitu ambulancie,“ uviedol prezident asociácie Marián Šóth.

Slúžiaci lekári majú podľa jeho slov povinnosť slúžiť pohotovosti, avšak lekár má nastúpiť až v prípade, ak sa poskytovateľovi ambulantnej pohotovostnej služby nepodarí obsadiť služby na základe dobrovoľnosti. „Dôrazne odmietame odloženie účinnosti úpravy o nových ambulantných pohotovostných službách a opätovné zavedenie povinnosti vykonávania pohotovostných služieb lekárov,“ doplnil Šóth.

Asociácia nemocníc Slovenska tento týždeň upozornila, že od júla hrozí kolaps fungovania ambulantných pohotovostí. Dôvodom má byť zlyhávanie procesu výberových konaní na organizátorov a neukončenie procesu schvaľovania a zazmluvňovania urgentných príjmov.

Ministerstvo vybralo v prvom kole prevádzkovateľov pre 40 percent siete pohotovostí. Druhé kolo tendra bude trvať do konca júla. Rezort v ňom hľadá prevádzkovateľov 47 ambulancií pre dospelých a 35 ambulancií pre deti a dorast. Šéfka rezortu pripustila, že v prípade potreby sa ako krajné riešenie opäť zavedie pre lekárov povinnosť vykonávať pohotovostné služby. Kalavská však odmietla, že by hrozil kolaps ambulantných pohotovostí.

„Musíme si uvedomiť, že dôvodom "zlyhania“ výberových konaní v mnohých regiónoch je reálny nedostatok všeobecných lekárov. Tam, kde niet všeobecných lekárov pre zabezpečenie riadnej dostupnosti v ambulancii všeobecného lekára pre dospelých alebo všeobecného lekára pre deti a dorast, určite nebude možné zabezpečiť lekárov do služieb na ambulantnej pohotovosti. Musíme sa zmieriť s tým, že nie všade bude možné mať pohotovostnú ambulanciu," zhrnul Šóth.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #asociácia súkromných lekárov #Marián Šóth #Andrea Kalavská #ambulantné pohotovostné služby