Počet zásahov HZS počas uplynulej zimnej sezóny stúpol o 6%

Počet zásahov Horskej záchrannej služby (HZS) počas uplynulej zimnej sezóny stúpol o šesť percent. Na tlačovej konferencii vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách to potvrdil riaditeľ HZS Jozef Janiga.

08.06.2018 17:01
Jozef Janiga Foto: ,
Riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.
debata

"Zimná lyžiarska a turistická sezóna bola veľmi silná, pre zaujímavosť od 1.12.2017 do 30.4. tohto roku naši záchranári zasahovali dohromady v 2331 prípadoch. Oproti roku 2016 je ten nárast dokonca ešte vyšší, a to o 25 percent. Nie je to len nárast v lyžiarskych strediskách, ale aj vo voľnom teréne. Zaujímavá je napr. štatistika aj z roku 2004, kde sme zasahovali v necelej tisícke prípadov, čiže v poslednej sezóne bol oproti tomu nárast o 135 percent,“ konkretizoval Janiga.

Janiga: Musíme byť stále viac pripravení

Takéto rapídne zvýšenie má podľa neho dopad nielen na personálne zdroje HZS, ale i na financovanie zdravotníckeho materiálu a záchranárskej techniky. Šéf horských záchranárov konštatoval, že počet zásahov každoročne pribúda a podľa všetkého sa to v budúcnosti ani nezmení. „Na jednej strane nás teší, že návštevníkov v našich horách je stále viac, na druhej strane musíme byť stále viac pripravení, aby sme všetkým dokázali v prípade potreby pomôcť,“ dodal. Dohromady zaznamenali horskí záchranári za zimnú sezónu 17 smrteľných úrazov.

Najviac úrazov v zime bolo na lyžiarskych tratiach, ktoré sú podľa HZS často preplnené. Išlo najmä o zrážky lyžiarov či náraz do prekážok a nezvládnutie rýchlosti na svahu. „Veľmi jednoducho povedané, dnes si takmer každý dokáže kúpiť lyžiarsku výstroj, ale to neznamená, že je z neho automaticky lyžiar,“ zdôraznil Janiga. V súvislosti s národnostným zložením zranených lyžiarov a turistov najväčšiu časť tvorili Slováci, a to viac ako polovicu, nasledovali Poliaci a za nimi českí hostia.

18 zásahov pri lavínach

V súvislosti so záchrannými akciami v horskom teréne Janiga poznamenal, že dohromady zasahovali pri 18 lavínových úrazoch. Odkedy sa čoraz častejšie používajú v teréne rôzne lavínové airbagy a vyhľadávače, tak v niektorých prípadoch horskí záchranári nemajú o lavínovej udalosti žiadne informácie. Keďže sa turisti dokážu dostať z lavíny na povrch, štatistiky sú podľa neho v tejto súvislosti skreslené.

Dodal, že ročne padne na území slovenských hôr niekoľko tisíc lavín. Horských záchranárov teda teší, že počet záchranných akcií v takýchto prípadoch je relatívne malý. „V porovnaní s alpskými krajinami vzhľadom na veľkosť územia však treba povedať, že patríme medzi veľmi silné krajiny, čo sa počtu zásahov pri páde lavíny týka,“ konštatoval šéf HZS.

Atypická sezóna – prišlo rovno leto

Zimná sezóna bola podľa neho atypická, keďže začala relatívne skoro už koncom októbra a v januári prišlo oteplenie, následkom čoho sa vo vysokohorskom prostredí tvorilo značné množstvo suchých lavín. V marci sa zase ochladilo a prišlo aj dosť veľa snehových zrážok, čo situáciu zastabilizovalo. „Keď však mala prísť jar, prišlo rovno leto. V apríli dochádzalo k mokrým základovým lavínam, ktoré mali aj svoje obete,“ upozornil Janiga.

Dodal, že návštevníci by sa mali v súčasnosti v horskom prostredí pripraviť na letné snehové polia. Zároveň sa môžu stretnúť aj s letnou búrkou, ktorá môže byť veľmi nebezpečná. HZS preto odporúča chodiť na túry veľmi skoro ráno a na obed by sa už mali turisti vrátiť späť do doliny. Turistické chodníky vo vysokohorskom prostredí sú uzavreté ešte týždeň, do 15. júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba