Vráti sa Nova a Prima na Slovensko?

Slovenskí diváci opäť naladia české stanice. Satelitná služba Skylink vrátila minulý týždeň do programovej ponuky pôvodné české kanály Nova a Prima. Ich šírenie bolo ešte pred vyše rokom pre nevysporiadané licencie pri vysielaní zahraničnej tvorby zakázané. Rozhodnutie vysielateľa prekvapilo ostatných operátorov aj samotné televízie. Tie teraz zvažujú právne kroky.

11.06.2018 12:00
televízia, prima, licencia na vysielanie Foto: ,
Satelitná služba Skylink vrátila minulý týždeň do programovej ponuky pôvodné české kanály Nova a Prima.
debata (51)

Pred vyše rokom operátori stiahli z ponuky TV Nova a TV Prima a niektoré ich menšie kanály. Nahradili ich slovenskými verziami Prima PLUS a Nova International. Spoločnosť Skylink však po novom umožňuje slovenským divákom sledovať aj pôvodné české stanice. Operátor totiž od minulého týždňa umožňuje prikúpiť si ich za servisný poplatok 3,40 eura mesačne alebo 46 eur na rok.

Zákazník tak získa prístup k ponuke pre českého diváka. „Rovnako ako v minulosti si môže Slovák kúpiť českú službu s týmito televíziami – v rámci voľného pohybu tovarov a služieb,“ spresnil Jaromír Glisník, zástupca operátora. Predplatiteľ tak rozšíri svoj balík televíznych programov o Nova HD, Nova Gold, Nova Cinema HD, Prima +1 HD či Prima HD. „Nejde o sprístupnenie staníc, programy Nova a Primy nie sú súčasťou ponuky Skylinku pre Slovensko. Nie je to možné z dôvodu obmedzených vysielacích práv týchto staníc,“ dodal Glisník. Ako prvý informáciu priniesol portál Živé.sk. Dodáva, že rovnakú možnosť získali aj českí zákazníci, ktorí si môžu zaplatiť slovenský servisný poplatok a sledovať kanály ako Markíza či JOJ.

Rozhodnutie operátora obe televízie zaskočilo. „Takýto krok s nami nebol prerokúvaný a FTV Prima naň nevydala žiadny súhlas,“ potvrdil pre Pravdu zástupca Primy pre Slovensko Filip Roháček. „Žiadny operátor nemá súhlas na šírenie našich FTA staníc za hranicami Českej republiky. Skylink nás o svojom zámere neinformoval," dodala Jana Ondrejechová, hovorkyňa TV Nova.

Roháček zároveň pripomenul, že naďalej platí ich dlhodobý zámer zamedziť nelegálnemu šíreniu kanálov skupiny Prima mimo českého územia. Výnimkou je kanál Prima PLUS, ktorá nahradila na slovenskom trhu pôvodný kanál. Podľa Ondrejechovej televízia v súčasnosti zvažuje právne prostriedky, ako ďalšiemu šíreniu zabrániť. „Teraz analyzujeme, na aké kroky sa operátor chystá,“ dodala Ondrejechová. Slovenskému divákovi ako náhrada za pôvodnú stanicu slúži Nova International.

Obe slovenské náhrady českých televízií ponúkajú najmä pôvodnú tvorbu českého dvojčaťa a premiérové seriálové tituly. Stiahnutie zahraničnej tvorby sa podpísalo na sledovanosti. Tá sa v posledných mesiacoch pohybuje na úrovni takmer jedného percenta. Na porovnanie, pôvodná Nova na Slovensku dosahovala päťpercentnú sledovanosť.

Na krok Skylinku už zareagovali aj ostatní televízni operátori a avizujú zmeny v programovej štruktúre. „Spoločnosť UPC pre svojich zákazníkov v najbližších dňoch pripravuje zmenu programovej ponuky, ktorá sa bude týkať aj rozšírenia počtu českých programov. Keď ide o české programy, naša ponuka bude kopírovať ponuky ostatných slovenských operátorov,“ potvrdil pre Pravdu Jaroslav Kolár, hovorca spoločnosti. Operátori však priznávajú, že rozhodnutie Skylinku ich prekvapilo. „Situáciu pozorne sledujeme a sme v kontakte s dotknutými stranami, no k téme sa zatiaľ bližšie vyjadrovať nebudeme,“ dodal Peter Gálik, hovorca Slovak Telekomu.

TV Prima sa začala zo slovenského trhu sťahovať začiatkom minulého roka. Televízni operátori do svojej ponuky preto zaradili náhradnú stanicu Prima PLUS koncom januára a vo februári 2017 pristúpili k vypnutiu hlavného kanála. Náhradný kanál však na rozdiel od pôvodného neponúka zahraničné filmy, ale len vlastnú produkciu. Diváci tak majú možnosť sledovať české seriály, spravodajstvo či zábavné programy. Zmena sa však netýkala menších staníc Primy, teda Prima Cool, Prima Love či Prima Zoom.

Dôvodom postupného sťahovania staníc sú nevysporiadané licenčné práva na šírenie akvizičnej, teda zahraničnej produkcie. Operátori tak tieto programy šírili mimo Českej republiky bez súhlasu FTV Prima. Keďže vysielanie českých staníc poskytovalo operátorom konkurenčnú výhodu, vzdávali sa ich len ťažko. Spoločnosti Prima aj Nova však boli následne konfrontované s licencormi, od ktorých si kúpili práva na zahraničnú produkciu.

To sa ako prvej znepáčilo českej televízii Nova, ktorá sa preto ešte pred dvoma rokmi v júli obrátila na súd. Slovenský súd zakázal šírenie jej staníc mimo hraníc Česka. Televízii sa nakoniec podarilo zastaviť nelegálne cezhraničné šírenie vysielania všetkých jej kanálov.

Všetci veľkí operátori ich na začiatku marca minulého roka vypli. Slovenskí diváci tak prišli o stanice Nova, Nova Cinema, Nova 2 (predtým Smíchov), Nova Action (predtým Fanda) a Nova Gold (predtým Telka). Nahradili ich kanály určené pre slovenský trh Nova International, Nova Sport 1 a Nova Sport 2.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Skylink #TV Nova