Väzňom v koncentráku pomáhal tetovač z Krompách

Lale začína "prácu". Číslice z kúska papiera musí preniesť na predlaktie dievčiny. Vykresľuje číslo 3, usiluje sa byť jemný. Vytečie krv. Dievčina sa nemyká, no Lale vie, že jej spôsobuje bolesť. Odstráni z ruky krv a do rany vtrie zelený atrament.

11.06.2018 14:00
Lale Sokolov, Heatcher Morrisovou Foto: ,
Lale Sokolov so spisovateľkou Heatcher Morrisovou.
debata (2)

Niektoré príbehy z druhej svetovej vojny boli dlho nevypovedané. Rodák z Krompách Lale Sokolov (pôvodne Ludwig Eisenberg) prežil tri roky v koncentračnom tábore ako tetovač. Pravda o jeho odvahe sa k nám dostala z Austrálie. Príbeh predstavila spisovateľka Heather Morrisová v knihe Tetovač z Auschwitzu. Jej sa totiž Lale už ako starý pán zveril so svojím životným osudom.

Lale vyrastal v Krompachoch. Keď začali fašisti odvážať ľudí do koncentračných táborov, držal sa vyhlášky, podľa ktorej ak sa jeden z rodiny nad osemnásť rokov prihlási dobrovoľne, ostatní budú oslobodení a môžu zostať doma. Nebola to však pravda. Za plotmi, kde ľudí dennodenne kosila smrť, skončili aj jeho najbližší.

Zhodou náhod sa stal tetovačom. Jeho povinnosťou bolo na predlaktia väzňov neodstrániteľným atramentom tetovať čísla, jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Táto práca mu zaručovala určitú slobodu pohybu. Mohol ľahšie získavať potraviny a tajne nimi zásoboval spoluväzňov, čím im pomáhal prežiť.

V koncentráku sa Lale zoznámil aj s budúcou manželkou Gitou, ktorá pochádzala z Vranova nad Topľou. Prvý raz s ňou prišiel do kontaktu, keď jej na predlaktie tetoval číslo. Odvtedy jej pomáhal a predsavzal si, že prežiť musia obaja. Podarilo sa. Po vojne emigrovali do Austrálie, s Gitou sa oženil a prežili tam ďalších päťdesiat rokov.

Lale so svojou ženou Gitou. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Lale Sokolov, Tetovač z Auschwitzu Lale so svojou ženou Gitou.

Lale svoj príbeh dlho držal v tajnosti, no po Gitinej smrti sa chcel tohto bremena zbaviť. V roku 2003 spoznal Heather Morrisovú, ktorá popri práci v nemocnici písala scenáre. Získala si jeho dôveru a on jej porozprával príbeh svojho života.

„Lale vstúpil do môjho života a života mojej rodiny veľmi silným spôsobom. Silným, ako je jeho životný príbeh,“ zdôrazňuje spisovateľka. Kniha vyšla najskôr v Austrálii, chýr o nej sa doniesol aj na Slovensko. „V Austrálii žije krompašský rodák Richard Bartko. Keď zistil, že Lale pochádza od nás, skontaktoval sa s nami a potom aj so spisovateľkou,“ vysvetľuje Anna Pustayová z Krompách. Jej otec bol Laleho spolužiakom, našla ich na spoločnej školskej fotke.

„Na jar tohto roku sa konalo spomienkové podujatie v koncentračnom tábore, prísť mala aj Heather Morrisová. Išla tam aj skupinka ľudí od nás a jej pozornosť upútala transparentom, kde bol zvýraznený názov nášho mesta. Stretli sa tam s ňou a srdečne sa zvítali,“ poznamenáva primátorka Krompách Iveta Rušinová.

Zbližovanie Heather s rodným mestom svojho knižného hrdinu pokračovalo. V rámci uvedenia prekladu knihy na slovenský trh prišla aj do Krompách. „Krompachy sú presne také, ako mi ich Lale opisoval. K rodnému mestu mal vrúcny vzťah a spomínal naň s láskou,“ zdôraznila. Lale Sokolov zomrel v Austrálii 31. októbra 2006, svoju ženu Gitu prežil o tri roky.

Primátorka mesta Rušinová dodáva, že v Krompachoch nežijú potomkovia Laleho rodiny, niť ich rodu sa však nepretrhne. „Uvažujeme o vytvorení pietneho miesta, pri ktorom si budeme pripomínať nielen Laleho, ale aj židovskú komunitu, ktorá u nás pred vojnou žila. Budeme si tak pripomínať dôsledky holokaustu,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #tetovanie #Heather Morris #koncentračné tábory #Auschwitz #Lale Sokolov