Slovensko potvrdí záväzok navyšovania výdavkov na obranu

Slovensko na tohtoročnom summite NATO potvrdí plán postupného zvyšovania svojich obranných výdavkov na cieľovú hodnotu dvoch percent výkonu ekonomiky v roku 2024, ako aj pokračovanie účasti v misiách v Afganistane a v Pobaltí. V materiáli o návrhu pozície Slovenska to uviedlo ministerstvo zahraničia.

11.06.2018 10:51
debata (19)
Bratislava v uplynulých rokoch vynaložila na armádu sumu zodpovedajúcu iba približne percentu hrubého domáceho produktu, hoci z členstva NATO krajine vyplýva záväzok vyčleniť na obranu dvojnásobok.

Plánované zvyšovanie výdavkov na slovenskú armádu súvisí aj s obnovou jej zastaranej techniky. Slovensko už skôr začalo najväčšie projekty modernizácie svojich ozbrojených síl, keď napríklad zakúpilo viacúčelové vrtuľníky či dopravné lietadlá a pripravuje obstaranie obrnených vozidiel a stíhačiek.

Slovensko sa tiež prihlásilo k projektu posilnenia kolektívnej obrany a k zámeru takzvaného odstrašenia na východnej hranici NATO, čo sa v praxi prejavuje vyslaním vojenských jednotiek krajín aliancie do Pobaltia v reakcii na správanie Ruska.

Za jednu z dôležitých oblastí spolupráce medzi EÚ a NATO slovenská diplomacia označila zlepšovanie podmienok na zaistenie rýchlejších presunov vojenských jednotiek cez územie členských štátov únie aj NATO. Slovensko tiež plánuje presadzovať rozšírenie NATO o ďalších záujemcov, ktorí splnia príslušné podmienky.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #NATO #výdavky na obranu