Remišová odmieta, aby sa deti zapojené do duálu v 15 rokoch zaviazali odpracovať tri roky po skončení školy

Zmeny, ktoré sú zakotvené v novele zákona o odbornom vzdelávaní, podpredsedníčka Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Veronika Remišová (OĽaNO) víta, ale odmieta, aby sa deti v 15 rokoch zaviazali odpracovať po skončení školy tri roky vo firme zapojenej do duálneho vzdelávania. Povedala to na dnešnom zasadnutí parlamentného výboru.

11.06.2018 12:50
študenti, práca, fabrika, prax Foto:
Ilustračná snímka.
debata (43)

Dodala, že „je to vyslovené eticky nevhodné“. Podľa ministerky školstva Martiny Lubyovej však podpis zmluvy so zamestnávateľom je možnosť a nie povinnosť. Žiak sa zazmluvniť nemusí.

Poslanec strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling chce, aby do duálneho vzdelávania mohli vstúpiť aj žiaci druhého ročníka. „Zatiaľ to nezamietame, ale určite o tom nerozhodneme hneď,“ odpovedala na jeho návrh šéfka rezortu školstva.

Koncom apríla schválila vláda novelu zákona o odbornom vzdelávaní, vďaka ktorej budú mať stredné školy a zamestnávatelia ľahší vstup do systému duálneho vzdelávania. Novým prvkom v zákone je zvýšenie podielu výkonu praktického vyučovania u iného zamestnávateľa, ktorý pôsobí v systéme duálneho vzdelávania. Toto opatrenie je určené predovšetkým pre živnostníkov a malé podniky, ktoré nemajú vlastné kapacity na splnenie materiálno-technického a priestorového vybavenia alebo personálneho zabezpečenia výkonu praktického vyučovania. Ďalšou optimalizáciou systému duálneho vzdelávania je vypustenie vzorových učebných plánov a vzorových učebných osnov zo zákona a s nimi nastavenie pomerov praktického vyučovania. Tieto budú nahradené školskými vzdelávacími programami, ktoré budú vychádzať z príslušných štátnych vzdelávacích programov, budú vypracúvané v spolupráci strednej odbornej školy a zamestnávateľa, čím sa vytvorí možnosť ich operatívnejšej a kvalitnejšej aktualizácie. Vďaka novele sa zriadi inštitút podnikovej školy, ktorej cieľom je podporiť zamestnávateľov – zriaďovateľov strednej odbornej školy, ktorí si pripravujú v tejto školy svoje budúce pracovné sily alebo ich pripravujú pre iných zamestnávateľov. Takisto sa zavedie nová pozícia hlavného inštruktora, ktorý bude vykonávať úlohy súvisiace s koordinovaním praktického vyučovania.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #duálne vzdelávanie