Iba 2,5-ročné dieťa zahynulo v Trstenej v rozpálenom aute

Mimoriadne tragická udalosť sa stala na Orave, keď iba 2,5-ročné dieťa zomrelo v zamknutom rozpálenom aute. Nechala ho tam matka, ktorá odišla do nemocnice na vyšetrenie. Keď sa vrátila, dieťatku už nebolo pomoci.

11.06.2018 14:38 , aktualizované: 17:50
debata

O prípade informovala polícia na sociálnej sieti. „Podľa prvotných informácií nechala v Trstenej (okr. Tvrdošín) matka zavreté svoje 2,5-ročné dieťa vo vozidle na parkovisku, zatiaľ čo išla do nemocnice na vyšetrenie. Po návrate k autu zobrala svoje dieťa ihneď do nemocnice, lebo nejavilo známky života. Jeho telesná teplota bola na hranici 40,6 stupňa. Dieťa, bohužiaľ, neprežilo. Polícia celú udalosť vyšetruje,“ uviedla polícia, ktorá už začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

„Dieťa už bez známok života priniesli na stanicu záchrannej zdravotnej služby v Trstenej, ktorá sa nachádza v budove nemocnice. Prítomní záchranári začali dieťa okamžite oživovať. Žiaľ, napriek ich maximálnemu úsiliu sa ho nepodarilo zachrániť,“ povedala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Lekár a dlhoročný záchranár Viliam Dobiáš zdôraznil, že takáto vysoká telesná teplota je nebezpečná.

„Aj u dospelého človeka, ktorý má horúčkovité ochorenie a nie je to prehriatie zvonku, dochádza pri 41 a viac stupňoch telesnej teploty k poškodzovaniu telesných bielkovín. Samozrejme, najcitlivejší je mozog, začínajú sa poškodzovať mozgové bunky a tým sa stráca koordinačná funkcia. Dochádza doslova k uvareniu,“ povedal Dobiáš a dodal, že ak je vonku 30 stupňov Celzia v tieni, tak v zavretom aute sa za hodinu vyšplhá teplota vzduchu na 60 stupňov a viac.

Ľahostajní by preto nemali byť ani okoloidúci, ktorí si všimnú v aute na parkovisku zavreté dieťa. „Pokiaľ je dieťa pri vedomí, reaguje na podnety, máva, myká sa a podobne, vtedy treba volať políciu. Ale pokiaľ sa dieťa nehýbe, nereaguje na klopkanie, búchanie, je s najväčšou pravdepodobnosťou v bezvedomí a tam môže hocikto rozbiť okno a poškodiť cudzí majetok, pretože zachraňuje väčšie hodnoty ako poškodzuje,“ zdôraznil Dobiáš.

Podobný prípad sa stal v júli 2015 aj v Nitre. Otec vtedy zabudol v aute svoju dvojročnú dcéru a odišiel do práce. Neskôr na súde tvrdil, že si celý čas myslel, že dieťa je v škôlke. Spomenul si naň až popoludní, bolo však neskoro. Súd otca uznal za vinného z prečinu usmrtenia a uložil mu podmienečný trest. Krátko po vynesení rozsudku však otec zomrel.

Situáciu s dieťaťom zamknutým v rozpálenom aute riešila koncom mája aj Mestská polícia v Brne. Tentoraz malo dieťa šťastie a podarilo sa ho zachrániť. Trojročné dievčatko si v zamknutom aute na parkovisku na priamom slnku pred nákupným centrom všimol okoloidúci. Zalarmoval políciu, ktorá okamžite dorazila na miesto, rozbila okno a rozhorúčené dieťa z auta vyslobodila. Dievčatko vzali do tieňa, ochladili ho vlhčenými obrúskami a dali mu piť, následne ho odovzdali do opatery záchranárov. „Malo zvesenú hlavu, ťažko dýchalo a nereagovalo na búchanie na sklo,“ opísala situáciu Mestská polícia v Brne s tým, že rodičia boli na nákupoch. Teplota v tieni sa pohybovala okolo 29 stupňov a podľa českých médií bolo dieťa v aute asi 20 minút. Teplota v aute tak mohla dosiahnuť viac ako 40 stupňov.

Ako rastie teplota v aute:
Vonkajšia teplota Po 10 minútach Po 30 minútach Po 60 minútach
26 °C 33 °C 42 °C 52 °C
28 °C 35 °C 44 °C 54 °C
30 °C 37 °C 46 °C 56 °C
32 °C 39 °C 48 °C 58 °C
34 °C 41 °C 50 °C 60 °C
36 °C 43 °C 52 °C 62 °C
38 °C 45 °C 54 °C 64 °C
40 °C 47 °C 56 °C 68 °C

Vlani v júni zverejnila slovenská polícia na svojom Facebooku ďalší prípad. Matka nechala svoje asi dvojtýždňové bábätko v autosedačke a odišla. Hoci bola preč iba desať minút, dieťatko sa stihlo poriadne spotiť. Polícia vtedy upozornila, aby občania nikdy nenechávali v rozhorúčených autách živé bytosti – deti, no ani zvieratá. „Čo môže byť pre vás cennejšie ako ľudský život vášho dieťaťa? Tak nie že budete so sebou brať iba peňaženky a kreditky, ale predovšetkým všetky živé stvorenia. Hlavne v letných mesiacoch, keď po pár minútach nebudú mať šancu na prežitie,“ zdôraznila polícia.

Podľa Dobiáša si treba uvedomiť, že teplota v aute odstavenom na priamom slnku veľmi rýchlo stúpa. "Keď je vonku teplota 25 stupňov v tieni, tak o nejakú polhodinu-hodinu je v aute 50 až 60 stupňov Celzia. To znamená, že dieťa utrpí popáleniny na celom povrchu tela rovnako, ako keby ste ho obliali horúcou vodou. Rozdiel je v tom, že voda spôsobí popáleniny asi po piatich sekundách, zatiaľ čo pri 50 stupňoch vzniknú popáleniny približne za 20 až 30 minút. Ak je ešte čas, treba chladiť hlavu, tvár, krk a končatiny studenou vodou – tak ako pri popálení,“ vysvetľuje záchranár. Po ako dlhom čase strávenom v aute je ešte možné dieťaťu pomôcť, nie je ľahké určiť, pretože to závisí od viacerých faktorov. Napríklad aj od farby auta – tmavé sa prehrieva skôr ako svetlé, no v každom prípade ide v takejto situácii dieťaťu o sekundy, uzavrel Dobiáš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa v aute