Verdikt nad sýkorovcami vynesie Najvyšší súd SR v stredu

Najvyšší súd SR vynesie verdikt v odvolacom konaní s údajným vedením zločineckej skupiny sýkorovcov v stredu. V utorok sa senát oboznámil so spisovým materiálom a strany konania odprezentovali záverečné návrhy.

12.06.2018 09:59 , aktualizované: 15:15
debata (42)

Na pojednávaní sa osobne zúčastnili Róbert L., zvaný Kýbel, Ivan C., prezývaný Vincko, a v iných prípadoch na doživotie odsúdený Alojz Kromka, známy ako Lojzo Čistič. Ďalším súdeným v tomto prípade bol Jozef R., známy ako Čapica. Ten si odpykáva právoplatný trest v Maďarsku a podľa jeho advokáta neprejavil záujem zúčastniť sa na zasadnutí súdu. Keďže však nezaslal súhlas s konaním v jeho neprítomnosti, súd ho vylúčil na samostatné konanie. Martin Bihári prezývaný Rus nepodal odvolanie voči vine alebo uloženému 23 ročnému trestu, ale iba voči výške odškodného pre poškodených. Právni zástupcovia vo svojich záverečných návrhoch požadovali zrušenie rozsudku a vrátenie veci na prvostupňový súd. Argumentovali tiež nezákonným zložením senátu,ktoré na začiatku zasadnutia kritizoval aj člen senátu Štefan Harabin. Podľa Lojza Čističa by na lavici obžalovaných mali sedieť aj „kajúcnici, hrobári a kanibali, ktorí si z prokurátorov vyobchodovali beztrestnosť“.

Špecializovaný trestný súd v tomto prípade obžalovaným v novembri 2017 uložil tri tresty odňatia slobody na doživotie. Odsedieť by si ich mali konkrétne Róbert L., zvaný Kýbel, Ivan C., zvaný Vincko a Jozef R, prezývaný Čapica. Ďalší obžalovaný Martin Bihári., zvaný Rus, dostal trest v dĺžke 23 rokov. U Alojza Kromku, zvaného Lojzo Čistič, senát uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože Čistič si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy. Rovnaké tresty senát ukladal aj v marci 2016 a v apríli 2017. Najvyšší súd však verdikty dvakrát zrušil.

Súd uznal „sýkorky“ vinnými zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z vrážd, všeobecného ohrozenia a iných trestných činov. Obžalovaní sa priamo alebo ako spolupáchatelia či účastníctvom podieľali na zavraždení bratov Diničovcov, Romana Deáka, Miloša Piliara, Alojza Házyho a Dalera Hlavačku. Podľa svedkov Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Živili sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Kýbel, pre svoju krutosť prezývaný v gangu aj Gestapák, bol na úteku od začiatku roku 2012. Prvý zatykač na neho vydali 24. júla 2012, postupne pribudli ďalšie. Na pojednávaní odmietol vypovedať, prečítal iba sedemstranovú písomnosť. V nej odmietol tvrdenia, že bol šéfom zločineckej skupiny a rozdelil teritória pôsobnosti jednotlivých skupín, keď sa mal ujať šéfovania skupiny po smrti Sýkoru. Tvrdil, že nikomu nedával peniaze za zločinné skutky. Ľudí zamestnával ako vodičov a personál vo svojich firmách. S vraždami Romana Deáka, bratov Diničovcov a ďalších konkurentov nemal nič spoločné. S bratislavským podnikateľom Marekom T., pôvodne žalovaným za objednávku Deákovej vraždy, na túto tému nikdy nerokoval a žiadne peniaze od neho nezobral, tvrdil.

Hlavné pojednávanie so sýkorovcami sa začalo v januári 2015 v neprítom­nosti Róberta L., Martina Biháriho a Jozefa R. Proces mal vyvrcholiť 12. októbra 2015 záverečnými rečami. Tesne predtým však na Morave zadržali hľadaného Biháriho, zvaného Rus a o dva týždne v Nemecku Róberta L.. Tým sa proces predĺžil. Na pojednávaní nebol prítomný Jozef R., ktorý je vo výkone trestu odňatia slobody na doživotie v Maďarsku za trestnú činnosť u našich južných susedov.

Harabin podal v kauze mafiánskych vrážd trestné oznámenia

Člen trojčlenného senátu Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin podal v utorok v kauze mafiánskych vrážd, z ktorých je obžalovaný Róbert L., alias Kýbel, viacero trestných oznámení. Trestné oznámenia podáva napríklad na senát NS SR, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a okrem iného aj na predsedníčku NS SR Danielu Švecovú. Podľa Harabina senát, ktorý rozhoduje vo veci Kýbla, je nezákonný.

Harabin namieta údajné svojvoľné a nezákonné zloženie senátu. Predseda senátu okamžite poukázal na fakt, že ide o neštandardný postup, keď člen senátu dáva právny výklad a podáva trestné oznámenie počas verejného zasadnutia.

„Predsedníčka NS SR Daniela Švecová sa momentálne k veci vyjadrovať nebude vzhľadom na to, že nedisponuje dostatočným množstvom informácií k tejto veci. Po oboznámení sa k veci vyjadrí,“ povedala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Dozorujúci prokurátor ÚŠP uviedol, že na Harabina reagovať nebude. To dovtedy, dokiaľ vo veci nebude rozhodnuté. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková rovnako uviedla, že tento súd sa nebude vyjadrovať.

Podľa Harabina by mal začať vo veci konať ex offo generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Najvyšší súd #sýkorovci #Kýbel #Jozef Roháč