Fico: Merkelová uznala, že náš postoj k povinným kvótam bol správny

Napätie okolo povinných kvót na prijímanie utečencov sa končí, vyhlásil predseda Smeru a expremiér Robert Fico. Spolková kancelárka Angela Merkelová podľa jeho slov dala za pravdu Slovensku, ktoré kvóty od začiatku odmietalo. „Je to zadosťučinením a potvrdením správnosti tvrdého postoja k povinným kvótam,“ povedal Fico.

12.06.2018 11:35
fico  kalinak Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico (vpravo) a podpredseda strany Smer Robert Kaliňák.
debata (179)

Na Európu sa podľa Fica začali valiť vlny migrantov a Európska únia tento problém nikdy nezvládla. „Ako najsilnejšiu zbraň na začiatku tejto krízy ponúkla povinné kvrty, na základe ktorých mali členské štáty povinnosť prijať migrantov. Slovensko od samého začiatku stálo na čele skupiny krajín, ktoré boli proti kvótam a tak sme sa aj správali,“ pripomenul Fico hlasovanie exministra vnútra Roberta Kaliňáka na Rade ministrov, kde povinné kvóty za Slovensko odmietol.

Predseda Smeru zopakoval, že trvá na tom, že väčšina migrantov, ktorí prichádzajú do Európy, sú ekonomickí migranti a len malé percento prichádza pod tlakom situácie v ich domovskej krajine. Podľa Fica mať prácu v EÚ nie je ľudským právom.

Vlny migrantov podľa neho prinášali so sebou riziká teroristických útokov, čo sa aj potvrdilo. „Nechceli sme zmenu kultúry a tradície v Európe a vnímali sme riziko, že tu bude negatívny vplyv na bežnú kriminalitu a otravovanie ľudí,“ povedal Fico.

Vlny migrantov podľa neho prinášali so sebou riziká teroristických útokov, čo sa aj potvrdilo. „Nechceli sme zmenu kultúry a tradície v Európe a vnímali sme riziko, že tu bude negatívny vplyv na bežnú kriminalitu a otravovanie ľudí,“ povedal Fico.

Mechanizmus podľa jeho slov nefungoval, keďže zo „160-tisíc ich bolo prerozdelených niečo málo cez 30-tisíc,“ dodal a kritizoval veľké štáty, ktoré v tejto otázke zlyhali.

Fico pripomenul, že nejednomyseľný postoj štátov EÚ v otázke povinných kvót vyoral „hlbokú brázdu“ a išlo o horúcu tému pri každom rokovaní. Podľa Fica je dobré, že toto napätie sa končí. Pred EÚ stoja podľa neho iné problémy, ako je napríklad clo na hliník uvalené USA, pričom clá môžu pribúdať, a tak treba sa spojiť.

Fico zopakoval, že najsilnejšia vládna strana Smer má rovnaký postoj ako vláda. Podľa jeho slov, ak by mal opraty v rukách v tom čase „politik ako Kiska, máme tu tisíce migrantov.“

„Zadosťučinením a potvrdením správnosti tvrdého postoja k povinným kvótam je, že nám spolková kancelárka Nemecka dala za pravdu,“ dodal s tým, že je to úspech slovenskej diplomacie a slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré ako riešenie navrhlo tzv. pružnú solidaritu. To znamená, že každá krajina sa má rozhodnúť podľa svojich možností.

K zmene postoja podľa predsedu Smeru Merkelovú pohla vražda 14-ročného dievčaťa, z ktorej je podozrivý iracký žiadateľ o azyl v Nemecku.

„Smer ako najsilnejšia vládna strana ponúka solidaritu, ale tá musí byť podľa našich možností a predstáv,“ povedal Fico a pripomenul, že Slovensko pomáha Rakúsku a v Gabčíkove zabezpečuje starostlivosť o čakateľov na azyl či prispieva do rôznych fondov na pomoc migrantom a ak bude mať niekam poslať ľudí, pošle.

„Nebude nám žiadny úradník rozkazovať, že to musí byť takto alebo takto. Čakám iný typ diskusie na pôde Európskej rady,“ povedal Fico s tým, že každá krajina by mala zvážiť, čo môže ponúknuť a z toho vytvoriť nejaký mechanizmus.

Ako na Fica nadviazal podpredseda strany Robert Kaliňák, bez konkrétnych opatrení by bola situácia oveľa horšia. Hlavný tok migrácie, ktorý ohrozoval Slovensko, bol ten balkánsky. No a tam na hranice sme vyslali policajtov, za čo nás v úvode kritizovali, no v závere sa to ukázalo ako správne, povedal. Fico na záver dodal, že rozhodnutie nemeckej kancelárky Merkelovej považuje za racionálny a pragmatický prístup.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenecká kríza #utečenecké kvóty