Smer nevylúčil podporu návrhu Mosta-Híd o alkohole, bude sa ešte rokovať

Strana Smer nevylúčila, že v prvom čítaní podporí návrh, ktorým chce Most-Híd umožniť súkromnú výrobu destilátov z vlastného ovocia pre vlastnú spotrebu fyzickými osobami za určitých podmienok. Mieni však o ňom ešte hovoriť na Koaličnej rade. Obáva sa zneužívania systému a úniku príjmov v štátnom rozpočte. Hovoril o tom predseda Smeru Robert Fico.

12.06.2018 12:42
pálenica Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Koaličná rada by o tejto téme a ďalších návrhoch mala hovoriť ešte v utorok. „Máme niekoľko návrhov, ktoré si musíme vyjasniť,“ uviedol Fico. Podporu návrhu Mosta-Híd nevylúčil, no pripomína situáciu v Maďarsku. „Podobnú právnu úpravu majú v Maďarsku a viedlo to k úniku príjmov v rozpočte,“ poznamenal Fico, podľa ktorého existujú aj riziká v otázke kvality takto páleného alkoholu.

Poslanci Mosta-Híd pri návrhu argumentujú, že na Slovensku, rovnako ako v okolitých krajinách, existuje dlhodobá tradícia súkromnej výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia. Ale v SR je táto činnosť postavená mimo zákon.

Návrh definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za ktorých súkromný výrobca destilátu môže výrobu destilátov vykonávať. Okrem minimálneho veku 18 rokov, vlastníctva destilačného zariadenia spĺňajúceho stanovené podmienky a zákazu použitia vyrobeného destilátu na inú ako súkromnú spotrebu, sa určuje maximálny objem vyrobeného liehu, ktorý súkromný výrobca destilátu môže vyrobiť za jeden kalendárny rok.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pálenica