V kauze mafiánskych vrážd právoplatne odsúdili Kýbla na doživotie

Na doživotný trest odňatia slobody v kauze šiestich mafiánskych vrážd odsúdil v stredu trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR Róberta Lališa alias Kýbla. Ten je považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov a po dlhých rokoch sa ho podarilo vypátrať v nemeckom Kolíne nad Rýnom.

13.06.2018 11:57 , aktualizované: 13:48
polícia, kukláči, pušky, zbrane, mafia, záťah,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (22)

NS SR tak v stredu vo väčšine potvrdil predchádzajúci minuloročný rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Verdikt si vypočul len Kýbel a na doživotne odsúdení Alojz Kromka a Ivan Cuper. Verejné zasadnutie, tak ako v utorok (12.6.), prebiehalo za mimoriadnych bezpečnostných opatrení a veľkého záujmu médií. Verdikt NS SR je právoplatný a nie je možný voči nemu riadny opravný prostriedok.

Bos gangu sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, ide do väzenia na doživotie. Trest mu koncom apríla minulého roku opäť vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku – pracovisko v Banskej Bystrici. Rozsudok si vtedy neprišiel vypočuť. Rovnako ani takisto na doživotie odsúdený Ivan Cuper, zvaný Vinco-Vincko, a Jozef Roháč., ktorý je vo väzení v Maďarsku. Roháča v utorok senát NS SR vylúčil na samostatné konanie.

Ďalší vysokopostavený člen zločineckej skupiny Martin Bihári, známy ako Rus, si má odsedieť 23 rokov, keďže svoju vinu priznal. Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, súd síce uznal vinným, ale upustil od uloženia trestu, lebo už je za mrežami na doživotie.

Výška trestov, ktoré vtedy ŠTS uložil, je zhodná s tými, ktoré sýkorovci dostali už rok predtým. Vtedy sa však niektorí odvolali na NS SR a ten vec vrátil späť prvostupňovému sú­du.

Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Konflikt na začiatku

Na začiatku verejného zasadnutia nastal medzi členmi senátu konflikt. „Člen senátu bez toho, aby mu predseda senátu udelil slovo, svojvoľne oslovil obžalovaného Kromku s tým, či namieta nezákonnosť senátu,“ povedal predseda senátu Pavol Farkaš o členovi senátu Štefanovi Harabinovi s tým, že mu „neprípustným spôsobom vkladá odpovede do úst“.

Harabin na to reagoval s tým, že predseda klame. „Zneužívate, že pojednávanie sa nenahráva,“ povedal zvýšeným hlasom. Následne požadoval, aby sa k situácii vyjadrili procesné strany, obžalovaní, ako aj členovia eskorty.

Problém sa týka zmeny jedného sudcu v senáte, ktorou v utorok argumentoval obžalovaný Alojz Kromka. Harabin v tejto súvislosti uviedol, že predseda senátu túto námietku nezaprotokoloval, respektíve ju protokoloval „hmlisto“. Verejné zasadnutie následne prerušili pre poradu senátu, pričom súd rozhodol, že o námietke sa konať nebude, keďže nebola vznesená bezodkladne. Momentálne je zasadnutie opäť prerušené.

Rozruch okolo Harabina

Najvyšší súd v odvolacom konaní rozhodoval, či mužom z gangu sýkoriek potvrdí tresty. Ten istý súd, ale jeho iný senát v minulosti tieto verdikty už dvakrát zrušil. Pojednávanie sa začalo v utorok a neobišlo sa bez rozruchu okolo Štefana Harabina. Ten podal trestné oznámenia na svojich kolegov, iných sudcov a prokurátorov.

Senát Najvyššieho súdu sa v utorok oboznámil so spisovým materiálom, zazneli záverečné návrhy prokurátora a advokátov obžalovaných. Obžalovaní sú boss sýkoriek Róbert Lališ zvaný Kýbel, Ivan Cupper prezývaný Vincko, v iných prípadoch na doživotie odsúdený Alojz Kromka známy ako Lojzo Čistič, Martin Bihári zvaný Rus. Ďalším súdeným v tomto prípade bol Jozef Roháč (Potkan), ktorý si odpykáva trest v Maďarsku. Toho súd vylúčil na samostatné konanie.

Právni zástupcovia vo svojich záverečných návrhoch požadovali zrušenie rozsudku a vrátenie veci na prvostupňový súd. Argumentovali tiež nezákonným zložením utorňajšieho senátu, ktoré na začiatku zasadnutia kritizoval aj samotný člen senátu Harabin. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol odvolanie Kýbla a jeho spoločníkov zamietnuť.

Gang pôsobil v Bratislave

Sýkorovci čelili obžalobe, ktorá ich vinila zo šiestich vrážd z rokov 1998 a 1999 – Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku a Miloša Piliara – a zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Gang pôsobil v Bratislave a okolí. Živil sa vydieraním, výpalným, vraždami a inou kriminálnou činnosťou.

Špecializovaný trestný súd v novembri 2017 rozhodol o doživotí pre Kýbla, Vincka a Roháča. Bihári dostal 23 rokov za mrežami, svoju vinu priznal. U Čističa súd uznal vinu, ale ďalší trest neuložil, pretože si už odpykáva doživotie za predchádzajúce trestné činy.

Rovnaké rozhodnutia padli na špecializovanom súde v marci 2016 a v apríli 2017. Najvyšší súd ich zrušil, senát vtedy viedol Harabin. Jeho senát nakoniec vec špecializovanému súdu odobral a pridelil ju Krajskému súdu v Banskej Bystrici. Prokurátor však podal návrh na opätovné pridelenie kauzy pod „špeciál“, čomu iný senát Najvyššieho súdu vyhovel.

Podľa Harabina by mal zasiahnuť Čižnár

Harabin tvrdí, že prokurátor na to nemal právo a banskobystrický krajský súd podľa neho nemal odňatie veci akceptovať. Dodal, že pochybila aj predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová, keď zmenila zloženie senátu, ktorého bol on pôvodne predsedom. Zákonným senátom vo veci je teda podľa Harabina len jeho pôvodný senát. Preto avizoval podanie trestného oznámenia na Švecovú, prokurátora, senát Krajského súdu Banská Bystrica, senát špecializovaného súdu a tiež na členov senátu, ktorého je momentálne členom. Podľa Harabina by mal začať vo veci konať ex offo generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Predseda senátu okamžite poukázal na fakt, že ide o neštandardný postup, keď člen senátu dáva právny výklad a podáva trestné oznámenie počas verejného zasadnutia.

Švecová považuje konanie Harabina za neštandardné

Predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky (NS SR) Daniela Švecová považuje konanie sudcu Harabina za neštandardné a smerujúce k zmareniu pojednávania vo veci obzvlášť závažného trestného činu.

Ako sa uvádza v stanovisku predsedníčky, čo sa týka zloženia senátu, ktorý rozhoduje v spomínanej trestnej veci, "jednoznačne treba skonštatovať, že tento senát je zložený zákonným spôsobom a v súlade s rozvrhom práce NS SR na rok 2018“. Preto trestné oznámenie zo strany Harabina považuje za nedôvodné.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #sýkorovci