Kiska v Správe o stave republiky: Potrebujeme právny štát

Prezident Andrej Kiska prišiel do parlamentu, aby predniesol Správu o stave republiky. Predseda parlamentu Andrej Danko napokon jeho vystúpenie po pár minútach prerušil. Dôvodom bola extrémistická strana ĽSNS, ktorej poslanci odmietli zložiť transparenty. Na tých mali po písmenkách slovo "vlastizradca". Po viacnásobnom napomenutí ich predseda Národnej rady vykázal a schôdzu prerušil na 10 minút. Kiska tak napokon pokračoval v prejave o stave republiky.

13.06.2018 14:08 , aktualizované: 15:00
SR Kiska, Parlament, Schôdza, Stav republiky Foto: ,
Na snímke prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska (vľavo) prichádza vystúpiť so správou o stave Slovenskej republiky do pléna Národnej rady SR v Bratislave 13. júna 2018. Vpravo predseda parlamentu Andrej Danko.
debata (1176)

Prezident viac ako polovicu prejavu o stave republiky pred poslancami hovoril o vražde vo Veľkej Mači, keď vo februári boli zavraždení investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica, archeologička Martina Kušnírová, a súvislostiach s touto vraždou. Kiska poukázal na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara a pripomenul najmä predstaviteľom vládnej moci a parlamentnej väčšiny, že „od vašich slov a činov závisí, aká hlboká bude rana, ktorá v spoločnosti po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zostane aj po desiatich či dvadsiatich rokoch."

"Zničiť vieru v spravodlivosť je možné aj bez zneužitia právomocí, akým vtedy bolo preventívne amnestovanie páchateľov závažných zločinov, a to nedostatkom citlivosti, zodpovednosti, a odvahy konať v rozhodujúcich situáciách. Alebo, naopak, aroganciou, pocitom neobmedzenej moci a ilúziou, že politikom, ktorí vyhrali voľby, patrí štát,“ povedal Kiska.

To, čomu Slovensko v roku 2018 čelí, nie je podľa prezidenta iba kríza dôvery v spravodlivosť a právny štát, ale je to kríza viery, že politici sú ochotní a schopní vytvárať podmienky, aby sme o zlepšovaní vzťahu k štátu vôbec mohli začať hovoriť. „Táto nedôvera je generačným zlyhaním politiky na Slovensku,“ vyhlásil Kiska s tým, že gauneri prosperujúci z kontaktov na verejnú moc sú produktom sveta, ktorý vrcholní politickí predstavitelia roky nechali rásť a rozťahovať sa po Slovensku. „Sveta, z ktorého profitovali a opierali oň vlastnú moc. Až sa vymkol spod kontroly a teraz ich drží v hrsti,“ konštatoval.

Dodnes nevieme, kto zavraždil Jána a Martinu. Ich smrť však podľa prezidenta SR pravdepodobne bola tragickým zhmotnením dôsledkov tolerovania zločinného správania. „Zločinov, o ktorých na vlastné riziko informovali len odvážni novinári. Zločinov, ktorým sa politické vedenie krajiny roky nečinne prizeralo,“ povedal Kiska, ktorý potrebuje spolu s verejnosťou signál, že zodpovední majú odvahu zmeniť sa. Prezident očakáva, že sa ministerka vnútra a nedávno vymenovaný prezident policajného zboru pridajú k snahe generálnej prokuratúry zachrániť zvyšky dobrého mena orgánov činných v trestnom konaní, ktorému ich predchodcovia tak ublížili.

Kiska vyzýva vedenie rezortu vnútra, aby urobilo a vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania, ktoré odpovie na pochybnosti o postupe polície a jej vedenia. "Pochybnosti, ktoré — pevne dúfam pre dobro Slovenskej republiky — sú prevažne nedorozumeniami, nie prejavmi zbabraného vyšetrovania zločinu, ktorý otriasol spoločnosťou a vyvolal vážnu politickú krízu,“ uviedol s tým, že čaká na pravdivé odpovede na viaceré otázky. Napríklad, prečo nebol na miesto činu povolaný znalec v oblasti súdneho lekárstva. „Je čas prestať odpútavať pozornosť nafúknutými hrozbami, akou sú napríklad migranti. Namiesto toho sa venovať organizovanému zločinu a extrémizmu. Nech elitné jednotky nenaháňajú bonboniéry a päťdesiateurovú korupciu, kým mnohomiliónovú kriminalitu bielych golierov pozorujú z úctivej vzdialenosti,“ vyzval Kiska.

Všetci podľa prezidenta potrebujeme právny štát. Potrebujeme zrozumiteľné zákony, ktoré problémy bežného života pomáhajú riešiť a nevytvárajú nové. Potrebujeme úrady a políciu, ktoré pravidlá privádzajú do života spravodlivo a nezneužívajú ich na šikanovanie nepohodlných. „Súdy, ktorých rozhodovanie je včasné a predvídateľné. Ústavný súd, ktorý je dôveryhodným ochrancom ústavných princípov a hodnôt,“ uviedol.

Keď v marci nová vláda žiadala poslancov o dôveru, viacerí sa podľa prezidenta pozastavili nad tým, že prebrala programové vyhlásenie predchádzajúcej vlády. „To, že nová vláda nemusela na dva roky starých záväzkoch nič meniť, bolo zlou správou o stave politiky, smutnou ukážkou neschopnosti predchádzajúcej vlády riešiť problémy, plniť svoje záväzky,“ uviedla v prejave hlava štátu.

Kiska sa však venoval aj iným oblastiam. „Často opakovanými prioritami Slovenska sú zdravie ľudí, vzdelávanie detí, veda a výskum. Ale reálne investície z verejných zdrojov tomu nezodpovedajú. Do zdravotníctva a jeho ošarpaných nemocníc smerovali len štyri z každých sto investovaných eur. V rozvinutých európskych krajinách to bolo 12 percent,“ povedal.

Na jar tohto roku, 25 rokov od vzniku nášho štátu, sa mnohí podľa Kisku prihlásili k hodnote, pre ktorú sme dlho hľadali vhodné slovo. Desiatky tisíc ľudí nahlas povedali, že okrem samostatného a demokratického si želajú Slovensko, ktoré bude slušné. „Teraz je na nás, na politikoch, aby sme urobili rovnakú voľbu. Aby sme zabránili rozkladu spoločnosti v dôsledku nedôvery v štát a schopnosť politikov riešiť problémy. Znamená to okrem iného vrátiť do verejného priestoru poctivú a citlivú diskusiu. Mať odvahu hovoriť korektne a slušne aj o ťažkých témach — o Istanbulskom dohovore, právach menšín, interrupciách, situácii Rómov. Musíme opäť obsadiť priestor, v ktorom sa vďaka pasivite a nevšímavosti politických lídrov rozťahujú fanatici a extrémisti,“ zdôraznil prezident SR.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #správa o stave republiky