„Na Slovensku existuje dlhodobá tradícia výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia, ktorá je však postavená mimo zákon. Napriek zákazu k výrobe destilátov fyzickými osobami dochádza. Preto chceme pomôcť tým, ktorí to budú legalizovať,“ vysvetlil na štvrtkovej tlačovej konferencii poslanec a jeden z predkladateľov zákona Tibor Bastrnák.
Návrh definuje súkromnú výrobu destilátu, ako i súkromného výrobcu destilátu a stanovuje podmienky, za ktorých súkromný výrobca destilátu môže súkromnú výrobu destilátov vykonávať. Okrem minimálneho veku 18 rokov, vlastníctva destilačného zariadenia spĺňajúceho stanovené podmienky a zákazu použitia vyrobeného destilátu na inú ako súkromnú spotrebu, sa určuje maximálny objem vyrobeného liehu, ktorý súkromný výrobca destilátu môže vyrobiť za jeden kalendárny rok. Súkromný výrobca bude zároveň povinný oznámiť držbu destilačného zariadenia a musí mať splnenú aj daňovú povinnosť. Návrh ďalej upravuje kompetencie ministerstva pôdohospodárstva, kompetencie colných orgánov a tiež ukladanie sankcií v prípade porušenia zákona.
„Odhadom dnes páli na Slovensku zhruba 15.000 ľudí, môže ich byť podstatne viac. Finančná správa odhalí ročne 10. Nevenuje sa tomu až taká pozornosť. Pestovateľské pálenice fungujú na tom, že musia mať určité množstvo kvasu. Nie každý záhradkár toľko ale má. V prípade, že nie, tak sa musí spojiť s iným,“ zdôvodnil poslanec Peter Antal s tým, že výsledný produkt nemusí splniť očakávania. „Preto na výzvu ľudí reagujeme návrhom zákona,“ doplnil Antal.
Poslanci sa neobávajú negatívnych vplyvov, pred ktorými varujú zástupcovia výrobcov a predajcov alkoholu, ktorí sú proti legalizácii súkromného pálenia alkoholu. „Aj dnes existujú pálenice, ktoré fungujú načierno. Nám ide o to, aby ľudia, ktorí chcú, aby mohli páliť menej v rámci zákona a z vlastného ovocia. Nech na to majú možnosti. Nemyslíme si, že to zruinuje priemysel, čo sa týka pálenia,“ skonštatoval Bastrnák, ktorý vníma kritiku zástupcov výrobcov a predajcov alkoholu ako neopodstatnenú.
Podľa novely súkromnú výrobu destilátu možno predovšetkým vykonávať iba v maximálnom povolenom objeme 25 litrov na osobu za kalendárny rok. Výroba sa môže realizovať výhradne v najviac 100-litrovom destilačnom zariadení. V prípade, že viacero členov spoločnej domácnosti spĺňa definíciu súkromného výrobcu destilátu, uplatní sa obmedzenie maximálne 25 litrov destilátu ročne na celú domácnosť.
Súkromný výrobca musí okrem iného spĺňať podmienku dovŕšenia 18 rokov veku, na výrobu môže použiť iba ním dopestované ovocie a vlastné destilačné zariadenie spĺňajúce zákonné podmienky. Vyrobený alkohol sa nesmie predávať alebo akýmkoľvek spôsobom uvádzať na trh. Ministerstvu musí výrobca oznámiť, ak bol právoplatne odsúdený za trestný čin nepovolenej výroby liehu, alebo bol právoplatne uznaný vinným z niektorého z vymedzených priestupkov.