O kaštieľ v Rusovciach sa malo súťažiť, tvrdia architekti

O novej podobe národnej kultúrnej pamiatky v bratislavských Rusovciach nemá rozhodovať najnižšia cena, ale najlepší nápad. Tvrdí to komora architektov, ktorá kritizuje Úrad vlády za to, že na rekonštrukciu jedinečného kaštieľa nevypísal architektonickú súťaž. V nej by sa najlepšie tímy pobili o to, kto a ako by dal nový vzhľad areálu, kde budú ústavní činitelia prijímať zahraničné návštevy. Úrad vlády sa však vybral inou cestou, cez tender hľadal firmu na opravu. Podľa neho tým zákon neporušil.

15.06.2018 08:00
rusovce, kastiel, Foto: ,
Rekonštrukcia kaštieľa má byť hotová do roku 2023
debata (10)

Projekt na rekonštrukciu kaštieľa zverejnil Úrad vlády tento pondelok. Vyhotovilo ho Združenie NKP Rusovce, ktoré tvoria firmy Dopravoprojekt a Metroprojekt Praha.

Predstavenstvu Slovenskej komory architektov (SKA) sa nepozdáva, že úrad vyberal víťaza verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu formou obchodnej súťaže, nie však architektonickej súťaže. „SKA vyjadruje vážne znepokojenie nielen nad kvalitou prezentovaného návrhu rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, ale predovšetkým nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže návrhov,“ vyhlásila komora.

Argumentuje tým, že už v roku 2015 upozornila otvoreným listom Úrad vlády, aby použil na výber dodávateľa projektu architektonickú súťaž. Vecná odpoveď podľa architektov neprišla. Komora vysvetľuje, že pri spôsobe, aký si zvolil Úrad vlády, nie je možné projekt porovnať s inými. "Architektonická súťaž návrhov hodnotená odbornou porotou je vo vyspelých kultúrach štandardným nástrojom hľadania podoby verejných investícií,“ mieni predseda komory Imrich Pleidel.

Vizualizácia nádvoria kaštieľa v Rusovciach.
Vizualizácia interiéru kaplnky v severnom...
+21Vizualizácia areálu s parkom a záhradami vďaka...

Rozhodla najnižšia cena

V reakcii na kritiku architektov Úrad vlády uviedol, že majú stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie, podľa ktorého nie je v tomto prípade súťaž návrhov potrebná. „Úrad vlády teda postupoval v prípade verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu, architektonické a súvisiace služby pre rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky v Rusovciach v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ píše v stanovisku s tým, že všetky úkony prebiehajú pod drobnohľadom Krajského pamiatkového úradu Bratislava.

Poslankyňa bratislavskej mestskej časti Ružinov a architektka Lucia Štasselová vysvetlila, že rozdiel medzi obchodnou a architektonickou súťažou je najmä v parametroch, ktoré rozhodujú o víťazovi. „V architektonickej súťaži návrhov je spracovaný návrh, v tomto prípade by bol urbanisticko-architektonický, pretože sa nerekonštruuje len budova, ale aj jej okolie, park. Nevyhodnocuje sa len cena, čiže ako lacno sa to dá postaviť alebo zrekonštruovať, ale predovšetkým kvalita. V hodnotiacej komisii sú architekti,“ vysvetlila Štasselová s dôvetkom, že pri obchodnej súťaži, ktorá v súvislosti s obnovou kaštieľa prebehla, bola kritériom najnižšia cena.

Takto vyzerá kaštieľ v Rusovciach dnes.
Takto vyzerajú kaštieľ v Rusovciach a priľahlá...
+10Takto vyzerá areál kaštieľa v Rusovciach dnes.

Nová podoba v roku 2023

Denník Pravda sa opýtal aj združenia, ktoré má kaštieľ zrekonštruovať, ako vníma kritiku architektov. Zástupcovia Dopravoprojektu do uzávierky neodpovedali. Rovnako sa nevyjadrili k otázke, na základe čoho vyberali projekt, ktorý sa bude realizovať, a či si za jeho kvalitou stoja.

Kaštieľ sa nachádza vo viac ako 13-hektárovom parku. Prvá zmienka o hrade v Rusovciach pochádza z 13. storočia. Dnešnú podobu nadobudol v polovici 19. storočia. Išlo o jednu z prvých neogotických stavieb na svete. Pamiatka však už takmer 30 rokov chátra. Jej obnova bude stáť vyše 75 miliónov eur a hotová by mala byť do roku 2023.

Komplexnou rekonštrukciou prejde interiér aj exteriér kaštieľa, budova čeľadníka a priľahlý park. Kaštieľ bude slúžiť na reprezentačné účely pre ústavných činiteľov, čeľadník a park budú prístupné aj pre verejnosť. Zrekonštruovať ho chcela predchádzajúca Ficova vláda. Vyčlenila na to okolo 40 miliónov eur. V roku 2014 od zmluvy odstúpil generálny projektant a Úrad vlády musel vyhlásiť nový tender.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #architektúra #kaštieľ v Rusovciach