Súboj o stíhačky sa vyostruje

Nákup 14 stíhacích lietadiel, na ktoré vláda vyčlenila 1,1 miliardy eur, sprevádza konflikt medzi ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS) a švédskym výrobcom gripenov firmou Saab. Predmetom sporu je logistické a podporné centrum za zhruba pol miliardy eur, ktorého výstavbu ako bonus k lietadlám Saab ponúka. Gajdoš uplynulý víkend povedal, že o centre nič nevie, neskôr sa opravil a hovoril, že projekt nebol súčasťou oficiálnej ponuky. Švédska strana oponuje, že rezort bol o tom informovaný ešte vlani v októbri a v polovici mája bol zámer centra oficiálne zverejnený. Písal o ňom vtedy aj denník Pravda. Očakávaný verdikt padne čoskoro, do konca júna sa má rozhodnúť, či Slovensko nakúpi švédske gripeny alebo americké F-16.

18.06.2018 12:17 , aktualizované: 18:50
JAS 39 Gripen Foto:
JAS-39 Gripen
debata (113)

V kuloároch sa síce hovorí, že minister sa priklonil k americkým F-16 Block 70, jeho rozhodnutie však bude musieť schváliť vláda. V súboji o zákazku obe strany okrem stíhačiek ponúkali niečo navyše. Američania navrhovali vyjednanie výhodnejšej ceny cez americký vládny program a Švédi zdôrazňovali vznik logistického centra, ktoré by na Slovensku zamestnalo 500 ľudí.

Hoci médiá o tom informovali, Gajdoš cez víkend prekvapil, keď povedal, že o centre nič nevie. „Čo sa týka ponuky nejakého logistického centra a pracovných miest, odkiaľ to máte? My sme takú ponuku nedostali. Ja o tejto ponuke neviem a ani sme ju nemohli analyzovať. Ak by bola, tak ju samozrejme analyzujem, pretože všetky pre aj proti sme dali do týchto analytických materiálov. A ja, prepáčte, skutočne taký seriózny v týchto veciach musím byť, pretože v inom prípade by sme boli nedôveryhodní. Zatiaľ sme dôveryhodní,“ vyjadril sa minister v Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensko.

Ponuka ešte z októbra

Na ministrove slová zareagoval výrobca Saab, ktorý sa uchádzal o zákazku so svojimi lietadlami Gripen JAS 39. „Skutočnosť je taká, že 26. októbra 2017 bol návrh spoločnosti Saab na výstavbu Gripen Support Centre na Slovensku oficiálne osobne doručený na slovenské ministerstvo obrany. Tento návrh bol doručený spolu so sprievodnými listami od Marcusa Wallenberga a Hakana Buskha, t. j. prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti Saab AB,“ uviedla spoločnosť.

Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď na facebooku zverejnil aj list vtedajšieho generálneho riaditeľa pre vyzbrojovanie a terajšieho náčelníka Generálneho štábu Daniela Zmeka adresovaný práve Marcusovi Wallenbergovi, v ňom sa Zmeko za ponuku v mene ministra Gajdoša poďakoval.

Konkurenčný boj?

Ministerstvo v priebehu pondelka zmiernilo Gajdošove slová a tvrdilo, že ponuka logistického centra nebola oficiálne súčasťou švédskej vládnej ponuky. „Pri výbere stíhacích lietadiel môže rezort obrany pracovať iba s oficiálnymi ponukami. V tomto prípade sú partnermi na rokovanie s ministerstvom obrany americká a švédska vláda. Ministerstvo ani priamo minister obrany Peter Gajdoš nerokujú a v zmysle platného mandátu od vlády ani nemôžu rokovať priamo s výrobcami lietadiel,“ argumentovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Jej slová na sociálnej sieti doplnil samotný minister, podľa ktorého ide o konkurenčný boj dvoch súkromných firiem, a preto sa doň odmieta zapájať. „Ak teda švédsky výrobca myslí svoju ponuku o vybudovaní logistického centra vážne, musela by byť súčasťou oficiálnej vládnej švédskej ponuky. A to určite nie je. Slovensku takýto projekt nebol oficiálne ponúknutý,“ bránil sa Gajdoš, ktorý už ďalej nekomentoval jeho pôvodné slová, že o ničom nevedel.

Švédske ministerstvo obrany Gajdošove vyjadrenia hodnotiť nechcelo. Politická poradkyňa švédskeho ministra obrany Petra Hultqvista Annelie Gregor poukázala, že švédska vláda návrh centra podporila, nie je však súčasťou oficiálnej ponuky švédskej vlády. „Priemyselná spolupráca nie je bežne súčasťou oficiálnych vládnych zmlúv,“ poznamenala pre denník Pravda Annelie Gregor.

Ťažké rozhodnutie

Rozhodnúť sa medzi gripenmi a F-16 by mali problém aj niektorí bezpečnostní analytici. Český vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr si myslí, že obe ponuky majú svoje plusy, ale každá iné. Výber gripenu by bola podľa neho stávka na ,európske riešenie' a F-16 by zas mali politický efekt.

Viceprezident spoločnosti Saab a riaditeľ programu Gripen Jerker Ahlqvist pre denník Pravda vysvetlil, že centrum by malo slúžiť na rôznu technickú podporu, poradenstvo, údržbu systémových zariadení gripenov či logistickú podporu v prípade náhradných dielcov.

„Na strednú Európu sa pozeráme ako na veľmi dôležitý trhový priestor, pretože naše gripeny majú aj v Česku a Maďarsku. So Slovenskom ako zákazníkom by nám dávalo obchodný zmysel otvoriť na Slovensku podporné centrum. To by sa malo postarať o údržbu celého systému stíhačiek a z dlhodobého hľadiska by malo zamestnať až do 500 ľudí,“ povedal Ahlqvist s tým, že odhadovaná hodnota centra predstavuje asi polovicu nákupnej ceny lietadiel, teda viac ako 500 miliónov eur.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Saab #gripen #Peter Gajdoš