Rakúske prídavky nie sú v súlade s právom EÚ, mieni stredisko pre ľudské práva

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) nepovažuje navrhovanú rakúsku právnu úpravu v súvislosti so zavedením nižších rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí v súlade s právom Európskej únie.

18.06.2018 14:21
matka, dieťa, rodina, rodič, sociálne dávky,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (3)

Rakúska vláda schválila 2. mája tohto roka legislatívny návrh, podľa ktorého sa majú znížiť prídavky na deti žijúce v zahraničí. Od začiatku budúceho roka by mali rodinné prídavky pre rodičov pracujúcich v Rakúsku zodpovedať výške životných nákladov v ich domovských krajinách.

Stredisko vysvetľuje, že ku kogentne dodržiavaným právnym predpisom EÚ patria osobitne normatívne akty, regulujúce výkon základných práv a slobôd, ako aj všeobecný zákaz nerovného zaobchádzania na základe štátnej príslušnosti podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie. "Všetky členské štáty sú preto zaviazané prijať národné podporné opatrenia voľného pohybu pracovníkov, prípadne odstrániť existujúce prekážky. Tým sa zaručí prisťahovaným aj odsťahovaným zamestnancom a ich nezaopatreným deťom, že im budú vyplatené plnenia patriace osobám žijúcim na štátnom území jednotlivých členských štátov EÚ,“ informoval odborný konzultant SNSĽP a právnik Eduard Csudai.

Stredisko uvádza, že pri prenose nároku na plnenia do domovského štátu ich príbuzných by nemal štát, v ktorom títo zamestnanci pracujú, z toho profitovať. Taktiež nesmie využívať, že migrujúci pracovníci sa v záujme zamestnania v cudzom štáte rozhodli pracovať oddelene od svojich rodín. "Členské štáty EÚ majú rozdielne sociálne systémy a rodinné dávky priznávajú v rozdielnych výškach,“ dodáva sa v tlačovej správe. Stredisko však považuje za neprípustné, aby bola výška plnení vyplácaných von zo štátu závislá od kúpnej sily miesta trvalého bydliska dieťaťa. Stredisko bude uvedený prípad ďalej sledovať a je pripravené poskytnúť slovenským orgánom štátnej správy, ktoré už vo veci konajú, odbornú súčinnosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prídavky na deti