Poslanci po prieskume v detskom centre vyzývajú Lubyovú, aby situáciu riešila

Poslanci Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport po prieskume v Detskom centre Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP), v ktorom celkovo dalo výpoveď 25 zamestnancov, vyzývajú ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby situáciu riešila. Odznelo to na tlačovej besede poslancov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veroniky Remišovej a Miroslava Sopka.

18.06.2018 16:57
Martina Lubyová Foto: ,
Ministerka školstva Martina Lubyová uviedla, že napriek tomu, že je ministerstvo zriaďovateľom centra, ak ide o pracovno-právny vzťah, nemá žiadne kompetencie.
debata (5)

Podľa Remišovej sa týmto likviduje jedna z najdôležitejších inštitúcií v tejto oblasti. „Od vedenia budeme žiadať potrebné dokumenty o plnení výskumných úloh, eurofondových projektov či podklady k výpovediam,“ dodala poslankyňa. „Budeme žiadať stanovisko aj ministerky školstva,“ doplnil Sopko. Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák žiada od ministerky školstva, aby sa do augusta vyjadrila k situácii v ústave. Na vykonaní poslaneckého prieskumu sa dohodli členovia Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport na poslednom zasadnutí 11. júna.

Tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislav Gröhling pripomenul, že VÚDPaP chystá národný projekt inovácie v systéme poradenstva a prevencie s podporou kariérovej výchovy a kariérového poradenstva, ktorý garantuje činnosť 45 zamestnancov. „Projekt ráta s deviatimi miliónmi eur a v kontraste toho dochádza k odchodu zamestnancov. Môže to navodzovať dojem, že niekto chce dostať ‚našich‘ ľudí k lukratívnemu projektu aj na úkor erudovaných odborníkov,“ poznamenal Gröhling.

Pätnásť pracovníkov Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie dalo k 11. júnu výpoveď. „Dôvodom je hlboké pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými vedenie ústavu likviduje celé oblasti poskytovanej starostlivosti a výrazne okliešťuje jedinečný, multidisciplinárny charakter nášho pracoviska. Za takýchto okolností nie sme schopní garantovať úroveň starostlivosti, ktorú od nás naši klienti právom očakávajú. Preto sme sa rozhodli podať výpoveď,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú zaslala spoluzakladateľka a vedúca centra Magdaléna Špotáková. Ako dodala, už v priebehu mesiaca dostali neočakávané výpovede viacerí pracovníci. Medzi nimi psychológ, špeciálny pedagóg a sociálna poradkyňa, ktorých odbornosť a osobný vklad sú pre fungovanie takéhoto centra nevyhnutné. "Ako dôvod výpovedí sú uvedené organizačné zmeny, tie však neboli s nikým z pracovníkov centra prerokované a dodnes nás s nimi nikto neoboznámil,” dodala Špotáková.

Nespokojní pracovníci centra zaslali ešte vlani v októbri list ministerke školstva Lubyovej, v ktorom ju informovali o aktuálnej situácii. Tá argumentovala tým, že napriek tomu, že je ministerstvo zriaďovateľom centra, ak ide o pracovno-právny vzťah, nemá žiadne kompetencie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #detské centrum Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie