Farmári hovorili s Kiskom, chceli Pellegriniho. Matečnej neveria

Farmári z celého Slovenska ukončili svoju protestnú jazdu Slovenskom v Bratislave na Tyršovom nábreží a snažili sa rokovať s predstaviteľmi štátu. Hovorili s prezidentom Andrejom Kiskom a chceli sa stretnúť s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou. Nestalo sa tak.

20.06.2018 10:29 , aktualizované: 20:00
SR Farmári Prezident Kiska Prijatie BAX Foto: ,
Na snímke odparkovaný traktor pred Prezidentským palácom.
debata (360)

Na stredajšom zhromaždení pred Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyjadrili nespokojní farmári nedôveru šéfke agrorezortu Gabriele Matečnej (SNS). Za ministerkou prišli okolo 17.45 h. Rokovanie sa malo pôvodne začať o 16.00h.

Pred budovou ministerstva na Dobrovičovej ulici sa zišlo niekoľko desiatok farmárov. Debata s predstaviteľom ministerstva o tom, či budú farmárov zastupovať zástupcovia, alebo na ne pôjdu všetci zhromaždení, skončilo výkrikmi farmárov, že nedôverujú ministerke.

Keď sa ani opakovane nepodarilo dospieť k dohode s farmármi o ich zástupcoch na rokovanie, stretnutie sa pred budovou skončilo.

Matečná: Väčšina bodov Košickej výzvy je splnená

Jedenásť z 18 bodov Košickej výzvy, pod ktorú sa podpísali nespokojní farmári, je už splnených súčasnými zákonmi a novelami, ďalšie sú v príprave, alebo sú nerealizovateľné. Povedala to v stredu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná po tom, ako sa neuskutočnilo stretnutie s farmármi.

Mrzí ma, že pozvanie na rokovanie za účasti zástupcov farmárov odmietli, konštatovala s tým, že čas na rýchlo zvolané stretnutie si našli aj ďalšie organizácie v rezorte. Povedala, že bude uvažovať o nejakej možnosti, aby sa s nimi stretla a vo štvrtok (21.6.) dá stanovisko. Rezort navrhol v stredu farmárom, že bude rokovať s ich zástupcami z dôvodu kapacity vhodnej miestnosti. Zdôraznila, že predtým, ako ľudia pôjdu do ulíc, treba najprv diskutovať. Ministerka informovala, že sa stretla s jedným farmárom, ktorý mal problém s náhradným pozemkom.

Zástupca farmárov farmár Patrik Magdoško (v...
Zástupca farmárov farmár Patrik Magdoško...
+26Predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas...

K premiérovi Petrovi Pellegrinimu uviedla, že práve od jej stretnutia s farmármi očakával riešenia niektorých sporných otázok. K slovám prezidenta SR Andreja Kisku povedala, že dotácie na užívanú plochu upravuje európske právo, a to je nadradené národnej legislatíve. Podľa nej je škoda, že ju nepozval, aby niektoré veci vysvetlila a mohlo sa takto dávno predísť problémom. Prezident má byť podľa nej nestranný.

Protestné jazdy na traktoroch odštartovali v pondelok ráno a do hlavného mesta poľnohospodári prichádzali postupne od utorkového večera až do dnešného rána. Protestnou jazdou chcú farmári docieliť vyriešenie ich problémov, ktoré spísali v Košickej výzve. Pred Úrad vlády prišli doobeda, na mieste dali vyhlásenie pre médiá a čakali na premiéra, ktorý ich však odkázal na ministerku Matečnú.

Pellegrini apeloval na Matečnú

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) Matečnú požiadal, aby zmenila svoj pracovný program a rokovala s farmármi. Premiér to oznámil pred začiatkom rokovania vládneho kabinetu.

„Vnímam situáciu veľmi pozorne, ktorá sa dnes deje. Na základe toho som požiadal podpredsedníčku vlády, aby zmenila svoj dnešný program, pretože mala dohodnutú medzinárodnú návštevu a stretnutie s (rezortným) kolegom z Českej republiky, dokonca aj s prijatím u pána (českého) premiéra,“ priblížil slovenský premiér.

„Pani ministerka na základe našej dohody mení svoj program, vracia sa naspäť so Slovenskej republiky. Požiadal som ju zároveň, aby ako podpredsedníčka vlády a rezortná ministerka prijala zástupcov, ktorí reprezentujú iniciatívu (poľnohospodárov),“ informoval.

Predseda vlády zdôraznil, že Matečnú požiadal, aby „sa stretla len s farmármi, s reálnymi ľuďmi, ktorí na pôde podnikajú“. „Pretože vidím, že okolo týchto ľudí (farmárov) sa už ‚tmolí a motá‘ veľmi veľa ľudí, ktorí s poľnohospodár­stvom nemajú vôbec nič, zastupujú rôzne neziskové organizácie a sú z nejakého pohľadu v proteste ‚zamontovaní‘ úplne inak. Pani podpredsedníčka vlády by mala dnes prijať farmárov, opakujem len farmárov. Nebude prijímať žiadnych predstaviteľov neziskového sektora, ktorí nemajú s farmárčením vôbec nič. Na základe výsledkov ich rokovania potom ja zvážim svoj ďalší postup,“ dodal Pellegrini.

Prešetria prípad po prípade

Zároveň premiér informoval, že sa dohodol s ministerkou vnútra Denisou Sakovou na zriadení špeciálnej skupiny, ktorú tvoria predstavitelia policajného zboru a generálnej prokuratúry, ktorá sa začne venovať všetkým otvoreným kauzám. „Pôjde sa prípad po prípade a tieto veci budú pod dozorom generálnej prokuratúry,“ objasnil predseda vlády.

„Skupina sa bude venovať všetkým otvoreným kauzám, ktoré sú dnes na stole a prezentovali ich nespokojní farmári," povedal Pellegrini. Podľa jeho slov bude skupina prechádzať prípad po prípade, pričom dozorovať bude všetko generálna prokuratúra. „Na záver budeme žiadať informácie, ako dopadla táto kontrola a ako dopadli jednotlivé prípady, o ktorých farmári informujú," vysvetlil.

Saková: Tím už čiastočne funguje

Špeciálny vyšetrovací tím, ktorý prešetruje kauzy farmárov, už čiastočne funguje. Povedala to po rokovaní vlády ministerka Saková.

„Na základe spoločného rokovania s GP sme zriadili spoločný vyšetrovací tím. Všetci členovia budú z iných regiónov a teritórií, ako boli medializované problémy," povedala šéfka rezortu vnútra.

Celý postup bude podľa jej slov dozorovať prokuratúra, ktorá bude postupne verejnosť informovať o jednotlivých zlyhaniach alebo o správnom vyšetrovaní. „Dnes sme dali tímu spoločne s pánom premiérom taký oficiálny punc," dodala Saková.

Podľa premiéra si však treba uvedomiť, že nejde o prípady, o ktorých sa hovorí dnes a vznikli v týchto dňoch. „Sú to staré krivdy, ktoré trápia farmárov už niekoľko rokov, musíme sa teda vysporiadať s históriou a minulosťou," dodal.

Kiska: Je načase, aby vláda riešila problémy farmárov

Je načase, aby vláda začala poctivo a citlivo pristupovať k požiadavkám a problémom farmárov. Po stredajšom stretnutí s protestujúcimi farmármi to vyhlásil prezident Andrej Kiska. Situáciu v poľnohospodárstve označil za vážnu, treba podľa neho riešiť nejasné majetkoprávne vzťahy k pozemkom, aj problém s agrodotáciami.

Situáciu v poľnohospodárstve označil za vážnu, treba podľa neho riešiť nejasné majetkovoprávne vzťahy k pozemkom, aj problém s agrodotáciami.

Ďalej pripomenul slová generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o tom, že štát zlyháva pri vynucovaní práva. „Potrebujeme vrátiť vládu zákona na vidiek,“ zdôraznil s tým, že peniaze treba dať tým, ktorí chcú na vidieku skutočne zamestnávať ľudí. Pripomenul, že zamestnanosť v SR v poľnohospodárstve je niečo vyše 2 %, kým v Európskej únii je priemer 5 %. Zároveň ocenil, že vláda už urobila prvé kroky.

Farmár František Oravec z východného Slovenska za delegáciu povedal, že sa dva a pol roka snažili vysvetliť na rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a na Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA), že systém je už na súčasné pomery zlý. „Je nemysliteľné, aby na Slovensku a v PPA bolo akceptované nejaké historické právo užívania, ktoré nemá oporu v zákone. Je nemysliteľné, aby žiadny orgán samosprávny alebo štátny nekontroloval právne tituly k pôde," uviedol príklady problémov a kritizoval špekulatívne platby na pôdu. Prezident im, podľa neho, dal prísľub, že bude danú situáciu sledovať.

Prezident prijal delegáciu farmárov dnes o 14. h v Prezidentskom paláci. Koordinátorka protestu Lucia Gallová povedala,že k hlave štátu príde osemčlenná delegácia a k palácu tri traktory.

Polícia dementovala správy o vodnom dele

Polícia dementuje informácie o tom, že by na bratislavské Tyršovo nábrežie v súvislosti s protestom poľnohospodárov nasadila vodné delo.

Ako informovala bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, „nejde o vodné delo, ale o štábne vozidlo Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave. Všetky sily a prostriedky sú nasadené výlučne v súlade so zákonom o Policajnom zbore“.

Chcú memorandum

Počet traktorov, ktoré prišli v noci na stredu do Bratislavy, nevedela spresniť koordinátorka akcie Gallová.

Podľa informácií od farmárov sa budú pohybovať po troch trasách a na každej bude po päť traktorov.

Podľa Gallovej sa chcú rozprávať s premiérom a Koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov.

Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.
Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.
+10Protestujúci farmári mieria do Bratislavy.
360 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári #Peter Pellegrini