Premiér si preverí Gajdošove stíhačky

Verdikt o nákupe 14 stíhacích lietadiel, na ktoré má ísť viac ako 1,1 miliardy eur, nepadne do konca júna, ako pôvodne mal. Premiér Peter Pellegrini (Smer) má pochybnosti, či ministerstvo obrany vybralo najvýhodnejšieho dodávateľa. Chce preto viac času. Rezort sa rozhodoval medzi americkými lietadlami F-16 Block 70 a švédskymi Gripen JAS 39 C. Výsledok mal predstaviť o týždeň na rokovaní vlády.

20.06.2018 11:44 , aktualizované: 19:10
pellegrini Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini prichádza na 111. rokovanie vlády.
debata (24)

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) minulú stredu prezradil, že o víťazovi medzinárodných rokovaní je už rozhodnuté. Viacerí ľudia z prostredia obrany sú presvedčení, že minister uprednostnil americkú ponuku.

Odobriť konečného dodávateľa mala vláda. Premiér však nečakane ohlásil, že sa nenechá tlačiť do rýchleho schvaľovania a jeho kabinet otázke stíhačiek definitívu budúci týždeň ešte nedá. „Ako predseda vlády budem teraz veľmi otvorený a poviem, že na základe doterajších informácií, ktoré mám, si nemyslím, že rozhodnutie o nákupe nových stíhačiek je také urgentné, že by malo byť prijaté budúci týždeň,“ povedal Pellegrini s tým, že čas na to môže byť aj v auguste.

„Je to vážne rozhodnutie, je to obrovská suma peňazí. Potrebujem mať kompletné informácie, pretože o tomto nákupe nerozhoduje ministerstvo obrany ani pán minister, ale vláda a ja budem ten, kto rozhodne, či tento materiál predložím na rokovanie vlády,“ ubezpečil Pellegrini. Doplnil, že za verdikt, ktorý prijme jeho kabinet, sa bude môcť postaviť a vysvetliť ho aj verejnosti.

Premiérov krok ministra Gajdoša prekvapil. Reagoval, že ako vojakovi mu je disciplína vlastná. „Uznesenie vlády z minulého roku hovorí o tom, že mám predložiť materiál ohľadom náhrady za lietadlá MiG-29 do vlády do konca júna tohto roka a ja túto úlohu splním,“ avizoval Gajdoš a dodal, že o zaradení materiálov do bezpečnostnej rady a vlády rozhoduje jej predseda, čiže Pellegrini.

Bezpečnostní experti, ktorí pre Pravdu nedávno odhadované ponuky rozoberali, sa jednoznačne nezhodli, či by sa priklonili k ponuke švédskeho výrobcu Saab, alebo americkej spoločnosti Lockheed Martin. Výhody švédskeho návrhu vidia najmä v nižšej cene, nákupnej aj operačnej, v skoršom dodaní a ponuke logistického centra. Na strane amerického návrhu zas stojí vyššia bojová kvalita samotných lietadiel a politický efekt, ktorým by si Slovensko získalo priazeň amerického spojenca.

Podľa neoficiálnych informácií je švédska nákupná cena asi o 10 percent nižšia a náklady na údržbu gripenov môžu byť oproti americkým stíhačkám nižšie až o polovicu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smer) si myslí, že vládu bude skôr zaujímať finančný aspekt, politický by mal byť až druhoradý. „Musíme sa odrážať od čísel a tie som ja nevidel. Politický aspekt vystupuje do popredia v prípade, že sú tie ponuky finančne porovnateľné. Ale, pochopiteľne, ak tie čísla hovoria v prospech nejakej (ponuky), tak potom politický aspekt ustupuje do pozadia,“ uzavrel Lajčák.

Pritom samotný Gajdoš uplynulý víkend rozvíril hladinu otázok vyhlásením, že nevie o dodatočnej ponuke Saabu vybudovať na Slovensku logistické centrum, v ktorom chce firma preinvestovať viac ako pol miliardy eur. Slúžiť by malo na údržbu, opravu a celú obsluhu nielen našich, ale aj českých a maďarských stíhačiek. Obaja naši susedia totiž majú vo výzbroji gripeny. V centre by našlo prácu asi 500 ľudí. Švédsky výrobca na Gajdošove slová zareagoval. Pripomenul, že o tejto ponuke bol rezort obrany oficiálne informovaný ešte vlani v októbri a v polovici mája bol zámer predstavený aj verejne. Gajdoš nato opravil svoje výroky s tým, že centrum nebolo súčasťou ponuky švédskej vlády, ale bol to návrh firmy.

Politická poradkyňa švédskeho ministra obrany Petra Hultqvista Annelie Gregor pre denník Pravda potvrdila, že švédska vláda zámer Saabu podporila. Hoci ho neobsahuje vládna ponuka, stále platí. "Priemyselná spolupráca nie je bežne súčasťou oficiálnych vládnych zmlúv,“ vysvetlila pre Pravdu Annelie Gregor.

Práve otázka logistického centra patrí medzi pochybnosti, na odstránení ktorých Pellegrini trvá. „Chcem mať na stole porovnateľné ponuky a chcem, aby sa odstránili akékoľvek šumy, či dodávateľ ponúkol, alebo neponúkol nejaké dodatočné veci,“ uzavrel premiér.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačka #gripen #F-16 #modernizácia slovenskej armády