Vláda stiahla kandidatúru Rumanu na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Vláda SR vzala späť kandidatúru Ivana Rumanu na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ. Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní.

20.06.2018 11:54 , aktualizované: 13:52
sudna rada, Ivan Rumana, Foto: ,
Ivan Rumana
debata

Rumana je už tretím neúspešným kandidátom Slovenska na tento medzinárodný súdny post, pred ním neuspeli Mária Patakyová a Radoslav Procházka. Súdna rada SR má na základe odporučenia vlády predložiť návrh ďalšieho – štvrtého kandidáta.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) očakáva, že Slovensko už konečne zo svojou štvrtou kandidatúrou uspeje. „Moje očakávania sú, že aby sme konečne už predložili kandidatúru človeka, ktorý bude spĺňať všetky predpoklady, aj odborné, aj jazykové, a ktorý aj uspeje na príslušných pohovoroch, lebo to už je tretia neúspešná kandidatúra a naozaj vyzeráme čudne,“ uviedol po zasadnutí vlády.

Rozhodnutie vlády o späťvzatí kandidatúry prichádza potom, ako výbor zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov na výkon funkcie sudcu Všeobecného súdu EÚ zaujal k Rumanovi negatívny postoj. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) minulý týždeň oznámil, že vláda nebude trvať na tejto kandidatúre a Slovensko ponúkne ďalšie meno.

Predošlých dvoch kandidátov tiež odmietol poradný výbor. Máriu Patakyovú pre nedostatočnú znalosť cudzieho jazyka, Radoslavovi Procházkovi vyčítal nedostatočný morálny kredit.

V máji bola zverejnená informácia, že sudca Najvyššieho súdu SR Rumana nepresvedčil expertov poradného výboru. Podľa Gála u neho skonštatovali nedostatok zdatnosti v agende luxemburského súdu a pripravenosti okamžite sa jej ujať.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudli na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Prestížny medzinárodný súdny post mala SR obsadiť už v roku 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Rumana #sudca Všeobecného súdu EÚ