V kauze zmeniek polícia obvinila Ruska aj Kočnera

Okrem Mariána Kočnera obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v kauze zmeniek týkajúcich sa TV Markíza aj bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska. Potvrdil to jeho obhajca Marek Para.

20.06.2018 17:57 , aktualizované: 21.06.2018 06:00
marian kočner, kočner, Foto: ,
Podnikateľ Marian Kočner.
debata (274)

Exriaditeľ súkromnej televízie a bývalý politik si v stredu večer prevzal na polícii uznesenie o obvinení z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a z trestného činu marenia spravodlivosti. S vyšetrovateľom NAKA sa dohodol, že sa v štvrtok dostaví o 8.00 h na výsluch.

„Dlhší odklad nebol pre vyšetrovateľa akceptovateľný,“ priblížil Para s tým, že spolu s klientom musia zvážiť rozsah a obsah výpovede. Pavol Rusko zrejme podľa jeho obhajcu podá proti obvineniu sťažnosť, ktorú by mal odôvodniť v najbližších dňoch. „Klient sa považuje za nevinného,“ doplnil Para.

Obhajca Pavla Ruska sa obáva, že konanie polície voči jeho klientovi mohlo byť účelové a mohlo súvisieť so snahou prekryť protest farmárov.

„Považujem za možné sa domnievať, že načasovanie dnešnej akcie Prezídia Policajného zboru SR, NAKA v predmetnom prípade môjho mandanta navodzuje dojem potreby zakryť protesty farmárov, kde vedomosti časti novinárskej obce o okolnostiach prípadu vopred tento dojem politického prekrývania káuz len umocňuje,“ doplnil Para.

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdil, že podnikateľa Mariána Kočnera v stredu zadržala NAKA vo veci týkajúcej sa zmeniek. Pavol Rusko sa zatiaľ zadržaniu vyhol, jeho advokát sa domnieva, že k tomu napomohla ich iniciatíva. Po zadržaní Mariana Kočnera prišiel Pavol Rusko v stredu večer podľa jeho obhajcu iniciatívne sám na NAKA za vyšetrovateľom, ktorý s tým súhlasil.

Obhajca podnikateľa Mariána Kočnera, ktorým je Martin Pohovej, vysvetlil, že v tomto štádiu konania sa oboznamujú s dôvodmi vznesenia obvinenia, ktoré napadli sťažnosťou. Stanovisko obhajca poskytne podľa jeho písomného vyjadrenia až potom, ako sa oboznámi so spisovým materiálom.

Falšované zmenky?

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v polovici mája trestné stíhanie. Polícia podozrieva Kočnera spolu s Pavlom Ruskom, ktorý zmenky ešte v pozícii štatutára podpísal, že mohli štyri zmenky s deklarovaným dátumom 11. júna 2000 sfalšovať. Stíhanie sa vedie vo veci zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, a vo veci zločinu marenia spravodlivosti. Zmenky sú predmetom súdneho sporu, v ktorom sa Kočnerova firma Správa a inkaso zmeniek domáha ich uhradenia.

Rusko vo februári pred súdom priznal, že podpísal štyri zmenky. Dodal, že ak by to v roku 2000 neurobil, nebola by televízia Markíza. Bývalý šéf televízie hádže vinu na exspoločníčku Silviu Volzovú, ktorá uznala dlh televízie. Ten prevzala spoločnosť Gamatex Mariána Kočnera a Štefana Ágha.

Podľa Ruska licencia ako nemajetková hodnota mohla prejsť na spoločnosť Gamatex ako veriteľa, v dôsledku čoho by mohla byť licencia zrušená. Predísť tomu mohol iba tak, že kúpil Gamatex. Preto bolo 80 miliónov korún vyplatených ihneď a ďalších 500 miliónov malo byť vyplatených neskôr, po splnení stanovených podmienok.

Tri samostatné spory

„Išlo o predĺženie vysielacej licencie na ďalšie obdobie, zvýšenie hodnoty televízie, ako aj zabezpečenie vlastníctva akcií jedným subjektom. Podpis zmeniek nepoškodil Markízu, umožnil jej 17 rokov vysielať,“ tvrdil Rusko. Podľa neho mu spôsob kúpy Gamatexu prezentoval právnik Ernest Valko, ten však bol v tom čase aj podpredsedom licenčnej rady.

Markíza od začiatku spochybňuje autenticitu zmeniek, najmä fakt, či boli podpísané v roku 2000. Televízia požiadala Finančné riaditeľstvo aj o preverenie, či si spoločnosti spojené s Mariánom Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti.

Súd v prípade zmeniek, ktorých vyplatenie Kočner požaduje, pojednával tri samostatné spory. Zatiaľ neprávoplatne rozhodol len v spore o zmenku v hodnote osem miliónov eur v prospech podnikateľa.

© Autorské práva vyhradené

274 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner