Popoludní hrozia horúčavy a búrky s krúpami. V Tatrách môže snežiť

Na juhozápade i krajnom východe Slovenska bude popoludnie prvého tohtoročného letného dňa horúce.

20.06.2018 20:13 , aktualizované: 21.06.2018 16:00
debata (3)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahou 1. stupňa upozorňuje, že medzi 14. a 18. h sa môže teplota vyšplhať na 33 stupňov Celzia.

Výstraha platí pre Bratislavský a Trnavský kraj, podstatnú časť Nitrianskeho kraja a tiež pre okresy Krupina a Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji. Rovnako pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance v Košickom kraji.

V neskoršom popoludní vystrieda hrozbu vysokých teplôt riziko búrok s krúpami. SHMÚ vydal celoslovenskú výstrahu 1. stupňa s platnosťou od 18. h. V západnej polovici územia platí do polnoci, vo východnej časti SR sa búrky môžu objavovať aj v prvých hodinách piatka (22.6.)

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s,“ dodali meteorológovia. Nie je možné vylúčiť ani lokálne povodne, resp. povodňové úkazy.

V Tatrách môže snežiť

Na Slovensko popoludní dorazí výrazný studený front. „Prinesie postupne silnejšie búrky, no výrazne sa začne ochladzovať. Teploty vo výške 1500 metrov klesnú z terajších 15 °C na približne 0 °C. Ojedinele však môže byť chladnejšie, až do –2 °C“, píše na svojom webe iMeteo.sk

Portál očakáva, že „v chladnom vzduchu sa na hrebeňoch Tatier môže vyskytnúť sneženie, resp. sa tu môže vytvoriť nesúvislá snehová pokrývka.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy #SHMÚ #búrky