Farmári majú memorandum o reforme, podpisy vlády chýbajú

Protestujúci farmári v Bratislave v piatok predstavili svoje Memorandum o reforme poľnohospodárstva. Na spoločnú diskusiu o tomto dokumente pozvali všetky koaličné, opozičné aj mimoparlamentné strany okrem ĽSNS.

22.06.2018 09:25 , aktualizované: 16:43
protestujúci farmári Bratislava Foto: ,
Protestujúci farmári zvolali "okrúhly stôl" 22. júna 2018 na Tyršovom nábreží v Bratislave. Pozvané boli koaličné, opozičné a mimoparlamentné strany, okrem ĽSNS. Na snímke vľavo jeden z organizátorov protestu Patrik Magdoško a vpravo opoziční poslanci sprava Igor Matovič, Veronika Remišová (obaja OĽaNO) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS).
debata (127)

Nikto zo zástupcov vlády sa rokovania nezúčastnil, no celá opozícia aj najväčšie mimoparlamentné strany vyjadrili memorandu podporu a podpísali ho. Nespokojní farmári tak po spoločnom rokovaní skonštatovali, že dosiahli, čo chceli a po pochode Za slušné Slovensko v piatok večer opustia Bratislavu. Informoval o tom po spoločnom rokovaní s politikmi predstaviteľ Iniciatívy poľnohospodárov Patrik Magdoško.

S farmármi diskutovalo viacero opozičných parlamentných poslancov. Napríklad Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) poukázala na to, že v texte chýba vyvodenie osobnej zodpovednosti za zlyhania, kvôli ktorým vznikla kríza v agrorezorte. Poslanec a šéf OĽaNO Igor Matovič avizoval, že parlament bude na budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona poslanca Martina Fecka (OĽaNO), ktorý by riešil konkrétne dva body memoranda. Peter Varga z mimoparlamentnej SMK-MKP by do neho pridal, aby vláda SR a agrorezort urobili systémové kroky tak, aby neupadalo poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Predseda mimoparalamentného KDH Alojz Hlina zdôraznil, že na pôde má hospodáriť ten, čo má k nej vzťah a nie ten, kto má peniaze.

11 konkrétnych úloh

Počas nasledujúcich letných mesiacov budú farmári čakať pripomienky od zúčastnených strán. Podľa Magdoška by mali výsledný dokument predložiť do parlamentu poslanci ako kolektívny návrh na jeseň. „Ak nebude schválený, sme tu zas,“ zdôraznil Magdoško s tým, že dosiahli svoj cieľ, širokú zhodu na zostavení memoranda o poľnohospodár­stve. Dodal, že návrh memoranda rovnako ako pozvánku na rokovanie zaslali v piatok pozvaným politickým subjektom.

Memorandum obsahuje 11 konkrétnych úloh s termínom v štyroch sekciách. Farmári v jeho úvode konštatujú, že stav, v akom sa nachádza agrorezort, je neudržateľný. Obsahuje aj vytvorenie tzv. Poľnohospodárskej kobry na odhaľovanie trestných činov, prijatie novej ucelenej pôdnej legislatívy, reformu fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry pri vyhodnocovaní projektov, zrušenie a prehodnotenie zmlúv Slovenského pozemkového fondu s doterajšími užívateľmi i prijatie zákon o vytvorení verejne prístupného centrálneho registra nájomných zmlúv.

„Momentálne sme dosiahli cieľ, ktorí sme chceli dosiahnuť protestom. Spísanie memoranda a jeho podpis opozičnými a mimoparlamentnými politikmi považujeme za splnenie cieľa protestu. To, ako sa vláda dnes zachovala k tomuto dokumentu a účasti na rokovaní, jasne definovalo jej postoj k nám. Svoj názor na vládu SR vyjadríme dnes na pochode Za slušné Slovensko. Po tomto pochode posielam protestujúcich chlapov na žatvu, teda domov,“ uviedol v piatok Magdoško.

Matečná vyzvala farmárov, aby si memorandum spravili sami

Farmárov už doobeda vyzvala podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) Gabriela Matečná (SNS), aby si memorandum spravili sami.

„Tí, ktorí sú von a majú nejaké požiadavky a stále hovoria o memorande, od nich očakávame, že memorandum pripravia. Zatiaľ hovoríme len o nejakých virtuálnych veciach a požiadavkách. My nevieme, k čomu sa máme ďalej vyjadriť. Netušíme, o aké opatrenia ide, pretože sa jedná o malú skupinu farmárov,“ povedala agroministerka. Upozornila zároveň, že MPRV SR zastupuje nielen protestujúcu skupinu farmárov, ale ďalšie desiatky tisíc poľnohospodárov.

„My by sme chceli urobiť spoločný okrúhly stôl so všetkými protagonistami, ktorých sa poľnohospodárstvo týka tak, aby sa spoločne urobilo nie memorandum, ale koncepcia (rozvoja poľnohospodárstva) do roku 2030, ktorá by mala byť záväzná pre všetkých a mala by byť konsenzom toho, aké poľnohospodárstvo máme dnes a kam sa s ním chceme dostať o 20 rokov. Ak nájdeme spoločný priestor so všetkými samosprávnymi inštitúciami, treba minimálne rok na to, aby sme zanalyzovali stav, aký máme a navrhli opatrenia tak, aby boli aj realizovateľné,“ vyhlásila šéfka agrorezortu.

Farmár z okolia Košíc František Oravec uviedol, že ani po protestnej jazde z východu, juhu, severu a stredu Slovenska do Bratislavy a následných protestoch poľnohospodári nedostali odpoveď na jednu zo základných požiadaviek, ktorou je podpísanie memoranda o reforme poľnohospodárstva na úrovni Koaličnej rady. „Preto sme sa rozhodli osloviť aj ostatné politické strany, ktorým nie je ľahostajný osud malých a stredných farmárov, na ktorých stojí poľnohospodárstvo vo vyspelých krajinách,“ povedal.

„Posledné tri mesiace na verejnosti rezonujú existenčné problémy ďalších farmárov, ktoré súvisia so systémovými chybami v poľnohospodár­stve,“ uzavrel Oravec.

127 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #farmári #Gabriela Matečná #protest farmárov