Jeden z dvojice Rusko - Kočner už teraz marí trestné stíhanie, tvrdí prokurátor

Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v prípade falšovanie zmeniek voči TV Markíza Ján Šanta je presvedčený, že minimálne jeden z dvoch obvinených v tomto prípade by mal byť vzatý do väzby. O tej bude v sobotu (23.6.) rozhodovať sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica.

22.06.2018 11:24 , aktualizované: 15:25
Marián Kočner Foto: ,
Marián Kočner
debata (7)

Potrebu väzby odôvodňuje Šanta tým, že by obvinení Marián Kočner a Pavol Rusko mohli na slobode pokračovať v trestnej činnosti, najmä ekonomickej. „Jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice,“ povedal Šanta.

Originály zmeniek podľa Šantu v súčasnosti k dispozícii nie sú. Ako však poukázal, existujú ich alternatívy využiteľné na znalecké skúmanie. „Nie sú absolútne nevyhnutné,“ vysvetlil v piatok pre médiá. Je „hlboko“ presvedčený, že dôkazy v tomto štádiu trestného konania sú v súčasnosti dostatočné na vznesenie obvinenia.

V prípade sa začalo konať skôr, ako pre zmenky podala trestné oznámenie televízia Markíza. Preto sa Šanta podľa svojich slov osobne zúčastňoval aj civilných súdnych pojednávaní v prípade, kde sa mu malo podozrenie na páchanie trestnej činnosti potvrdiť. Ocenil, ako sa podarilo obvinených zadržať, policajnú akciu považuje za veľmi dobre pripravenú, pričom ju obvinení nemohli predpokladať.

O stíhaní bude súd rozhodovať v sobotu

Sudca bude o návrhu o väzobnom stíhaní podnikateľa Mariána Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska rozhodovať v sobotu popoludní. Informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Návrh na väzobné stíhanie podal dozorujúci prokurátor Ján Šanta.

Aj keby ŠTS vzal, alebo nevzal Kočnera do väzby, s určitosťou sa jedna z procesných strán odvolá a podá sťažnosť voči rozhodnutiu nižšieho súdu. O nej bude potom rozhodovať po doručení zase Najvyšší súd SR. To isté platí aj o Ruskovi.

Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA obvinil Kočnera a Ruska z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Vo štvrtok (21.6) o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

„Obidve osoby boli zadržané a je na ne spracovaný podnet na väzobné stíhanie,“ doplnil Wäldl. Vyšetrovateľ podľa informácie TASR žiada uvaliť v prípade kolúznu a preventívnu väzbu. O podnete bude rozhodovať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obvinenia boli voči podnikateľovi Kočnerovi a bývalému riaditeľovi TV Markíza a exministrovi hospodárstva Ruskovi vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Ruska avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kočnera v stredu. Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Rusko. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Informovala o tom na sociálnej sieti. Obvinení absolvovali vo štvrtok výsluch pred vyšetrovateľom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #Pavol Rusko