OĽaNO trvá na tom, aby kandidátov na ústavných sudcov volila NR SR ústavnou väčšinou

Tento rok budú mať poslanci Národnej rady SR príležitosť posilniť Ústavný súd SR, jednu z najdôležitejších inštitúcií v štáte, cez nastavenie férových pravidiel a voľbou odborníkov s čistým morálnym profilom.

22.06.2018 13:07
debata (62)

Na tlačovej besede to vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová po tom, ako sa predstavitelia hnutia OĽaNO stretli s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom, s ktorým hovorili o zmenách voľby kandidátov na ústavných sudcov. Pre OĽaNO je najdôležitejšie, aby kandidátov na ústavných sudcov volili ústavnou väčšinou hlasov poslancov. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič povedal, že za Gálom išli s 30 návrhmi na zmeny, najdôležitejšou z nich je práve požiadavka, aby kandidáti boli volení ústavnou väčšinou.

„Veľmi záleží na tom, ktorí budú zvolení,“ povedal Matovič. „Obávame sa, že ako najvyššia inštancia spravodlivosti bude plne v rukách mafie, ktorá nám vládne a zabezpečí si beztrestnosť do roku 2031,“ vyhlásil Matovič s tým, že ak si vládna koalícia zvolí svojich kandidátov 76 hlasmi poslancov, z Ústavného súdu SR sa stane „politická organizácia“. Matovič zároveň pripomenul, že aj Benátska komisia Slovensku odporúča, aby boli kandidáti na ústavných sudcov volení ústavnou väčšinou, teda 90 hlasmi poslancov.

Ako Remišová uviedla, zatiaľ sa uvažuje o návrhu, že keď kandidát nezíska dosť hlasov v prvom kole, bude na zvolenie v druhom kole stačiť 76 hlasov. „Čiže koalícia si svojich kandidátov bez problémov schváli, akurát jej poslanci nemôžu byť niekde na dovolenke,“ povedala. Pripomenula slová predsedu koaličného Mosta-Híd Bélu Bugár, ktorý pred časom povedal, že povinná ústavná väčšina pri voľbe ústavných sudcov nebude, lebo vraj s touto opozíciou sa nedá dohodnúť. „To ale predsa vôbec nie je pravda, keď koalícia navrhne kvalitných a čestných kandidátov, nemáme problém ich podporiť. Napríklad teraz vo februári navrhla vláda kandidáta na viceguvernéra Národnej banky Slovenska (Ľudovít Ódor). V parlamente získal 122 hlasov, celý náš poslanecký klub hlasoval za. Rovnako Juraj Kotian do Rady pre rozpočtovú zodpovednosť získal 126 hlasov,“ povedala.

Pre OĽaNO je výmena sudcov dôležitá

Líder hnutia Igor Matovič aj Remišová sú presvedčení o tom, že výmena sudcov ústavného súdu bude jedným z najdôležitejších rozhodnutí parlamentu v tomto roku. Koncom roka má parlament zvoliť kandidátov, ktorý nahradia deväť odchádzajúcich sudcov. „Len nedávno nastúpili na súd ďalší traja sudcovia zvolení Smerom, z toho dvaja bývalí poslanci za Smer. "Keďže ústavný súd môže rozhodovať aj o platnosti zákonov, môže tak zablokovať zásadné zmeny fungovania štátu na dlhé roky. Preto navrhujeme, aby sme kandidátov na sudcov ústavného súdu volili v parlamente ústavnou väčšinou, aby boli vybratí naozaj kvalitní odborníci, ktorí sa ústavnému právu dlhodobo venujú, a nie napríklad predsedníčka poslaneckého klubu strany Smer, ako sa to nedávno stalo,“ vyhlásila.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) koncom mája predstavil zmeny, podľa ktorých kandidáti na ústavných sudcov budú musieť mať minimálne 45 rokov, za ich zvolenie na sudcov bude musieť zdvihnúť ruky aspoň 76 poslancov a budú musieť byť „všeobecne uznávanou osobnosťou v oblasti práva.“ Okrem toho budú musieť ovládať svetový cudzí jazyk a mať justičnú skúšku – prokurátorskú, notársku či advokátsku, alebo pravidelnú publikačnú činnosť vo svojom odbore alebo budú musieť byť vedeckými pracovníkmi. Nové podmienky sa týkajú nielen odborných schopností, ale sudcovia, ktorých si parlament po novom zvolí, budú musieť mať aj morálnu a hodnotovú integritu. Kandidát bude musieť napísať aj motivačný list.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Igor Matovič #voľba #ústavní sudcovia #Veronika Remišová