Ľudia znova vyrazili do ulíc, v Bratislave ich podporili aj farmári

Ľudia opäť pochodovali za slušné Slovensko. V Bratislave sa po niekoľkotýždňovej prestávke konalo ďalšie zo zhromaždení, ktoré organizovala občianska iniciatíva Za slušné Slovensko. Odhadovaný počet účastníkov dosiahol podľa prítomných príslušníkov Policajného zboru SR tisíce ľudí. "O niekoľko týždňov dostanú deti v školách vysvedčenia, vláde dnes dávame vysvedčenie my. Vláda si zaslúži nedostatočnú," povedali na úvod zhromaždenia organizátori z iniciatívy Za slušné Slovensko.

22.06.2018 14:54 , aktualizované: 19:56
Za slušné Slovensko Foto: ,
Ľudia znovu žiadali slušné Slovensko.
debata (813)

Ľudia sa stretli pred Úradom vlády SR, dav sa presunul na Námestie SNP, kde už na protestujúcich čakalo niekoľko farmárov na traktoroch. „Peklo, ktoré sľuboval generálny prokurátor, nenastalo,“ povedal jeden z organizátorov Juraj Šeliga. Jeho ‚kolegyňa‘ Karolína Farská dodala, že vymenovanie nového policajného prezidenta Milana Lučanského bolo výsmechom a praktiky, o ktorých písal Ján Kuciak pretrvávajú.

Juraj Šeliga ďalej v úvode protestného zhromaždenia hovoril o protestoch farmárov. Podotkol, že premiér Peter Pellegrini, ktorý „sa tvári ako veľký poľnohospodár a sadí zemiaky,“ sa s farmármi zatiaľ nestretol.

„Prezident si (na stretnutie) našiel čas, predseda parlamentu si našiel čas, no vláda na čele s Petrom Pellegrinim sa tvári, akoby sa nič nedialo.“

Mária Kuciaková: My trúchlime stále

List od Márie Kuciakovej, sestry zavraždeného novinára Jána Kuciaka, prečítala tentokrát herečka Petra Polnišová: „Ľudia sa nás často pýtajú, prečo nesedíme doma a netrúchlime. No my trúchlime stále. (Ján Kuciak) Chcel spravodlivú krajinu pre obyčajných ľudí aj pre politické špičky. A jedine takto ho môžeme podporiť, že budeme pokračovať v jeho práci,“ napísala.

Pochod za slušné Slovensko.
Ľudia vyšli do ulíc a znova chceli slušné...
+10Pochod Za slušné Slovensko podporili aj...

„V poslednom čase sa pomerne často vyskytuje otázka, či tieto stretnutia majú zmysel, či nedožívajú a či nie sú dotované. Nech vás to neznepokojuje, že tu nie je vždy 60-tisíc ľudí. Je dôležité že vieme, že sme spoločenstvom, ktoré drží kontinuitu túžby po slušnosti,“ povedal Martin Huba, ktorý prehovoril ako zástupca hercov. Jeho prejav prerušovalo hlasné skandovanie zhromaždeného davu kričiaceho: „Dosť bolo Smeru!“

„Ak tá Mičurinova sesternica dostala dotáciu na vyasfaltované parkovisko a z úst ministra počujeme, že ju pozná ako slušnú dámu, ulica má dôvod, aby sa pripomenula,“ pokračoval Martin Huba narážajúc na Ľubicu Roškovú. Konanie vládnych politikov nazval herec neslušnosťou a nehoráznosťou a pripomenul, že takejto nehoráznosti by sa ulica na čele s hercami, „ktorými politici strašia ľudí,“ nikdy nedopustila.

„Máme naozaj krásnu zem, no na tom, že je krásna nemáme nijakú zásluhu,“ pokračoval Huba, „Máme však povinnosť. Povinnosť zveľaďovať túto zem. A takisto povinnosť podeliť sa o ňu s ľuďmi, ktorí takéto šťastie nemali.“

My sme s vami, kričali ľudia farmárom

Na pódiu vystúpili aj protestujúci farmári zo združenia Vidiek žije. Priniesli si so sebou transparenty ako napríklad „Mafiatečná“ či „Neberte nám našu zem“. Dav celý čas počas ich príchodu na scénu skandoval: „My sme s vami!“

„Náš protest bol úspešný a jeho výsledkom bolo memorandum. A to aj vďaka vám, ktorí ste nás podporovali. Politikom až tak neveríme a budeme ich sledovať. Takisto budeme informovať aj vás,“ hovorili farmári. Počas ich slov o politikoch ľudia kričali heslá ako „Fúj“ a „Do basy!“

„Doma síce máme veľa roboty, no prišli sme sem, aby sme tú robotu mali aj o rok. Aby sa nestalo, že budeme na úradoch práce, alebo v zahraničí. kto nás vtedy bude kŕmiť?“ pýtali sa farmári.

Pochod za slušné Slovensko prišli podporiť aj... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Farmári za slušné Slovensko Pochod za slušné Slovensko prišli podporiť aj protestujúci farmári.

Protestovali aj Košice či Bystrica

Okrem hlavného mesta boli podujatia aj v Banskej Bystrici a Košiciach. Ako organizátori informovali na sociálnej sieti Facebook, vo štvrtok 21. júna uplynuli štyri mesiace od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Organizátori ďalej uviedli, že kabinet Petra Pellegriniho (Smer) neprijal žiadne zásadné kroky pri pokuse o zmenu v spoločnosti.

Košičania nemajú pocit, že nastala zmena

Okolo dvesto ľudí sa dnes zišlo na zhromaždení Za slušné Slovensko v parku na Moyzesovej ulici v Košiciach. „Nikam sme neodišli, pokračujeme, lebo nemáme pocit, že táto vláda podniká kroky, aby tento štát znova získal dôveru ľudí,“ povedal jeden z košických organizátorov Za slušné Slovensko Ján Gálik.

„Nezabúdame na Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Sme tu a budeme v našom boji pokračovať, lebo zmena nenastala. Tá nastane, až keď sa uskutočnia predčasné voľby,“ povedal Štefan Ševčík z iniciatívy Hneváme sa. Členovia iniciatívy zbierajú aj v Košiciach podpisy za vyhlásenie referenda o konaní predčasných parlamentných volieb. Ševčík uviedol, že majú snahu dovyzbierať potrebný počet podpisov a koncom júla odovzdať petíciu, aby sa referendum o predčasných parlamentných voľbách mohlo konať v rámci komunálnych volieb.

K prítomným sa prihovoril aj aktivista a ochranár, nositeľ ocenenia Biela vrana Ján Mičovský. Zdôraznil, že treba, aby sa občania dozvedeli, kto má krvavé paprče, kto stojí za vraždou Jána a jeho snúbenice, lebo nezabil len ich, ale vrazil nôž do srdca a svedomia každého slušného, demokraticky zmýšľajúceho človeka. „Ľudia by mali za týchto okolností vedieť, kde je ich miesto. Sú občania, ktorí vedia, kde majú stáť. Ale sú aj takí, ktorí sa boja a sú aj takí, ktorí neprecitli. Dnes ľudia musia zdvihnúť hlavy, nazbierať odvahu a prejaviť svoj postoj, nebyť ľahostajní a nemlčať. Ak sa nepamätáme a nepovieme dnes rázne dosť, neskôr to už môže byť neskoro,“ povedal Mičovský.

Na záver prečítali list Márie Kuciakovej, sestry zavraždeného novinára Jána Kuciaka, ktorá vyzýva ľudí, aby pokračovali v zápase za slušné Slovensko.

Organizátori: Nedošlo k náprave

„Za tri mesiace neprišlo k žiadnej zásadnej zmene alebo vôbec snahe o túto zmenu. Nevideli sme a nevidíme žiadny signál, že vláda chce obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc. Nominácia ministerky vnútra Denisy Sakovej a následná výmena policajného prezidenta za človeka, ktorý bol blízkym spolupracovníkom Roberta Kaliňáka, nie je snahou o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc. Každý deň na povrch vyplávajú nové kauzy, sme svedkami podnikateľského talentu mnohých politikov, ktorí extrémne lacno nakupujú a draho predávajú. Dozvedeli sme sa o tom, ako sa vo veľkom skartovalo na ministerstve vnútra,“ uviedli na margo dôvodov pochodu organizátori na oficiálnej stránke podujatia. Občianska iniciatíva tiež spomína situáciu vo verejnoprávnej RTVS, ktorá viedla k odchodu viacerých novinárov a je podľa nich iba snahou o ovládnutie telerozhlasu.

Iniciatíva organizovala viacero pochodov a zhromaždení od marca tohto roka, po tom, ako bol zavraždený investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Iniciatíva Hnevám sa na podujatiach zbierala podpisy na uskutočnenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. Zástupcovia farmárov na Námestie SNP v Bratislave pristavili tiež poľnohospodársku techniku a ľuďom po ukončení rozdávali domácu zeleninu.

Dopravné obmedzenia v hlavnom meste

Podujatia sprevádzali aj dopravné obmedzenia, polícia preto upozorňovala vodičov, že od 16:45 bola v Bratislave uzatvorená Banskobystrická ulica a Námestie slobody od Žilinskej až po Spojnú. Účastníci zhromaždenia sa presúvali z Námestia slobody cez Jánsku, Kollárovo námestie, Obchodnú ulicu až na Námestie SNP. Dopravu riadili a usmerňovali príslušníci Policajného zboru SR.

Pochody sa konali už po ôsmykrát, na najväčšie z nich vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí.

813 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Banská Bystrica #pochod #zhromaždenie #Za slušné Slovensko #pochod Za slušné Slovensko