Danko: Pellegriniho prístup k nákupu stíhačiek je zodpovedný

Minister obrany za SNS Peter Gajdoš do 29. júna predloží materiál ku kúpe stíhačiek tak, ako mu to ukladá uznesenie vlády, ale to neznamená, že to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer) musí hneď zaradiť do rokovania a schváliť. To, že Pellegrini nákup stíhačiek opäť odložil, je zodpovedný prístup. V relácii televízie TA3 V politike to povedal predseda SNS a NR SR Andrej Danko. Odmietol nezrovnalosti pri nákupe stíhačiek. Myslí si, že niektoré údaje budú po tom, čo vláda rozhodne, či nakúpime americké F16 alebo švédske Gripeny, odtajnené. Tvrdí, že teraz je nákup utajený, pretože samé spoločnosti chcú niektoré údaje, ako napríklad cenu strojov, nezverejniť.

24.06.2018 12:14
debata (48)

Danko uviedol, že verí v odbornosť ministerstva obrany, tvrdí, že jemu osobne je jedno, čo kúpime. Iba chce, aby to boli čo najlepšie stroje za čo najlepšiu cenu. Odmietol ale tvrdenia, že F16 by mali byť drahšie ako Gripeny. „Tie ceny budú porovnateľné,“ vyhlásil s tým, že informácie o tom, že F16 a ich údržba sú drahšie, sú „rozprávky“. K tomu, či Slovensko už rokuje s Ruskom o predĺžení zmluvy na údržbu ruských Migov, sa Danko vyjadiť nechcel.

Tvrdí, že stíhačky sa budú dodávať priebežne, kým neprídu nové, budú sa používať ruské stroje. Neskôr pripustil, že nejaké zmluvy sa upravia. Podľa medializovaných informácií by výroba Gripenov mala trvať kratšie ako amerických F16. „To je irelevantná hlúposť. Nikto to nevie posúdiť, keďže nemajú informácie,“ povedal Danko na adresu novinárov. Odmietol tiež, že by sa s nákupom stíhačiek mali spájať nejaké provízie pre SNS. „Stojím si za každým v eurom v SNS,“ vyhlásil Danko.

Predseda SNS a NR SR sa vyjadril aj k problémom v poľnohospodár­stve. Niektoré požiadavky farmárov, ktorí boli protestovať v Bratislave, sú podľa neho nesplniteľné a niektoré sa už plnia. K tomu, že s farmármi sa nestretla ministerka Gabriela Matečná (SNS), Danko povedal, že predsa nemohlo prísť do sály na ministerstvo sto ľudí. On aj prezident Andrej Kiska sa stretli so zástupcami. „Sedel som s nimi tri hodiny. Jeden má osobný problém, druhý nerozumie právu, tretí má polopravdu, ďalší úplnu pravdu,“ povedal o stretnutí s farmármi.

Takisto vyčítal to, že niektorí ľudia sa iba priživujú na téme, niektorí z nich podľa neho pôdu ani nevlastnia. Zároveň počas diskusie Danko útočil na vzdelanie opozičných poslankýň Veroniky Remišovej (OľaNO) a Lucie Duriš Nicholsonovej (SaS). „Jedna má vyštudované herectvo, druhá nemá nič, Matovič tam natieral chleba. Takíto ľudia nemôžu riadiť štát,“ vyhlásil Danko.

Danko: Chceme zákon, aby reťazce z obratu podporovali domáce výrobky

Podpora domácich výrobcov a slovenských produktov by mala byť zabezpečená systémovou podporou z obratu obchodných reťazcov. V diskusnej relácii TA3 V politike to naznačil predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko.

S touto snahou, ktorá by mala dostať počas leta podobu legislatívneho návrhu, je podľa Danka už oboznámený aj rezort financií.

Danko vyhlásil, že ak sa obchodné reťazce „nenaučia správať“ voči domácim výrobcom, pôdohospodárom i potravinárom, „bude tu snaha štátu, aby sme od obchodných reťazcov dostali financie do kolobehu podpory potravinárov a pôdohospodárov“. Podľa Danka pôjde o osobitný odvod. "Ktorý vytvorí to, že do podpory na zelenú naftu a podpory predaja produktov slovenských výrobkov by sa systémovo dostávali peniaze z obratov obchodných reťazcov,“ uviedol.

Verí, že opodstatnenie systémovej podpory pochopia aj samotné obchodné reťazce. „My potrebujeme naučiť našich spotrebiteľov na domáce výrobky, ale tie musia byť naozaj slovenské, od slovenských výrobcov,“ zdôraznil.

V diskusnej relácii sa venoval i aktuálnym protestom farmárov. Danko vyhlásil, že zo strany podpredsedníčky vlády SR a ministerky pôdohopodárstva Gabriely Matečnej (SNS) je snaha aktívne riešiť problémy, ktoré nastolili farmári. Upozornil však, že časť podmienok, ktoré prezentovali, sa už plní, iné sú zasa nevykonateľné. Zdôraznil, že riešenie môže priniesť len odborná debata a záujem o takúto odbornú diskusiu. „Žiaľ pri farmároch sa pohybujú aj ľudia, ktorí s pôdou nemajú nič spoločné a celé to zneužívajú na svoj politický marketing,“ dodal Danko.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #gripen #stíhačky #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Peter Gajdoš #F16