Prezidentskí kandidáti chcú pomáhať ľuďom i poskytovať víziu budúcnosti

Prezident by mal konkrétne pomáhať ľuďom, ktorí ho zvolia, poskytovať verejnosti víziu a byť zábezpekou občanov pred nespravodlivosťou, napĺňať ich potreby či snažiť sa zmeniť pocit ľudí, že im “ukradli štát”. Aj takéto predstavy o pôsobení budúceho prezidenta prezentovali v diskusnej relácii televízie TA3 kandidáti na tento post poslanec Národnej rady SR Milan Krajniak (Sme rodina), politický a mediálny analytik Eduard Chmelár, sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin a bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

24.06.2018 15:29
debata (71)

“Ak chce človek pomáhať ľuďom, musí byť schopný utlmovať vášne a nepodieľať sa na osobných útokoch a napádaniach,” uviedol Krajniak. Prezident podľa neho nemusí robiť žiadne koalície ani kompromisy pri zostavovaní vlády, keď niečo sľúbi, musí to aj dodržať, môže realizovať svoj program.

“Úrad prezidenta by mohol byť naplnený oveľa konkrétnejšou pomocou než doteraz, pretože doteraz bol úrad prezidenta braný ako výsluhový dôchodok na konci podnikateľskej či politickej kariéry,” dodal. Podľa jeho predstavy by to mala byť práca na plný úväzok a človek na tomto poste by sa mal snažiť nielen hovoriť o veľkých politických veciach, ale aj konkrétne pomôcť tým, ktorí ho zvolia.

Chmelár podľa vlastných slov nikdy nebol spokojný s výkonom úradu prezidenta na Slovensku. "Potrebujeme poctivú diskusiu o tom, čo je skutočnou úlohou hlavy štátu. Najdôležitejšou úlohou hlavy štátu je poskytovať verejnosti istú víziu, predstavu, motivovať spoločnosť, kam by sa štát mal posunúť o 20–30 rokov, toto nám tu chýba,” vyjadril sa. Prezident podľa neho nemá vstupovať do dennodennej politiky, nemusí sa vyjadrovať vždy ku všetkému. "Mal by byť poslednou zábezpekou občanov pred nespravodlivosťou, zároveň by mal byť dostatočne vzdelaný na to, aby vedel poskytnúť spoločnosti, ktorá evidentne prešľapuje na mieste, nejakú pridanú hodnotu,” povedal Chmelár.

Harabin uviedol, že napriek ponukám určitých strán na ne nereagoval, teda ešte nie je kandidát. "Ako človek nie som zahľadený do nejakej vodnej hladiny, aby som videl v sebe obraz prezidenta. Napriek tomu mám určité výsledky a myslím si, že pozitívne, ktoré mi dávajú reálnu šancu stať sa prezidentom,” myslí si Harabin, ktorý je pripravený prijať želanie ľudí kandidovať. "Pokiaľ ale prezident republiky má niesť určitú zodpovednosť, každopádne by som sa chcel oprieť a podeliť sa o túto zodpovednosť s ľuďmi z rôznych oblastí. Moja ašpirácia jednoznačne je byť občianskym kandidátom,” zdôraznil.

Funkcia prezidenta je podľa Zábojníka svojím spôsobom spojená s bezpečnostnou politikou, pretože je najvyšším predstaviteľom ozbrojených síl. Ako človek, ktorý sa 37 rokov venuje bezpečnostnej politike, zdieľal svoje názory a komentáre na sociálnych sieťach a „nagenerovalo“ sa také portfólio ľudí, ktorí ho vyzvali, aby kandidoval.

"Nie je vôbec dôležité, kto bude prezident krajiny, dôležití sú občania. Chodím po Slovensku, som zronený a smutný. Ľudia, ktorí vedú tento štát, budú veľmi prekvapení v najbližších parlamentných voľbách, lebo ľudia sú ako zhypnotizovaní, apatickí, smutní. Hovoria mi, ukradli nám štát, čo s tým budete robiť,” povedal Zábojník, ktorý to chce zmeniť a preto sa hlási do boja o prezidentský ú­rad.

Diskutujúci sa zhodli, že je potrebné zvýšiť dôveru v štát a v politiku. "Základ je, že nebudeme podvádzať a klamať, keď niečo sľúbime, tak to dodržíme,” vyhlásil Krajniak. Chmelár odmietol zovšeobecňovanie a dehonestáciu výkonu politiky. Prezident má podľa neho byť schopný povedať Slovákovi z Oravy, Rusínovi zo Sniny, Maďarovi z Komárna či Rómovi z Moldavy, "že si vážime prínos každého človeka do spoločnosti, a že by sme sa mali spoločne podieľať na zveľaďovaní našej vlasti.” Zábojník vidí prezidenta ako "ochranný štít tohto národa”, ako toho, kto bude robiť odpočet pred občanmi, aby videli, čo vláda spravila a čo nie.

Podľa Harabina sa dôvera v štát stráca, pretože najvyšší ústavní činitelia nerešpektujú ústavu a právo. "Ak chceme prinavrátiť dôveru, musí tu nastúpiť panstvo práva,” vyhlásil a poukázal na nerešpektovanie rozhodnutí Ústavného súdu SR súčasným prezidentom Andrejom Kiskom.

Kandidáti odmietli riešenie otázky migrácie do EÚ prostredníctvom kvót. V otázke financovania svojich kampaní chcú využívať transparentné účty a súhlasia v tejto súvislosti s odkrytím daňového tajomstva kandidátov na prezidenta, ako to navrhol predseda strany Smer Robert Fico.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #kandidát na prezidenta #Eduard Chmelár #Milan Krajniak #Juraj Zábojník