Saková: Schengen treba zachovať a efektívne kontrolovať jeho hranice

Význam kontroly a ochrany vonkajších hraníc Európskej únie v záujme zachovania Schengenu vyzdvihla v utorok v Budapešti ministerka vnútra SR Denisa Saková na schôdzke predstaviteľov rezortov vnútra krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska.

26.06.2018 14:05
vláda, schôdza, Saková Foto: ,
Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková.
debata

„V rámci migračnej a azylovej politiky chceme efektívne koordinovať a komunikovať s jednotlivými krajinami V4 naše postoje, čo sa týka európskych otázok, ako je napríklad aj reforma centrálneho európskeho azylového systému a najmä Dublinu,“ povedala Saková v súvislosti s nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom vo V4.

„Budeme klásť dôraz na to, aby sme skutočne efektívne vykonávali kontrolu a ochranu vonkajších schengenských hraníc tak, aby sme zachovali Schengen s jeho princípmi taký, aký je, a nepotierali jeho základné vízie,“ zdôraznila ministerka.

Šéf maďarského rezortu vnútra Sándor Pintér podotkol, že čoraz viac európskych krajín nasleduje migračnú politiku vyšehradského zoskupenia. „V otázke migrácie vládne medzi krajinami štvorky zhoda – preto bolo maďarské predsedníctvo v uplynulom roku také úspešné,“ dodal.

Poľský minister vnútra a verejnej správy Joachim Brudziňski konštatoval, že krajiny V4 od začiatku prezentovali jasný postoj v sporoch v otázkach migrácie. „Potvrdilo sa, že sme mali pravdu,“ podčiarkol Brudziňski.

debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #V4 #summit #Denisa Saková