Ruskove zmenky poslal Kočner do zahraničia

Sporné štyri zmenky v hodnote 70 miliónov eur majú byť u znalca v zahraničí. O pár týždňov ich vraj podnikateľ Marián Kočner vráti na súd v bratislavskej Petržalke, odkiaľ ich vzal v máji. Vyplýva to z anonymizovaného uznesenia, ktorým sudca v Banskej Bystrici ostatnú sobotu prepustil Kočnera a Pavla Ruska zo zadržania. Denník Pravda uznesenie získal na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Obaja muži sú obvinení z falšovania zmeniek a marenia spravodlivosti. Sudca v sobotu rozhodol, že na výsledok vyšetrovania si počkajú na slobode. Prokurátor sa odvolal, verdikt o väzbe tak padne vo štvrtok na Najvyššom súde.

27.06.2018 15:42 , aktualizované: 18:47
súd, Pavol Rusko, Marián Kočner, prepustenie na... Foto: ,
Marián Kočner odchádza v sobotu večer zo súdu v Banskej Bystrici.
debata (228)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, ktorý podal návrh na väzbu, bol presvedčený, že najmä Kočner si ju zaslúži, pretože nechce sporné zmenky vydať polícii. „Už teraz marí a bude mariť trestné stíhanie nezákonnou manipuláciou so zmenkami, zatajovaním toho, kde sa tieto zmenky nachádzajú,“ tvrdil Šanta ešte minulý piatok. Nakoniec sa osobne sobotňajšieho pojednávania v Banskej Bystrici nezúčastnil, zastupovala ho službukonajúca kolegyňa.

Zmenky majú údajne súvisieť so skoro dvadsaťročným sporom medzi Kočnerom a televíziou Markíza, podpísať ich mal bývalý šéf televízie Rusko v čase, keď bol jej štatutárom. Podnikateľ teraz na súde žiada od Markízy ich uhradenie. Medzitým ho však polícia aj spolu s Ruskom obvinila z ich falšovania.

V uznesení banskobystrického súdu Kočner tvrdí, že robí len to, o čo ho žiadala Markíza a zmenky poslal znalcovi na overenie ich pravosti do zahraničia. Odhaduje, že znalecký posudok, ktorý sa chystá predložiť petržalskému súdu, bude hotový do 5 týždňov a potom budú zmenky k dispozícii. Konkrétne miesto a meno znalca nepovedal.

Sudca uznal, že Kočner nemá povinnosť zmenky vydať, ak by mali byť použité ako dôkaz proti nemu. Preto argument prokurátora o tom, že Kočner marí vyšetrovanie, u neho neobstál. „Nevydanie dôkazu obvineným nemôže byť v nijakom prípade chápané ako marenie objasňovania skutočností závažných pre trestné konanie, pretože v takomto prípade sa to javí ako vynucovanie dôkazu hrozbou väzobného stíhania,“ vysvetlil sudca. Napriek tomu, že oboch mužov pustil na slobodu, konštatoval, že dôvody na ich trestné stíhanie existujú. „Som toho názoru, že obvinení, na ktorých podal prokurátor návrh, sú trestne stíhaní dôvodne. Konštatujem, že nejde o akési hmlisté a konkrétnymi dôkazmi nedostatočne odôvodnené podozrenie,“ uviedol sudca pre prípravné konanie Roman Púchovský.

Kočner mal na oprávnenosť trestného stíhania iný názor. Na výsluchu uviedol, že ani nepochopil, akého trestného činu sa mal vlastne dopustiť. „Nevie, ako mal sfalšovať túto zmenku, keď ju nevystavoval,“ píše sa v uznesení. Podľa Ruska bol s ním pri vystavení zmeniek prítomný jedine zosnulý advokát Ernest Valko.

Televízia Markíza mieni, že zmenky sú falošné, pretože boli podpísané v čase, keď už Rusko nemal právo konať za televíziu. Podľa advokáta televízie Tomáša Kamenca to dosvedčuje aj znalec z odboru písmoznalectva, ktorý porovnávaním podpisov dospel k záveru, že je nepravdepodobné, aby Rusko podpísal zmenky v roku 2000, ako sám tvrdí. Kamenec hovorí, že Ruskove podpisy na zmenkách sa najviac podobajú podpisom z nedávnej doby.

Prokurátor obom navrhoval väzbu aj z obavy, že by mohli pokračovať v páchaní trestnej činnosti. Odôvodnil to tiež tým, že Rusko s Kočnerom sa aktívne zúčastňovali petržalských súdnych pojednávaní, kde Kočner žiadal vyplatenie štyroch zmeniek. Banskobystrický sudca podľa uznesenia prokurátorovi vysvetľoval, že na súdy sa chodiť musí. „Aktívna účasť obvinených na súdnych konaniach týkajúcich sa uplatnenia nárokov v súvislosti so zmenkami nemôže byť v žiadnom prípade dôvodom odôvodňujúcim obavu z pokračovania trestnej činnosti,“ reagoval sudca s tým, že vo všeobecnosti je každý povinný aktívne sa zúčastňovať súdnych konaní a práve ich neúčasť by mohla byť chápaná ako dôvod na sankcionovanie.

Šanta tiež poukazoval na viacero trestných stíhaní dvoch bývalých spolužiakov. Rusko a Kočner sú spoločne obvinení v kauze sociálneho centra Maják nádeje. Kočner čelí niekoľkým obvineniam z daňových trestných činov a Rusko je obvinený aj z prípravy vraždy svojej bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej. Ani tie však nie sú podľa sudcu dostatočným dôvodom väzby. „Počet trestných stíhaní voči jednotlivým obvineným nezakladá dôvodnosť obavy z pokračovania v trestnej činnosti,“ dodal sudca s tým, že sa nestotožňuje ani s názorom prokurátora, že obaja obvinení majú páchať trestnú činnosť v štádiu dokončievania. „Trestný zákon a ani teória práva nepozná pojem dokončievania trestnej činnosti,“ poznamenal sudca.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zatkla minulú stredu podvečer najprv Kočnera, o deň nato Ruska. Vyšetrovateľ ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. V prípade dokázania viny im hrozí 12 až 20 rokov väzenia. Rusko sa na súde v Banskej Bystrici posťažoval na spôsob, akým bol zadržaný. „Po troch hodinách, čo bol po výsluchu doma, mu telefonoval vyšetrovateľ s tým, že mu chce ešte niečo doručiť, a tak sa s ním dohodol na mieste stretnutia. V obchodnom centre ho čakali traja operatívni pracovníci a oznámili mu, že je zadržaný z dôvodu návrhu na väzbu,“ uvádza uznesenie.

© Autorské práva vyhradené

228 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky