Novou členkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu Pramuková

Novou členkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa Najvyššieho súdu SR Katarína Pramuková. Uspela vo voľbách sudcov, ktoré sa uskutočnili v utorok (26.6.). Ich výsledok v stredu oznámila Kancelária Súdnej rady SR. Pramuková nahradí zosnulého sudcu Daniela Hudáka. V doplňovacích voľbách kandidovala jediná.

27.06.2018 16:51
debata (1)

O novom členovi Súdnej rady rozhodovali všetci slovenskí sudcovia v príslušných volebných obvodoch v tajnej a priamej voľbe. V stredu sa na pôde Súdnej rady zišli členovia hlavnej volebnej komisie na čele s jej predsedom Pavlom Tomášom, aby vyhlásili výsledky volieb.

Z celkového počtu 1423 sudcov, ktorí mali právo voliť, si hlasovacie lístky prevzalo 782. „Kandidátka nakoniec získala 727 hlasov a stala sa tak oficiálne novou členkou Súdnej rady,“ informovala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Pramukovú navrhla Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach ako aj 19 ďalších sudcov. Jej päťročné funkčné obdobie začína plynúť v stredu od okamihu prevzatia dekrétu z rúk predsedu hlavnej volebnej komisie. Súdna rada SR je tak opäť v plnej zostave.

Miesto v 18-člennej Súdnej rade sa uvoľnilo po náhlom úmrtí sudcu Daniela Hudáka, 16. apríla 2018. Hudák sa do Súdnej rady dostal po tretí raz vo voľbách, ktoré sa uskutočnili v máji 2017, ako jeden z deviatich zástupcov sudcov v tomto ústavnom orgáne. Vo voľbe ho podporilo 561 sudcov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší súd SR #Súdna rada SR #Katarína Pramuková