V Bratislave sa bude opäť pochodovať za práva LGBTI ľudí, nultý ročník čaká aj Banskú Bystricu

Nultý ročník Pride BB s názvom "Poďme spolu von – leto sa začína!" sa uskutoční symbolicky v posledný júnový deň od 14:00 do 20:00 v banskobystrickej Záhrade – Centre nezávislej kultúry. V Bratislave sa opäť bude pochodovať za práva LGBTI ľudí v sobotu 14. júla. Na Hviezdoslavovom námestí sa bude konať festival Dúhový Pride.

28.06.2018 12:46
dúhový pride 2017, Foto: ,
Účastníci Dúhového prideu v Bratislave v roku 2017.
debata

Nultý ročník Pride BB sa uskutoční v Záhrade

Nultý ročník Pride BB s názvom „Poďme spolu von – leto sa začína!“ sa uskutoční symbolicky v posledný júnový deň od 14:00 do 20:00 v banskobystrickej Záhrade – Centre nezávislej kultúry. Hlavným poslaním podujatia je podľa organizátorov prelomiť tabuizovanie života LGBT ľudí v tomto regióne. „Motiváciou bolo ukázať, že aj v Banskej Bystrici a okolí žije početná LGBT komunita a sú to obyčajní ľudia ako každý iný. Tiež je za tým snaha podporiť mladých LGBT ľudí, ktorí si ešte len uvedomujú svoju orientáciu a prežívanie, a odkázať im, že v tom nie sú sami,“ uviedla organizátorka z neformálnej skupiny Inokraj Ester Vysoká.

Program Pride BB sa uskutoční v kultúrnom centre Záhrada, ktoré je ako miesto pre umeleckú tvorbu tiež známe tým, že prepája komunity a podporuje miestne ľudskoprávne a občianske aktivity. Okrem takzvanej Živej knižnice, kde si účastníci podujatia vypočujú príbehy ľudí z komunity, je pripravený workshop acroyogy (akrobatická joga) pre začiatočníkov, kaukazské špeciality a tiež hudobný program. Banskobystrický Pride BB podporia svojou účasťou aj ďalšie organizácie zo Slovenska, ktoré sa venujú ľudskoprávnym témam, vrátane zástupcov Pride Košice a Dúhový Pride Bratislava.

Dúhový Pride v Bratislave

Pride v hlavnom meste sa uskutoční s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci dotačného programu Kultúra znevýhodnených skupín na rok 2018, individuálnej dotácii Bratislavského samosprávneho kraja, Grantového programu hlavného mesta SR Bratislavy Ars Bratislavensis a sponzorstva spoločností IBM Slovakia, GlaxoSmithKline a AbbVie.

Dúhový Pride Bratislava nadväzuje na podobné sprievody vo svete, ktoré upozorňujú, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. „Festival podporuje viditeľnosť komunity lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí v ich plnej rozmanitosti na Slovensku,“ uviedla predsedníčka OZ Dúhový Pride Bratislava Diana Pruchnerovičová.

Tohtoročné podujatie má upozorniť na odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia a zdôrazniť, že LGBTI ľudia sú súčasťou našej spoločnosti. „Patria sem, medzi svojich priateľov, do svojich rodín, susedstiev, pracovných kolektívov a cirkevných spoločenstiev,“ doplnila hovorkyňa Pride Natália Tomeková. Hlavným posolstvom tohto ročníka je „My nikam neodchádzame – PRIDEme“.

Pride znamená hrdosť

Anglické slovo „pride“ znamená hrdosť a odkazuje na hrdosť ako opak potupy, ktorú členovia LGBT komunity zažívajú. Symbol dúhy je spájaný s rozmanitosťou LGBT komunity už od 70. rokov 20. storočia. Otázky práv a postavenia ľudí LGBT komunity sú v súčasnosti sprevádzané rôznymi diskusiami, pochodmi či inými podujatiami, ktoré oslavujú slobodné spoločnosti. Vo väčšine vyspelých krajín po celom svete sú už tradičnou súčasťou mesiaca jún. Aj Slovensko je dnes súčasťou viac ako 70 krajín, kde sa Pride každoročne organizuje. Po úspešných ročníkoch v Bratislave a Košiciach sa k šíreniu tejto témy pripája aj Banská Bystrica.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dúhový pride #Banská Bystrica #LGBTI+