Kočner ide do väzby, Rusko zostáva na slobode

Podnikateľ Marián Kočner bude stíhaný väzobne. Na verejnom zasadnutí o tom vo štvrtok rozhodol Najvyšší súd, ktorý čiastočne vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu sudcu Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie. Bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko bude stíhaný na slobode. Rozhodnutie NS SR je právoplatné.

28.06.2018 14:15 , aktualizované: 17:36
súd, Rusko, Kočner, Foto: ,
Marián Kočner na Najvyššom súde. Senát rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.
debata (126)

V Kočnerovom prípade súd rozhodol o preventívnej väzbe, čiže existuje obava, že by kontroverzný podnikateľ pokračoval v trestnej činnosti.

Podnikateľ bude podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej sedieť v Ústave na výkon väzby v Bratislave. Senát pod vedením Františka Moznera ho tam posiela z preventívnych dôvodov, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátor chcel pôvodne pre obvineného aj kolúznu väzbu, ktorá má zabrániť, aby obvinený maril vyšetrovanie a ovplyvňoval svedkov, túto časť jeho návrhu senát neuznal. „V tomto smere treba prisvedčiť sťažovateľovi, že trestná činnosť, pre ktorú je obvinený Marian K. stíhaný v celkom troch trestných veciach, mala byť páchaná vysoko sofistikovaným spôsobom, v dlhšom časovom horizonte, postupne od roku 2006, s cieľom získať finančný prospech mnohonásobne prevyšujúci sumu zodpovedajúcu škode veľkého rozsahu,“ vysvetľoval sudca, prečo rozhodol o väzbe.

Verdikt Najvyššieho súdu je definitívny, Kočner sa však plánuje brániť ďalej. „Po tom, čo sa oboznámime s odôvodnením uznesenia, ktoré Najvyšší súd vydal, využijeme možnosť a podáme mimoriadny opravný prostriedok, a čo sa týka konania ako takého, naďalej budeme preukazovať nevinu nášho klienta,“ reagoval jeho obhajca Martin Pohovej.

Rusko a Kočner na Najvyššom súde.
Rusko na Najvyššom súde.
+4Kočner na Najvyššom súde.

Špeciálny prokurátor Ján Šanta po vynesení rozsudku zdôraznil, že neodchádza nespokojný. „Odchádzam spokojný, pretože jeden obvinený je vo fyzickom výkone väzby a druhý je obmedzený na svojich právach,“ konštatoval Šanta, ktorý tým naznačil, že Pavol Rusko je monitorovaný náramkom v súvislosti s kauzou, kde je obvinený z vraždy. Ruskov obhajca Marek Para verdikt Najvyššieho súdu bližšie nekomentoval. Urobí tak až po prečítaní písomného rozhodnutia.

Kočner môže byť vo väzbe maximálne sedem mesiacov. Po ich uplynutí musí dať prokurátor návrh na predĺženie väzby, o ktorom rozhoduje odvolací súd.

Kočner aj Rusko odmietajú podozrenie, že sfalšovali štyri zmenky, z ktorých tri sú teraz predmetom súdneho sporu. V ňom Kočnerova firma žiada v prvom rade od Ruska a v druhom od televízie Markíza viac ako 42 miliónov eur. Rusko na súde dosvedčil, že zmenky sú pravé.

Bývalý šéf televízie tvrdí, že zmenky v júni roku 2000 podpísal, aby zabránil Kočnerovej spoločnosti Gamatex v ovládnutí Markízy. Firmu kúpil a Kočnerovi podpísal dve zmenky, dokopy za 500 miliónov korún (dvakrát 8,3 mil. eur) a dve záložné blankozmenky (dvakrát 26,2 mil. eur), ktoré mali byť uplatnené, ak by nedošlo k vyplateniu prvých dvoch. Kočner po rokoch začal žiadať ich vyplatenie a vtedy sa rozbehol kolotoč pojednávaní.

Televízia v máji podala trestné oznámenie z falšovania zmeniek. Podľa jej advokáta Tomáša Kamenca zmenky boli podpísané v čase, keď už Rusko nemal právo konať za televíziu. Kamenec sa odvoláva na znalecký posudok, ktorý si nechala televízia vypracovať. Znalec z odboru písmoznalectva podľa Kamenca pri porovnávaní podpisov dospel k záveru, že je nepravdepodobné, aby Rusko podpísal sporné zmenky v roku 2000. Kamenec hovorí, že Ruskove podpisy na zmenkách sa najviac podobajú podpisom z nedávnej doby.

„Možno súhlasiť s konštatovaním prvostupňového súdu v tom, že doposiaľ zabezpečené najmä listinné dôkazy odôvodňujú podozrenie, že predmetné zmenky nemuseli byť vystavené 11. júna 2000, ako je na nich uvedené, ale v iný deň,“ konštatoval predseda súdu.

Ďalšie trestné stíhania, v ktorých sú obvinení

Marián Kočner

  • Pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku (vznesenie obvinenia 8. augusta 2017). Malo by ísť o kauzu Gatex z roku 2013.
  • Trestný čin skrátenia dane a poistného (21. september 2017) v prípade kauzy hotelov na Donovaloch z roku 2010 a 2012.
  • Pokračovací zločin neodvedenia dane a poistného (21. september 2017) za donovalské hotely.

Pavol Rusko

  • Spolupáchateľstvo na príprave vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej (23. október 2017).
  • Zločin subvenčného podvodu v kauze Maják nádeje (21. máj 2018).
Zdroj: hdm

Sporné štyri zmenky v hodnote 70 miliónov eur majú byť u znalca v zahraničí. O pár týždňov ich vraj podnikateľ Marián Kočner vráti na súd v bratislavskej Petržalke, odkiaľ ich vzal v máji. Vyplýva to z anonymizovaného uznesenia, ktorým sudca v Banskej Bystrici ostatnú sobotu prepustil Kočnera a Pavla Ruska zo zadržania. Denník Pravda uznesenie získal na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

© Autorské práva vyhradené

126 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Pavol Rusko #Kočnerove zmenky