Niektoré pokuty na cestách sa znížia

Pokuty pri niektorých priestupkoch na cestách budú nižšie, ale iba vtedy, ak vodič závažne neporuší dopravné predpisy. Prezídium Policajného zboru pripravilo nový sadzobník pokút, ktorý bude v platnosti od 1. júla tohto roku. Obsahuje 24 zmien, ktoré sa týkajú blokového konania. Pri nich však uvádza rozsah sankcií, bude teda závisieť od policajta, k akej sume sa prikloní.

29.06.2018 13:00
debata (29)

Nižšie pokuty za jedenie alebo fajčenie počas jazdy na motocykli, znečisťovanie cesty či neosvetlenie motorového vozidla rozsvietenými svetlami počas zníženej viditeľnosti. Prečo došlo k týmto zmenám, to prezídium Policajného zboru podľa hovorkyne Denisy Baloghovej zdôvodní dnes, zatiaľ sa k nim nevyjadruje.

Dlhoročný policajt v oblasti dopravy, ktorý si neželá byť menovaný, pre Pravdu povedal, že pre vodičov bude nový sadzobník asi pozitívnou správou, hlavne pre tých, ktorí sa dopravných priestupkov, a nie závažných, dopúšťajú len zriedka. „Či a v čom budú prínosom, ale ukáže až čas,“ zdôraznil policajný funkcionár.

Vodiči sú zvedaví, ako sa nový sadzobník pokút začne uplatňovať v praxi a či naozaj budú dostávať nižšie pokuty. „Nedávno ma zastavili policajti a pokutu som platil preto, lebo som pri predbiehaní auta na ceste nevyhodil smerovku. Zaplatil som 40 eur, čo nie je málo,“ konštatoval vodič Milan Mahút, ktorý jazdí už viac dvadsať rokov. Podľa nového sadzobníka by mu policajt mohol vyrubiť 20 eur. „Obávam sa, že aj tak bude záležať na nálade policajta. Niektorí sa robia dôležití a o výške pokuty nevyjednávajú. Niekedy naozaj dochádza k priestupkom, ktoré by sa dali vyriešiť napomenutím vodiča, a nie pokutou za každú cenu,“ reagoval na novinku Ján z okresu Veľký Krtíš.

Nižšie pokuty by mali dostávať aj cyklisti, ktorých prichytia pri jazde po vplyvom alkoholu, ak nafúkajú menej ako jedno promile. Doteraz bola v takýchto prípadoch hranica pokuty v rozmedzí 30 až 50 eur, po novom to bude len 20 eur. „Mňa zastavili na bicykli v obci len pár metrov pred domom. Bol som na pivo a nafúkal som 0,6 promile. Stálo ma to 50 eur, riadne som si zarobil,“ poznamenal Martin z obce na juhu stredného Slovenska.

Dopravný analytik Ján Bazovský si myslí, že nový sadzobník pokút, ktorý uvádza rozpätie možnej pokuty pri jednotlivých priestupkoch, by mal byť pre policajta len orientačným materiálom a nemal by mať zásadný vplyv pri rozhodovaní mužov zákona o výške pokuty pri riešení konkrétneho dopravného priestupku.

„Policajti by pri výške pokuty mali prihliadať aj na rôzne okolnosti priestupku. Napríklad o akú závažnosť priestupku ide, koľký raz sa priestupku daný vodič dopustil, teda či ide o opakované porušenie pravidiel cestnej premávky, ale mal by zohľadňovať aj to, z ktorého regiónu je vodič. Napríklad je iné udeliť pokutu 50 eur vodičovi z Bratislavy, ako niekde z chudobného regiónu, kde sú podstatne nižšie platy,“ podotkol analytik. Sám je na uplatňovanie týchto zmien v praxi zvedavý.

Pri závažnejších porušeniach pravidiel cestnej premávky zostávajú pokuty aj po 1. júli v rovnakej výške ako dosiaľ. Platí to napr. pri nezastavení na stopke, ohrození chodca na priechode pre chodcov či pri nezastavení vozidla na červenú na semafore. V poslednom prípade bude pokuta 100 eur, ako to bolo aj doteraz.

Priestupky, pri ktorých budú nižšie pokuty

  • Vedenie nemotorového vozidla pod vplyvom alkoholu. Pokuta doteraz: 30 až 50 eur, po novom: 20 eur.
  • Vedenie vozidla bez platných dokladov predpísaných zákonom. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 10 až 30 eur.
  • Použitie vozidla, ktoré nevyhovuje zákonným podmienkam na prevádzkovanie v cestnej premávke. **Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Náhle zníženie rýchlosti jazdy alebo náhle zastavenie, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Jazda po krajnici s výnimkou zastavenia a státia alebo pri obchádzaní a vyhýbaní sa prekážke cestnej premávky. Pokuta doteraz: 100 eur, po novom: 50 až 100 eur.
  • Jazda na motocykli bez okuliarov alebo ochranného štítu. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 10 až 30 eur.
  • Vyhadzovanie predmetov z vozidla. Pokuta doteraz: 20 až 40 eur, po novom: 10 až 30 eur.
  • Používanie hanlivých gest voči ostatným účastníkom cestnej premávky. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Jedenie, pitie alebo fajčenie počas jazdy na malom motocykli, motocykli, motorovej trojkolke či štvorkolke. Pokuta doteraz: 30 až 50 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Nepoužitie smerovky pri predchádzaní vozidla. Pokuta doteraz: 40 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Nedanie prednosti v jazde vodičovi pri prechádzaní z jedného jazdného pruhu do druhého jazdného pruhu. Pokuta doteraz: 100 eur, po novom: 50 až 100 eur.
  • Nepoužitie smerovky pred a pri odbočovaní. Pokuta doteraz: 40 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Znečistenie cesty. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Neosvietenie motorového vozidla počas jazdy rozsvietenými svetlometmi za zníženej viditeľnosti. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Otáčanie a cúvanie na mieste, kde je to zakázané. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Použitie predných svetlometov do hmly a zadných svietidiel do hmly v čase, keď nie je hmla, nesneží alebo neprší. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 10 až 30 eur.
  • Nezabezpečenie odstaveného vozidla, aby nemohlo ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Neosvetlenie nemotorového vozidla rozsvietenými svietidlami počas zníženej viditeľnosti. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 10 až 20 eur.
  • Neosvetlenie stojaceho vozidla za zníženej viditeľnosti mimo obce alebo na mieste, kde tvorí prekážku cestnej premávky. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Porušenie zákazu zastavenia a státia na miestach, kde by tým bola ohrozená bezpečnosť a plynulosť premávky. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Obmedzovanie alebo ohrozovanie cestnej premávky skupinou chodcov alebo osôb na športovom vybavení. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.
  • Zastavenie na obojsmernej ceste v protismere vľavo. Pokuta doteraz: 30 eur, po novom: 20 až 40 eur.
  • Osoba spolujazdca pri šoférovi do 18 rokov nemá pri sebe platný občiansky preukaz. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 10 až 30 eur.
  • Použitie osobných a nákladných áut, ktoré na vozovke so snehovou vrstvou nie sú vybavené pneumatikami na jazdu po snehu. Pokuta doteraz: 50 eur, po novom: 30 až 50 eur.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Policajný zbor #pokuty za dopravné priestupky