SaS: Poctivé riešenia migračnej krízy existujú

Poctivé riešenia migračnej krízy existujú. Skonštatovala to strana Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá privítala, že súčasťou riešenia migračnej krízy má byť podľa aktuálnej dohody Európskej únie zriaďovanie utečeneckých táborov mimo územia členských štátov Únie, kde prebehne azylový proces.

29.06.2018 13:10
debata (6)

Od slovenskej diplomacie, ktorá odmieta prerozdelenie utečencov cez povinné kvóty, SaS očakáva, že bude vyvíjať silný tlak na to, aby toto riešenie nezostalo len na papieri v záveroch summitu, informoval hovorca liberálov Róbert Buček.

"Vzhľadom na slabú akcieschopnosť Európskej únie prijímať účinné opatrenia proti ilegálnej migrácii však máme dôvodné obavy, že európska diplomacia nedosiahne v tejto veci rýchly pokrok. Pritom Únia a jej členské štáty majú vzhľadom na úzke ekonomické väzby na krajiny na severe Afriky dostatočný vplyv na to, aby zriaďovanie táborov v spolupráci s OSN na svojom území akceptovali,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík a podotkol, že takéto riešenie spolu s dôraznou ochranou vonkajších hraníc Európskej únie strana SaS navrhuje od začiatku utečeneckej krízy.

Poslanec Národnej rady SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus poznamenal, že "účinná ochrana schengenskej hranice, zriadenie utečeneckých táborov mimo územia EÚ a reforma azylového procesu, ktorá zabráni zneužívaniu práva na azyl, je sumár reálnych nástrojov na riešenie migračnej krízy“.

Lídri Európskej únie dosiahli po celonočných rokovaniach na summite v Bruseli prelomovú dohodu o migrácii. Na základe dohody sa majú posilniť vonkajšie hranice bloku a zvýši sa solidarita medzi členskými štátmi, aby odľahčili krajiny najviac zasiahnuté migráciou, ako sú Grécko či Taliansko. Plán tiež navrhuje zriadenie stredísk pre migrantov v severnej Afrike, ktoré budú posudzovať ich nárok na azyl. Štáty únie budú môcť centrá pre prijímanie migrantov na svojom území zriaďovať na dobrovoľnej báze.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #summit EÚ o migrácii #SASKA