Od nedele fungujú pohotovosti len do 22.00 a je ich menej

Od nedele 1. júla sa menia pravidlá fungovania pohotovostí a ich sieť. Pohotovosť, ktorú sme poznali ako Lekársku službu prvej pomoci (LSPP), sa po novom volá Ambulancia pohotovostnej služby (APS).

30.06.2018 15:00
debata (50)

To však nie je jediná a podstatná zmena. Tou je najmä skutočnosť, že od 1. júla nebude pohotovosť poskytovať služby pacientom aj v noci, postarajú sa o nich urgentné príjmy v nemocniciach.

Od 1. júla 2018 bude ambulantná pohotovostná služba poskytovaná v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 a počas víkendu alebo sviatku od 07.00 do 22.00.

Ministerstvo zdôvodňuje zmeny tým, že doterajší systém poskytovania ambulantnej pohotovosti fungoval s veľkými problémami a lekári boli preťažovaní. Za návštevu ambulantnej pohotovostnej služby zaplatí pacient poplatok 2 eurá, na urgentnom príjme 10 eur.

Na nový systém fungovania prvej pomoci malo od júla nabehnúť 75 ambulancií pre dospelých a 61 pre deti, táto sieť nekopíruje dnešný stav, je menšia. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská však ubezpečuje verejnosť, že dostupnosť zdravotnej starostlivosti zostane zachovaná a pohotovostí bude viac ako doteraz. Zoznam miest ambulantnej pohotovostnej služby bude ministerstvo priebežne aktualizovať.

Nateraz však nebudú fungovať pohotovosti v 15 okresných mestách. Pre dospelých budú chýbať v Detve, Gelnici, Krupine, Poltári, Stropkove, Turčianskych Tepliciach, a Žarnovici. Nemajú ho ani ambulantné pohotovosti pre deti a dorast v Bánovciach nad Bebravou, Dubnici nad Váhom, Malackách, Revúcej, Veľkom Krtíši. V Zlatých Moravciach a Lučenci chýba pohotovosť pre dospelých aj pre deti.

Od júla tohto roka budú podľa nových pravidiel okrem ambulantných lekárskych pohotovostí fungovať aj pohotovostné lekárne. Tie budú do 22.30 otvorené v každom meste, kde ordinuje lekár slúžiaci na prvej pomoci. Zoznamy lekární, ktoré sa budú zapájať do takýchto služieb, pripravili samosprávne kraje a zverejnili ich na svojich webových stránkach.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #pohotovosť