Chladný a veterný začiatok prázdnin

Žiadne tridsiatky, kúpaliská či slnenie. Prvé dni prázdnin nebudú pripomínať leto. Tento víkend nám dopraje skôr jarné počasie. Ani na najteplejších miestach Slovenska teplomer neukáže viac ako dvadsaťpäť stupňov.

30.06.2018 06:00 , aktualizované: 01.07.2018 13:27
počasie, železná, bratislava Foto: ,
Na bratislavskej Železnej studničke bol v piatok ešte teplý, ale veterný deň.
debata (5)

Na severe bude dokonca len niečo viac ako desať stupňov nad nulou.

Po piatkovom slnečnom Petrovi a Pavlovi, keď počasie aspoň trochu pripomínalo leto, prichádza opäť zlom. Podľa slov klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavla Faška spôsobí ochladenie prúdenie studeného vzduchu, ktorý k nám prichádza zo severu zo Škandinávie.

„Ochladenie bude umocňovať aj veterné počasie na väčšine územia. Bude vytvárať pocit chladu, takže počas víkendu si nemožno plánovať také aktivity ako kúpanie,“ upozornil Faško. Nedeľa 1. júla je oficiálnym začiatkom letných prázdnin, ale maximálne denné teploty by ani na juhu nemali byť vyššie ako 22 stupňov.

V noci na pondelok hrozí prízemný mráz

V noci z nedele na pondelok hrozí skoro na celom území Slovenska prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa pre celú krajinu okrem východného a juhu západného Slovenska.

Meteorológovia varujú, že od polnoci do 6:00 ráno môže vo výške päť centimetrov nad povrchom teplota vzduchu klesnúť na –3 až 0 °C. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ uviedol SHMÚ.

Teplotným rekordérom je podľa Faška 1. júl v roku 2012, keď sme sa doslova kúpali vo vlastnom pote. „V ten deň bola v Želiezovciach zaznamenaná maximálna denná teplota vzduchu 37,8 stupňa. Len o dve desatiny menej bolo v Boľkovciach pri Lučenci,“ pripomenul klimatológ.

Od 1. júla 1950 sme zažili niekoľko takmer studených začiatkov prázdnin. „Napríklad 1. júla v roku 1996 dosiahla maximálna denná teplota na Donovaloch iba 9,5 stupňa. V roku 1960 bolo na Štrbskom Plese maximálne 10,1 stupňa. Chladný prvý júl však bol aj v minimálnych nadmorských výškach. Bratislavčania ani neuveria, že na Kolibe bolo 1. júla v roku 1971 iba 11,9 stupňa,“ pousmial sa Faško.

Dobrou správou je, že v porovnaní s uplynulými dňami bude ubúdať oblačnosť, zrážky a aj veternosť. Faško pripomenul, že aj tento týždeň boli na niektorých miestach Slovenska úhrny zrážok, ktoré sa dajú považovať za nadnormálne. Ako príklad uviedol Tatranskú Javorinu, kde v stredu večer a v noci na štvrtok napršalo 73 milimetrov dažďa. Pre niektoré lokality bude zrážkovo nadnormálny celý jún. „Napríklad v Žihárci spadlo do piatka 177 milimetrov zrážok, čo je historicky druhý najvyšší úhrn zrážok od roku 1950 v tejto lokalite,“ podčiarkol klimatológ. V poslednom období sa často vyskytujú citeľné výkyvy počasia, keď jeden deň je teplo až horúco a na druhý deň sa ochladí aj o desať a viac stupňov. Tieto výkyvy podľa Faška spôsobujú výmeny vzduchových hmôt, čo ovplyvňuje cirkulácia vzduchu.

Po víkende sa však opäť môžeme tešiť na pozvoľné stúpanie denných teplôt. Už v stredu by sa na niektorých miestach mohli denné teploty vyšplhať až na tridsať stupňov. Ak by sa to ešte nepodarilo v spomínaný deň, po Cyrilovi a Metodovi, ktorí majú meniny najbližší štvrtok, by sme sa podľa Faška tridsiatkam už vyhnúť nemali.

Ako bude

  • Sobota 30. júna – Malá, prechodne veľká oblačnosť. Ochladenie a veterno. Nočné teploty 8 až 13, denné 19 až 24 stupňov.
  • Nedeľa 1. júla – Polooblačno až oblačno. Nočné teploty 13 až 8, denné 17 až 22 stupňov.
  • Pondelok 2. júla – Malá, miestami veľká oblačnosť. Nočné teploty 10 až 5, denné 18 až 23 stupňov.
  • Utorok 3. júla – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 10 až 5, denné 22 až 27 stupňov.
  • Streda 4. júla – Malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 15 až 9, denné 25 až 30 stupňov.

zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jarné počasie #chladné počasie