Ďalšia koaličná roztržka na obzore? Lajčák hovorí o politickom zádrheli

Minulý rok v októbri prešla vládou nová bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska spomínajúca Putinovo Rusko. Oba dokumenty mali následne putovať na rokovanie parlamentu. K tomu už ale nedošlo.

30.06.2018 14:17 , aktualizované: 02.07.2018 12:49
SR Bratislava NR SR Pellegrini Danko Stretnutie... Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini (Smer) a šéf koaličnej SNS Andrej Danko.
debata (168)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nom. Smeru) pred niekoľkými dňami priznal, že mu prekáža, že dokumenty ešte neboli predložené na rokovanie NR SR. „My sme našu úlohu urobili. Dokument sme pripravili, Bezpečnostná rada SR to schválila jednomyseľne, vláda to schválila jednomyseľne. Ďalšia fáza je, že by mal byť predložený na rokovanie NR SR, čo sa neudialo, ale to už je v komunikácii medzi predsedom vlády a predsedom národnej rady,“ povedal Lajčák na otázku, či s tým môže niečo urobiť.

Lajčák: Je to otázka na predsedu parlamentu

Rezort diplomacie vypracovával Bezpečnostnú stratégiu, z ktorej vychádza Obranná stratégia a ďalšie dokumenty, ktoré vypracovalo ministerstvo obrany. „Niekto s tým problém má, niekde to ostalo visieť. My sme odviedli poctivú prácu. Dokument bol bez rozporov, ale niekde sa niečo zjavilo – politického charakteru. To sa už musia koaliční lídri dohodnúť,“ povedal Lajčák s tým, že ide o kvalitné dokumenty a on osobne nevidí dôvod, prečo by nemali byť hladko schválené aj v parlamente.

Lajčák nechcel komentovať, čo myslí tým, že sa zjavilo niečo politické. „Normálny postup by bol, že keď to schválila vláda, tak to malo byť zaradené na rokovanie parlamentu, ale nebolo. To už je otázka na predsedu parlamentu a nechcem sa púšťať do špekulácií. S predsedom vlády komunikujem, preto vravím, že je tam politický zádrheľ, ale nemyslím si, že ja by som ho mal rozoberať ,“ dodal.

Danko koná v rozpore s našou zahraničnou politikou, tvrdí Sulík

„Keďže počínanie predsedu parlamentu Andreja Danka je v rozpore s oficiálnou zahraničnopoli­tickou líniou vlády a ohrozuje ekonomické a bezpečnostné záujmy Slovenska vrátane jeho ústavného zriadenia, žiadame ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiéra Petra Pellegriniho, aby k nemu zaujali jasné odmietavé stanovisko,“ žiadal začiatkom júna, po návšteve Andreja Danka v Rusku, predseda SaS Richard Sulík.

Andrej Danko sa zúčastnil v Moskve na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu a vystúpil s prejavom ako jeden z úvodných rečníkov spolu s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a podpredsedom Dumy Piotrom Tolstým. Volodin je pritom na sankčných zoznamoch EÚ za svoju úlohu pri anexii Krymu, Danko sa už v minulosti chválil dobrým vzťahom s ním.

Expert hovorí o výraznej zmene bezpečnostného prostredia

O dvoch strategických dokumentoch podrobne informoval denník Pravda už vlani, pred ich schválením vládou. Mnohých nepochybne zvlášť zaujme v stratégiách nepriama zmienka o Moskve. Je to opodstatnené alebo je to takpovediac zbytočné strašenie ruským medveďom? pýtala sa Pravda.

"Naši spojenci v NATO hovoria, že sa nedá jednoznačne vylúčiť napadnutie členskej krajiny aliancie vrátane Slovenska. Uvedomme si, že došlo k anexii Krymu a na východe Ukrajiny sa stále vedú bojové operácie. Je to štát, s ktorým Slovensko susedí. Opakovaným porušením medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie sa výrazne zmenilo bezpečnostné prostredie. Nie je to síce pravdepodobné, ale nedá sa vylúčiť, že Moskva použije asertívnu politiku aj voči členskej krajine NATO,“ odcitovala Pravda Jaroslava Naďa, riaditeľa Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Vládou prijatý dokument uvádza: „Jedným z najvážnejších porušení medzinárodného poriadku je narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti štátu. Z pohľadu ochrany bezpečnostných záujmov Slovenskej republiky je mimoriadne znepokojujúcim prípadom porušenia základných princípov a noriem medzinárodného práva pričlenenie časti územia Ukrajiny k Ruskej federácii ozbrojenou silou na základe nelegitímneho a nelegálneho referenda na Kryme a v Sevastopole, a jej podiel na vytvorení a udržiavaní ozbrojeného konfliktu v susedstve Slovenskej republiky, ktorý má dopad na bezpečnosť a stabilitu celého regiónu,“ píše sa v dokumente.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #vládna koalícia #bezpečnostná stratégia SR