Slovensko sa ujalo ročného rotujúceho predsedníctva vo V4

Slovensko je od nedele predsedníckou krajinou zoskupenia V4. Jeho mottom je "Dynamický Vyšehrad pre Európu" a program má postavený na troch hlavných prioritách - silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

01.07.2018 08:25
debata

Rotujúce predsedníctvo bude Slovensko držať rok, potom ho odovzdá Českej republike.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini predsedníctvo oficiálne prevzal už vo štvrtok 21. júna v Budapešti z rúk maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Preberáme predsedníctvo v relatívne citlivom politickom období, keď Európa má veľa otvorených otázok, ale tu chcem byť konštruktívny partner, ktorý prichádza s konštruktívnymi návrhmi riešení,“ povedal pri tejto príležitosti Pellegrini.

Cieľom slovenského predsedníctva je podľa neho priniesť konkrétne výsledky na prospech občanov krajín V4.

Zámerom predsedníctva je tiež podľa jeho programu „zdôrazniť našu jednoznačnú orientáciu na Európu ako priestoru, ktorý je pre ďalší rozvoj celého regiónu životne dôležitý“. V rámci priority silná Európa sa chce preto usilovať o aktívny prístup V4 v rámci diskusií o budúcnosti EÚ a pri rozhodnutiach o jej kľúčových politikách. Zároveň plánuje intenzívne spolupracovať s európskymi partnermi, akými sú Nemecko, Francúzsko, severské a pobaltské krajiny či Benelux.

Slovensko bude Vyšehradskej štvorke predsedať po piaty raz. Naposledy to bolo v rokoch 2014–15 pod mottom „Dynamický Vyšehrad v EÚ a vo svete“.

debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Visegrádska štvorka