Finančná správa pri razii proti nelegálnemu hazardu zadržala päť 'kvízomatov'

Vo štvrtok a v piatok sme vykonali akciu pod názvom Diamant zameranú proti nelegálnemu hazardu, informoval šéf finančnej správy František Imrecze s tým, že Kriminálny úrad Finančnej správy, daňové úrady a colné úrady skontrolovali okolo 100 prevádzok.

02.07.2018 11:34 , aktualizované: 15:28
debata

„Nebola to prvá kontrola, ktorú sme vykonali v roku 2018. V tomto roku sme urobili už 1600 kontrol prevádzok hazardu,“ povedal František Imrecze.

Šéf kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó informoval, že pri razii zaistili päť takzvaných ‚kvízomatov.‘ Najviac kvízomatov bolo zaistených v okresoch Trnava, Bratislava a Žilina.

„Tieto prístroje v praxi fungujú tak, že hráč najprv zodpovie jednoduchú otázku, ako napríklad ‚Ako sa volá hlavné mesto Slovenska?‘ Ak odpovie správne, pokračuje a hrá hazardnú hru. Ak odpovie nesprávne, troma klikmi sa opäť dostane k hazardnej hre, preto ide v prípade takzvaných kvízomatov podľa nášho názoru o hazard. Pri zisťovaní nelegálneho hazardu je taktiež rozhodujúce, či sa server nachádza na Slovensku, alebo v iných krajinách,“ upresnil Imrecze a dodal, že preto môže ísť o porušenie zákona o hazardných hrách aj o porušenie zákona o DPH.

„Vítame, že štát má ambície vymazať nelegálny hazard, no zároveň si musí uvedomiť, že nemôže vymazávať ten legálny. Čierny trh je všade vo svete dôsledkom prehnanej regulácie alebo prohibície. Už skoro tri roky sa pozeráme, ako s týmto ilegálnym prostredím bojuje Česká republika alebo susedné Rakúsko, no kriminálne skupiny sú stále o krok vpred pred kontrolórmi. Dokonca softvér takýchto hracích prístrojov dokážu ich majitelia vymazať na diaľku, aby nebolo koho a čo finančne postihovať. Legálni prevádzkovatelia hazardu na Slovensku sa však k takýmto praktikám nikdy neuchýlili a ani uchyľovať nebudú. Veríme, že hazard bude aj naďalej pod regulačným dohľadom štátu a ten urobí všetko preto, aby sa čierny trh nemohol u nás presadiť,“ reagovala na brífing finančnej správy hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #hazard #František Imrecze #zákon o hazardných hrách