Skorý nástup teplého počasia zvýšil výskyt salmonelózy

Najväčší výskyt epidémií salmonelózy sa objavuje až v letných mesiacoch, ale už počas apríla a mája na Slovensku ochorelo 270 ľudí. Môže za to skorý príchod teplého počasia. Podľa Ivety Truskovej, vedúcej sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR, sú najviac ohrozené deti, starí ľudia a ľudia s oslabenou imunitou.

02.07.2018 16:06
ruka, hygiena, baktéria, vírus, čistota Foto:
Baktérie sa prenášajú nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami.
debata

Salmonelóza sa najčastejšie prejavuje po konzumácii nedostatočne tepelne spracovaného jedla z hydiny a vajec. Baktéria salmonella sa môže objaviť aj v potravinách a nápojoch vystavených priamemu slnečnému žiareniu, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute.

Počas apríla a mája prepuklo sedemdesiatdva epidémií. V rovnakom období vlani ich bolo tridsaťosem, pričom ochorelo 169 ľudí. Najväčší počet ochorení býva každoročne spravidla počas júna, júla a augusta, minulý rok za tieto tri letné mesiace potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí.

„Okrem horúčav môže byť príčinou zvýšeného počtu ochorení v tomto roku aj to, že sa skôr začala sezóna grilovačiek či rozličných osláv a na nich si ľudia často nedostatočne tepelne upravia mäso a potraviny, takže riziko kontaminácie je vyššie,“ povedala epidemiologička Martina Pántiková Valachová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

„Baktéria je schopná množiť sa aj pri chladničkových teplotách a prežíva i v mrazených potravinách. V lete vo zvýšenej miere dbajte pri príprave jedál na dodržiavanie hygienických zásad a správnej technológie, rovnako i na hygienu v kuchyni pri varení a príprave potravín, na čistotu pracovných plôch, pracovných pomôcok a osobnú hygienu. Čistite dôkladne pracovné plochy v kuchyni, dajte si záležať na správnej manipulácii so surovinami a jedlami i na správnom skladovaní,“ zdôraznila základné pravidlá prevencie Trusková.

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rýchlo rastú. „Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ povedala Trusková. Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi. Tie nastupujú už šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Pri ochorení je nebezpečná strata tekutín.

debata chyba
Viac na túto tému: #salmonelóza #Úrad verejného zdravotníctva #zdravotné riziká #zdravie a prevencia