Tatranský hotel má na streche včelie úle

Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú posledné štyri roky života, povedal v roku 1921 Albert Einstein. Čeliť hrozbe tejto potenciálnej katastrofy sa rozhodli aj vo Vysokých Tatrách, a to v skutočne netradičných podmienkach - na strele hotela FIS na Štrbskom Plese, kde vznikla najvyššie umiestnená včelnica na Slovensku. Včely tam budú bzučať a vyrábať med vo výške 1 380 metrov nad morom.

03.07.2018 15:00
včelstvá, Apis Carpatia, Hotel FIS, Vysoké Tatry, Foto:
Prvé včelie úle sa na streche hotela objavili v nedeľu 17. júna.
debata (4)

Občianske združenie Apis Carpatia v spolupráci s vedením hotela sa tam rozhodlo umiestniť päť včelstiev, ktoré tvorí asi 150-tisíc včiel. Prvé včelstvá boli na strechu umiestnené v nedeľu 17. júna, ďalšie k nim pridávajú postupne.

„Hotel FIS sa nachádza v prírode a keďže sa čoraz viac hovorí o vymieraní včiel a ich dôležitosti pre ľudstvo, rozhodli sme sa urobiť aj my niečo pre prírodu. Inšpirovali sme sa umiestnením včiel na mestských strechách v Prahe a Bratislave. Včely v našich úľoch sú situované na roštoch na streche fitnes v zadnej časti hotela smerom k parkovisku tak, aby mali blízko k lesu. Tento projekt realizujeme v spolupráci s Občianskym združením Carpatia, ktoré nám včely priviezlo,“ vysvetlila zámer tatranských hotelierov riaditeľka hotela FIS na Štrbskom Plese Erika Fočarová.

O včely na streche hotela sa bude starať a kontrolovať ich profesionálny včelár. Aká bude ich produkcia už v tomto lete, je podľa Jany Znášikovej z OZ Apis Carpatia ťažko predvídať. „Dve včelstvá sú už veľmi dobre rozplodované. Ak nebude veľká zima počas leta, je možné, že akási testovacia ukážková znáška by mohla byť reálna už tento prvý rok,“ myslí si Znášiková. Čo sa týka najbližšej zimy, tú podľa nej prečkajú včely v úľoch, ktoré sú zateplené a v prípade extrémneho počasia ich zateplia ďalšími doskami.

Neublíži včelám vyššia nadmorská výška? Podľa Znášikovej určite nie. „Predpokladáme, že by sa včelám na streche hotela FIS mohlo dariť. Sú tam dobré slnečné podmienky a úle sú osadené letáčmi na východ. V okolitej prírode je veľa medodajných rastlín, čo je pre včely veľmi dôležité,“ zdôraznila Znášiková.

Aj predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál si myslí, že vyššia nadmorská výška by nemala byť pre včely problémom. „Tá naozaj nie je rozhodujúca pre život včelstiev. Sú dokonca aj krajiny, kde včely žijú aj vo vyšších nadmorských výškach, ako je tá na Štrbskom Plese. Včely, ktoré žijú u nás, sú tiež prispôsobené na život vo vyšších výškach. Pre včely je skôr ako nadmorská výška rozhodujúce, aké sú tam zdroje včelej paše, teda nektáru alebo medovice,“ poznamenal Gál.

Včelstvá na strechách domov sú podľa Gála bežné aj napríklad v Paríži, Tokiu či San Franciscu. Vyskytujú sa aj na strechách rodinných domov a panelákov aj na Slovensku. Otázne je skôr to, ako sa prispôsobia veternejším podmienkam či vyššej teplote v lete. V úli si musia udržiavať teplotu okolo 35 stupňov Celzia. Bonusom takéhoto chovu môže byť podľa Gála to, že hoteloví hostia môžu mať na raňajky med, ktorý včelstvá vyprodukujú.

Vysoké Tatry sa spomínajú aj so zvýšeným výskytom medveďa hnedého, ktorý med mimoriadne obľubuje. Nebude hotel FIS pre šelmu z našich lesov k vôli medu priveľkým lákadlom? Riaditeľka hotela FIS Fočarová sa takýchto návštev neobáva, pretože úle sú umiestnené na vysokej streche bez rebríka.

Jeden z najznámejších hotelov v Tatrách chce na potrebu zachovania včelstiev upozorňovať nielen úľmi na svojej streche. V rámci projektu Včely v horách pripravuje hotel náučný chodník s informačnými panelmi o včelách a ich význame, drevené lavičky, sochu s motívom včiel, ale aj ďalšie zaujímavosti. Organizovať chce aj tzv. včelárske víkendy, zamerané aj pre deti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #včely #včelstvo #Apis Carpatia